Bir ilköğretim okulu öğrencilerinin fiziksel bakım sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümlenmesinde halk sağlığı hemşiresinin etkinliği
Physical care problems of students in a primary school and role of community health nurse in the solving of them
- Tez No: 156280
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Okul Sağlığı, Okul Hemşiresi, Okul Çağı Çocuğu, Sağlığı Geliştirme, School Health, School Nurse, School Age Child, Health Promotion
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Güler G., Bir İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Fiziksel Bakım Sorunlarının Belirlenmesi ve Bu sorunların Çözümlenmesinde Halk Sağlığı Hemşiresinin Etkinliği, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu araştırma bir ilköğretim okulu öğrencilerinin fiziksel bakım sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümlenmesinde halk sağlığı hemşiresinin etkinliğinin belirlenmesi amacı ile yan deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma Sivas ili Çayboyu Mahallesi'nde bulunan Çayboyu İlköğretim Okulu'nda yapılmıştır. Araştırma kapsamına okulda öğrenim gören 65 öğrenci alınarak, öğrencilerle ilk görüşme 2002 Ekim ayında yapılmış, bu görüşmede öğrencilere fizik bakım sorunlarını belirlemeye ilişkin araştırmacının hazırladığı soru formu uygulanmış ve fizik muayeneleri yapılmıştır. Öğrencilerle ilk görüşmeyle birlikte ayda bir kez olmak üzere toplam sekiz kez izlem yapılarak mevcut fiziksel sorunları saptanmış, çözümlere yönelik hemşirelik girişimlerinde bulunulmuştur. Öğrencilerin yandan fazlası kız olup, çoğunluğu çekirdek tipi ailelerde yaşamakta, ailelerinde beş ve daha fazla sayıda kişi bulunmakta, çoğunluğunun anne ve babası ilkokul mezunu olup, beşte birinin sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Öğrencilerin çoğunluğunun evinde sigara içirmektedir. Öğrencilerle yapılan görüşmeler ve fizik muayeneler sonucunda en sık görülen sorunlann genel vücut hijyeniyle ilgili uygulamalannda eksiklikler, ağız ve diş sağlığına ilişkin sorunlar, hemoglobinin düşük olması, parazit bulgusu, üst solunum yolu enfeksiyonuna ilişkin belirtiler ve deriyle ilgili sorunlar olduğu saptanmıştır. Araştırma süresince araştırmacı tarafından yapılan izlem ve girişimler sonucu bu sorunların çoğunluğunun çözümlendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, aileler ve öğretmenlerin katılımı ile öğrencilerin fiziksel bakım sorunlarının belirlenmesi ve çözümünde halk sağlığı hemşiresi tarafından yapılan girişimlerin ve düzenli izlemlerin etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Güler G., Physical Care Problems of Students in a Primary School and Role of Community Health Nurse in the Solving of Them. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis of Community Health Nursing Program, Ankara, 2004. This thesis was performed semi-experimentally on the role of community health nurse in the solving of physical care problems of students in a primary school. Research works were conducted in a primary school in the Çayboyu District of Sivas. This study was made by all the students of the school. The first interview with students was made in October 2002, in which a questionnaire related with the determination of physical care problems was applied and physical examination was made. During the research eight interview including the first one were made, existing physical problems were determined, and nursing interferences were made. Over the fifty percent of students was female. Students have generally been living in nuclear family, which consist of five or more person. Parents of most of the students graduated from primary school and one fifth of them did not have social insurance. Tobaccos product were consumed in most of their homes. As the results of interviews and physical examinations, the most accountered problems were determined as the lacks in the applications of general body hygiene, the problems related with mouth and teeth health, lower hemoglobine level, signs of parasiter enfection, symptoms related with upper tract enfection, and the problems related with skin. During research, in conclusion to the performed interview and interferences, most of these problems was determined to be solved. In consequence, it can be stated that periodic interview and interferences of community health nurse were effective in the determination and solving the physical problems of students by the contribution of family and teachers.