Doğum salonunda çalışan ebe/hemşirelerin empati beceri düzeyleri ve etkileyen faktörler
The factors effecting empathy skills of nurses and midwives working in delivery room
- Tez No: 156188
- Danışmanlar: PROF.DR. LALE TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Empati Becerisi, Ebe/Hemşire, Eylemdeki Anne, Empathy Skills, Nurse/Midwive, Mother in Lobor
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Pınar, G., Doğum salonunda çalışan ebe ve hemşirelerin empati beceri düzeyleri ve etkileyen faktörler, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, doğum salonunda çalışan ebe ve hemşirelerin empati beceri düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Dr. Zekai Tabir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesinin doğum salonunda çalışan 87ebe ve hemşire oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçilmeyip evrenin tamamı araştırma grubuna dahil edilmiştir. Araştırma, 15 Aralık 2003-20 Şubat 2004 tarihleri arasında, ilgili kurum ve yetkililerden yazılı izin alınarak gerçekleştirilmiştir. Empati Beceri Ölçeği ve anket formu ile elde edilen veriler, araştırmacı tarafından kodlanarak bilgisayarda değerlendirilmiştir. Değerlendirmede, yüzdelik, ortalama, tek yönlü varyans analizi, ki-kare, student t testi ve tukey testi kullanılmıştır. Ebe/hemşirelerin EBP ortalaması, 145.66 olarak bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, araştırma grubunu oluşturan ebe ve hemşirelerin yaşı, eğitim düzeyi, medeni durumu, mesleği, meslekte çalışma süresi, bir günde baktıkları vaka sayısı, günlük çalışma saatleri, mesleğini seçme şekli, meslekten memnuniyet durumu, doğum yapma durumu, çocuk sayısı, doğum eylemindeki anneye karşı empati kurabildiğini düşünme durumu ile EBP ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken, ebe ve hemşirelerin çalıştıkları hastane, doğum salonunda çalışma süresi ve empatinin anlamını bilme durumu ile EBP ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmamızın sonuçlan ile bu konuda yapılmış diğer çalışmaların sonuçlan karşılaştırıldığında, araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerden elde ettiğimiz EBP ortalamasının orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiş ve ebe/hemşirelerin empati becerilerinin hizmet içi eğitimle desteklenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Pınar, G. The factors effecting empathy skills of nurses and midwives working in delivery room. Hacettepe University Institute of Health sciences, Obctetrics and Gynecology nursing master program thesis. Ankara, 2004. This descriptive research is planned to identify the factors effecting empathy skills of nurses and midwives working in delivery rooms. Eigthy-seven midwives and nurses working in Dr. Zekai Tahir Burak Women Health, Education and Research Hospital, SSK Ankara Obstetrics and Gynecology Hospital and Zübeyde Hanım Obstetrics Hospital formed universe the research. Research focused on the universe instead of selecting sample. This research is held between 15 December 2003 and 20 February 2004 by written permission from the hospitals' authorities. Data are collected by Empathy Skills Measurement and interview with nurses and midwives that are coded in the computer. The data are statisticly analysed by using percentages, medians, one way variance test, x2-test, student-t test and tukey test. Median empathy skills score (ESS) of nurse/midwivws is 145.60. According to the results obtained in study, there is no correlation between scores and following factors; age, education, marital status, occupations, duration of occupation, duration occupation, number of cases, working stills, selection patterns of occupation, occupational satisfaction, number of deliveries, number of children, eager of empathy towards mother in labor. However, tehere are statistically significant correlations between ESS and hospitals, duration of work in delivery room and awarenes of importance of empathy. Comparison of our results with the similar previous studies showed that median ESS of our research group of nurses and midwives are above the avarage and it is suggested that support empathy skills of nurses and midwives by education of staff.