Yoğun bakım hastalarında pozisyon değişimi ve sırt masajının artelyel kan gazı, atım hızı, kan basıncı üzerine etkileri
Effects of position change and back massage on arterial blood gas, pulse rate, blood pressure in intensive care patients
  1. Tez No: 156260
  2. Yazar: SEVİM AKGÜL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pozisyon değişimi, sırt masajı, arteryel kan gazları, doku oksijenasyonu, kalp atım hızı, arteryel kan basıncı, kardiyak atım, pulmoner arter basıncı, yoğun bakım, yoğun bakım hastası, yoğun bakım hemşiresi, Position change, back massage, arterial blood gases, tissue oxygenation, heart pulse rate, arterial blood pressure, cardiac output, pulmonary arterial pressure, intensive care, intensive care patient, intensive care nurse 69
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
8- ÖZET Araştırma, yoğun bakım hastalarında pozisyon değişimi ve sırt masajının arteryel kan basıncı, kalp atım hızı, arteryel kan gazlan üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve veriler ışığında bakımı yönlendirici girişimlerin uygulanması amacıyla klinik prospektif çalışma olarak planlandı. Araştırma kapsamına, yoğun bakım ünitelerinde yatan, 18 yaşından büyük, bilinci açık, monitörize, kas gevşetici ilaç kullanmayan, mekanik ventilasyona gereksinimi, hareket kısıtlaması, yüksek ateşi ve kronik hastalığı olmayan, pnömonektomi veya lobektomi uygulanmamış, hemoglobin, arteryel kan gazları, kalp atım hızı, arteryel kan basıncı değerleri normal sınırlarda olan, radiyal arter kateteri takılmış 60 hasta alındı. Veriler, araştırmacı tarafından literatür bilgileri doğrultusunda geliştirilen veri toplama formu aracılığı ile toplandı. Araştırma sırasında, supine pozisyonu verilen 60 hastadan elde edilen veriler, temel değerler olarak kabul edildi ve sonra randomizasyon yapılarak 30 hastaya sol lateral, 30'una sağ lateral pozisyon verildi. Pozisyon değişimleri sonrası l.,5. ve 15. dakikada arteryel kan gazları, kalp atım hızı, arteryel kan basıncı ölçüldü ve ardından hastalara 1 dakika sırt masajı uygulandı. Masaj sonrasında l'er dakika aralıklarla 5 dakika kalp atım hızı, arteryel kan basıncı, l.ve 5. dakikalarda arteryel kan gazları değerleri alındı, tüm ölçüm sonuçları veri formuna kayıt edildi. Çalışma verileri değerlendirilirken ortalama, standart sapma, t Student testi, Mann -Whitney U test, eşleştirilmiş t testi ve Ki-Kare testi kullanıldı. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p2 ve SaC>2 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu gözlendi. Her iki lateral pozisyon sırasında yapılan sırt masajı sonrası SaÛ2 değerlerinin yükseldiği, yalnız, sol lateral pozisyondaki 5. dakikada ölçülen SaÛ2 düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
9- SUMMARY Effects of Position Change and of Back Massage on Arterial Blood Gas, Pulse Rate, Blood Pressure in Intensive Care Patients This study is planned as a clinical prospective study in order to evaluate the effects of position change and back massage on arterial blood pressure, heart pulse rate, arterial blood gases in intensive care patients and to practice initiatives for orienting the treatment in the light of gathered data. 60 patients hospitalised in intensive care units, over 18 years, awake, monitorized, not using muscle relaxant medicine, not needing mechanical ventilation, not having movement restrictions, high fever and chronic illness, not practiced pneumonectomy or lobectomy, with haemoglobin, arterial blood pressures, heart pulse rate, arterial blood pressure values at normal limits, applied radial arterial catheter are included in the study. The data are gathered by the researcher using data gathering formulary developed in line with literature information. During the research the data obtained from 60 patients given supine position are considered to be basic values and afterwards 30 patients are given left lateral and other 30 patients are given right lateral position in a randomised way. Arterial blood gases, heart pulse rate, arterial blood pressure are measured following the position changes on 1st, 5th and 15th minutes and subsequently 1 minute of dorsal massage is practiced on patients. Following the massage 5 minutes of heart pulse rate, arterial blood pressure are measured with 1 minute intervals and in 1 and 5th minutes arterial blood gases values are determined and the results of measurements are recorded on data formulary. Mean, standard deviation, Student t test, Mann- Whitney U test, paired samples t test and chi-square test are utilized during the evaluation of study data. The results are evaluated in 95% confidence interval and with p2, HCO3 values are compared according to the positions of patients and the practice of dorsal massage. It is observed a statistically significant increase at p(>2 and SaÛ2 levels at 5th minute of patients in right lateral position. It is determined that SaC>2 values are increased following dorsal massage practiced in both lateral positions and that SaC>2 value measured at 5th minute in left lateral position is found to be statistically significant.