Doğum salonunda çalışan ebe ve hemşirelerin anne ve bebek güvenliğine yönelik uygulamalarının belirlenmesi
Determination of the applications of the midwives and nurses working in the delivery room for the security of baby and mother
- Tez No: 326219
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, Doğum Salonu, Anne, Bebek, Hemşire, Ebe, Patient Safety, Delivery Room, Mother, Baby, Nurse, Midwife
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZETÖlümle sonuçlanan olayların nedenleri incelendiğinde, sağlık hizmetlerinin sunumu sırasında yapılan hataların yol açtığı ölüm oranlarının dikkat çekici boyutlarda olduğu görülmektedir. Tıbbi hataların artış göstermesi hasta güvenliğine yönelik çalışmaların yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Özellikle doğum gibi doğal olan aynı zamanda karmaşık süreçlerin işleyişindeki hatalar nedeniyle geri dönüşsüz sonuçlara yol açabilen durumlar düşünüldüğünde hasta güvenliği çalışmalarının önemi anlaşılmaktadır.Tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışmada doğum salonunda çalışan ebe ve hemşirelerin anne ve bebek güvenliğine yönelik uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini Ankara il merkezinde bulunan 8 üniversite ve eğitim araştırma hastanesinin doğum salonlarında çalışan 179 ebe ve hemşire oluşturmaktadır. Evrenin %78'ini oluşturan 140 ebe ve hemşire örnekleme alınmıştır. Araştırmada veriler; doğum salonunun genel özellikleri, sosyodemografik özellikler ve doğum salonu hasta güvenliği uygulamalarına yönelik soruları içeren anket formu ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Bulgular sayı ve yüzdelik dağılımla değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda 8 hastanenin doğum salonlarından 3'ünde kontrollü kapıların olmadığı, 1'inde küvöz olmadığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin %21,2'sinin anneyi doğum salonuna alırken kol bandı takmadığı, %34,3'ünün kimlik belirlemede oda/yatak numarası kullandığı, %63'ünün acil-steril uygulamalar sırasında verilen talimatları kayıt altına almadığı görülmüştür. Ayrıca ebe ve hemşirelerin %8,6'sının anne ve bebeği doğum salonunda yalnız bıraktığı, %41,4'ünün bebek taşınırken küvöz kullanmadığı, %27,9'unun bebeğin kol bandına tarih yazmadığı ve %11,4'ünün uterus involüsyonunu takip etmediği belirlenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre doğum salonlarında anne ve bebek güvenliğinin sağlanmasına yönelik hedeflerin çoğunun gerçekleştirildiği ancak uygulamadaki eksiklerin azımsanmayacak ölçüde hasta güvenliğini tehdit ettiği belirlenmiştir. Kurumların, doğum salonlarında hasta güvenliği ile ilgili uygulamaları değerlendirip, aksaklıkları gidermeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYWhen the causes of the events that have resulted in death are examined, it is seen that the rates of the deaths that are caused by the mistakes made during the provision of the health services are noticeable. The increase in the medical mistakes made it obligatory to carry out the services for the patient security. When the situations that may lead to irreversible results due to the mistakes in the running of the processes especially such as birth that is natural and at the same time complex, the importance of the services of patient security in the delivery room is understood.In this study done as descriptive, the applications of the midwives and nurses for the safety of mother and baby in the delivery room have been evaluated.The population of the research is constituted by 8 universities in the centre of Ankara and 179 midwives and nurses working in the delivery rooms of the training research hospitals. 140 midwives and nurses who constitute %78 of the population were taken to the sampling. The data was collected with the questionnaire form that includes the questions regarding the general features of the delivery room, sociodemographic attributes and delivery room patient safety applications. The findings were evaluated with the percentage distribution.As a result of the research, it has been determined that there are no controlled gates in 3 hospitals, there is no incubator in 1 hospital out of 8. It has been seen that %21,2 of the midwives and nurses participating in the research dont fix arm band while they are taking the mother to the delivery room, %34,3 of them use room / bed number in the determination of the identity, %63 of them don?t register the given instructions during the emergency- sterile applications. Also, it has been determined that %8,6 of the midwives and nurses leave the mother and baby alone in the delivery room, %41,4 of them don? t use the incubator while carrying the baby, %27,9 of them don?t write date on the arm band of the baby and %11,4 of them don?t follow the uterus involution.According to the results of the research, it has been determined that most of the targets for enabling baby and mother safety in the delivery rooms are achieved, however due to the deficiencies in the application is threatening the patient security in the extent that cannot be underestimated. The institutions are suggested to evaluate the relevant applications regarding patient security in the delivery rooms and resolve the deficiencies.