Psikiyatri kliniklerinde yatan ve sigara içen hastaların sigara içme özellikleri
Smoking habit of impatients admitted to psychiatry word
  1. Tez No: 156281
  2. Yazar: MEHTAP KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatri kliniği, yatan hasta, sigara içme, etkisiz baş etme, Psychiatry clinic, psychiatric inpatient, smoking, ineffective coping method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Kızılkaya, M. Psikiyatri Kliniklerinde Yatan ve Sigara İçen Hastaların Sigara İçme Özellikleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, psikiyatri kliniklerinde yatan ve sigara içen hastaların sigara içme özelliklerinin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Örneklem kapsamına Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile SSK Dışkapı Eğitim ve Uygulama Hastanesinde psikotik, duygu durum, anksiyete ve madde kullanımı bozukluğu nedeniyle yatan toplam 90 hasta alınmıştır. Veriler literatüre dayalı olarak oluşturulan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 11.5 programında yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizde Yüzdelik, Ki Kare ve Standart Sapma Testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, hastaların çoğunluğunun 15-19 yaş grubunda sigaraya başladıkları; sigara içme nedenleri olarak en çok çay, kahve ve alkolle birlikte sigara içtikleri gösterilmiş bunu öfkeli oldukları zaman, yemek sonrası, sohbet sırasında ve hastalıkların nüks etmesi izlemiştir. Sigaraya en çok arkadaş etkisi ile başlandığı ve hastaneye yattıktan sonra sigara sayısının arttığı, bu artışa neden olarak klinik içinde vakit geçirememenin gösterildiği ve buna çözüm olarak klinik içi sosyal faaliyetlerinin arttırılmasının önerildiği saptanmıştır. Hastaların çoğunluğunda sigara bırakma düşüncelerinin olduğu ve sigara bırakmak için büyük oranda çaba harcadıkları saptanmış; sigarayı bırakma konusunda ise sağlık personelinin yardımcı olamayacaklarını düşündükleri belirlenmiştir. Ayrıca, hastalar hastane içinde sigara içilmesini çoğunlukla uygun bulmazken; psikiyatri kliniklerinde ise her durumda ve her koşulda uygun buldukları belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda psikiyatri kliniklerinde yatan sigara içen hastalara sorunlarla olumlu baş etme yöntemlerinin öğretilmesi, hemşirelerin de sigara içme ve sigara bırakma konusunda eğitim ve danışmanlık yapmaları, hastalara uygun rol modeli olabilmeleri için sigara içme durumlarını gözden geçirmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kızılkaya, M., Smoking Habit of Inpatients admitted to Psychiatric word. Hacettepe University Health Sciences Institute Psychiatry Nursing Master Programme Thesis, Ankara, 2004. This is a descriptive investigation aiming to determine smoking characteristics of the patients hospitalized in psychiatry department smoke. The sample for research work was formed by 90 patients who were hospitalized in the psychiatry climes of Ankara Numune Training and Research Hospital and Ankara SSK Dışkapı Hospital. Data were collect using a questionnaire form test. Data analysis was made with SPSS 11.5 program. Descriptive statistics were calculated and compansons were made using Chi Square test. Acording to research result the majority of patients started smoking between 15-19 and the causes of smoking were cited as drinking tea, coffee and alcohol, anger, after meal pleasure, conversation recurrence of disease. It was also found out that they started smoking mostly through the influence of friends and that smoking increased after hospitalization due to difficulty in passing time in the hospital. As a solution to this problem, increase in social activities in the services has been suggested by patients. It was also seen that the majority of patients thought of quitting smoking and spent efforts for this purpose. Patients also thought that health personnel could not be of benefit to them in their attempts to give up smoking. In addition, while patients do not consider it suitable to smoke in hospital, they regarded smoking in psychiatry services as normal under all circumstances. In conclusion, it has been suggested that nurse should offer counseling and training services to the patients psychiatry services about smoking and giving up smoking, they should teach the patients positive coping methods and evaluate their own smoking status in order that they can serve as role models to the patients.