Kronik hastalığı olan çocuk ve ailesinin psikososyal sorunları
Psychosocial problems of chronically chidren and families
- Tez No: 156259
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hastalık, Psikososyal Sorunlar, Çocuk, Aile, Hemşire. ıx, Chronic Disease, Psychosocial Problems, Child, Family, Nurse
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu araştırma, kronik hastalığı olan çocuk ve ailesinin yaşadığı psikososyal sorunların belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Mart-Haziran 2004 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çocuk polikliniğine başvuran ve çocuk kliniklerinde yatan, en az 6 ay önce hastalık tanısı konmuş ve izlenmekte olan 8-18 yaş arası 27 astım, 30 orak hücreli anemi hastası ve ailesi ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formuyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programında ve Minitab paket programında değerlendirilmiştir. 8-12 yaş grubu hastaların yarısından çoğu tanısını öğrendiğinde üzüntü, 13-18 yaş grubunun üzüntü, isyankarlık ve şaşkınlık duygularını yaşadıkları saptanmıştır. 13- 18 yaş grubu hastaların, 8-12 yaş grubuna göre hastalıklarıyla daha kolay baş ettikleri belirlenmiştir. Hastalar sağlık çalışanlarından birinci sırada hastalık ve tedavisi hakkında bilgilendirilme, ikinci sırada ise hoşgörü ve güler yüz beklemektedirler. Hastaların %77.1'inin hastalıklarım kabullenmede zorlandıkları, %64.9'unda tedavilerini günlük yaşamlarına uydurmada güçlük yaşadıkları saptanmıştır. Hastaların tamamına yakınının (%91.2) okul yaşantısı etkilenmiştir. Hastaların %61.5'inin okula en az bir hafta devam edemediği, %38.5' i ise derslerine devam edemediği için başarısız oldukları belirlenmiştir. Ailelerin %86'sının ev yaşantısı, %70.2'sinin maddi durumları ve eşler arasındaki ilişkileri, %61.4'ünün ise yakın çevreleri ile olan ilişkileri etkilenmiştir. Sonuç olarak kronik hastalığın hasta ve ailesinin yaşamını olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was designed as a descriptive research to determine the chronic illness related psychosocial problems of children and their families. 27 children with asthma and 30 children with sickle cell anemia and their families were included in our study who visited pediatry polyclinic and were hospitalized in pediatry service in Mersin University Faculty of Medicine between March and July 2004. All patients were 8-18 years old and had been diagnosed with a chronic illness within past 6 months and. To collect the data a questionnarrie was prepared by the researcher depending on related articles. Findings were evaluated with SPSS for Window 10.0 program and minitab program. We found that more than half of 8-12 years aged children felt sadness because of their chronically ill conditions, and 13-18 years aged children felt sadness and/or were rebellious, being confused. However 13-18 years aged children were coping with chronic disease better. The primary expectation of patients from health workers is acknowledgement about disease and their treatment, the secondary expectation is tolerance and cheerful face. According to results, 77.1% of patients had difficulties with acceptance of disease, and and also 64.9% of patients had difficulties with adapting the treatments to their daily-life. It was seen that nearly all of the school-life of patients was (91.2%) affected negatively. School absenteeism for at least one week was 61.5%, and failure in academic success was 38.5%. Due to the child's chronic disease 86% of families' home life had affected, 70.2% of families had financial problems and the relationship between parents was affected, 61.4% of families had problems with friends. As a result, children and their families were affected deeply from the chronic ilness.