Hemşirelerin atılganlık düzeyleri
Assertiveness levels of nurses
- Tez No: 156183
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT SEVİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Hemşirelik, Atılganlık Düzeyi, Assertiveness, Nursing, Assertiveness Levels
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV HEMŞİRELERİN ATILGANLIK DÜZEYLERİ ÖZET Atılganlık, bireyin duygu ve düşüncelerini anksiyete, korku yaşamadan açıkça ifade edebilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırma, hemşirelerin atılganlık düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesi, Dr. Ali Özkan Devlet Hastanesi, Kayseri SSK Hastanesi ve Özel Güneş Hastanesi 'nde çalışan 465 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Hemşire Kişisel Bilgi Formu”ve“Hemşireler İçin Atılganlık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, tek yönlü varyans analizi, Student t testi ve Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hemşirelerin atılganlık ölçeği puanlarının en düşük 197.00, en yüksek 346.00 olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin atılganlık düzeylerini, anne-baba eğitimi, babanın mesleği, yetiştiği ailedeki kişi sayısı, aile tutumları, yaşı, evli hemşirelerin eşlerinin eğitimi, mesleği tercih etme nedenlerinin, hizmet yılının, şu andaki görev süresinin, haftalık çalışma saatinin, çalıştığı hastanenin, meslekle ilgili etkinliklere katılma durumlarının etkilediği bulunmuştur. Hemşirelerin, mezun olduğu okulun, çalıştığı servisin, gece ve gündüz bakım verilen hasta sayısının, nöbet tutma ve haftalık nöbet gün sayısının, yetiştiği ailenin oturduğu yerin, aile tipinin, ailedeki sorumluluk alma durumunun, anne mesleğinin, evli olanların eşlerinin mesleğinin, tercih ettikleri mesleğin, medeni durumlarının, servis içindeki görevlerinin işe gelme durumunun, atılganlık eğitimi alma durumlarının atılganlık düzeylerini etkilemediği görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda gerekli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ASSERTIVENESS LEVELS OF NURSES ABSTRACT Assertiveness is defined as the feelings and toughts of a person expressing without anxiety and fear. This research is a descriptive study in order to determine the Assertiveness levels of nurses and the factor that influence Assertiveness. Universe of this research consists of 465 nurses working in Erciyes University Gevher Nesibe Medical School Hospital, Dr. Ali Özkan State Hospital, Kayseri SSK Hospital and Private Güneş Hospital.“Nurse Personality Form”and“Assertiveness Scale for Nurses”were used as data collecting means.“Assertiveness Scale for Nurses”is developed by Beşti Üstün and its validity and confidence are approved. Percentage, single varient analysis, student's t test and Scheffe test are used to assess the data. According îo the results of the research; nurses Assertiveness.' points are minimum 197.00 and maximum 346.00 and mean factor that influence the Assertiveness levels are parental education status, father's job, number of family members, family attitude, age, education status of the husbands of the nurses, reason to prefer the job, working years, current duty time, weekly working hours, place of employement and taking part in activities about profession. İt has been determined that; school which she graduated, ünite she work in, patient number given care dat and night, shift working and weekly shift numbers, family's settle place, family type, responsibility in family, mother's job, husbands' jobs of the nurses, job that they prefered, marital status, tasks in the ünite, attending the work, taking Assertiveness education does not effect Assertiveness levels. Suggestions are made through these resuits.