Hemşirelerin kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaya yönelik evrensel önlemlere ilişkin bilgi düzeyleri
Knowledge level of the nurses on the universal precautions against blood/body fluid -born infections
  1. Tez No: 156300
  2. Yazar: YETER NİLGÜN DOĞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelerin Sağlığı, Hastane Enfeksiyonu, Evrensel Önlemler, AİDS, Hepatit, Health of nurses, Hospital infection, Universal Precautions, AIDS, Hepatitis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hemşirelerin Kan ve Vücut Sıvılarıyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunmaya Yönelik Evrensel Önlemlere İlişkin Bilgi Düzeyleri, H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Esasları Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, Ankara Büyük Şehir Belediyesi sınırları içinde yer alan devlet üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaya yönelik evrensel önlemlere ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla 261 hemşirenin katılımıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmada ayrıca hemşirelerin taşıdığı riskleri ortaya koyabilecek verilerin de elde edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, araştırma kapsamına giren hemşirelerin %30.27'si 26-30 yaş grubunda, %33.33'ü S.H.M.Y.0 Hem. Programlarından mezun, %44.83'ü 10 yıldan fazladır hemşirelik mesleğini yapan, %31.04'ü cerrahi servisi hemşiresidir. Hemşirelerin % 82.8'i kan/vücut sıvılarıyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaya yönelik eğitim aldığım belirtmiştir. Hemşirelerin %23.37'si kan/vücut sıvılarıyla bulaşan bir enfeksiyon geçirdiklerini belirtmişlerdir. Son bir hafta içinde hemşirelerin % 13.41' i en az bir kez kesici delici aletle yaralandıklarım belirtmişlerdir. Bu hemşirelerin çoğunluğunu 8 saatten uzun vardiyalarda çalışanlar oluşturmaktadır. Değerlendirme sonucunda araştırma kapsamına giren hemşirelerin kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaya yönelik evrensel önlemlere ilişkin bilgi puan ortalamaları 24 puan üzerinden 18.72 ± 2.19, ortancası 19 bulunmuştur. Araştırmada hemşirelerin işlemler sırasında genelde eldiven kullanılması gerektiğini düşündükleri belirlenmiştir. Kan/vücut sıvılarının bulaşma riskinin yüksek olduğu işlemlerde çok az hemşire koruyucu gözlük takılması gerektiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
knowledge level of the nurses on the Universal Precautions Against Blood/Body Fluid-born infections, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Fundamentals of Nursing Program, Masters Thesis, Ankara, 2004. This descriptive study was carried out in participation of 261 nurses in order to determine the knowledge levels of the nurses, employed with the State University Hospitals within the metropolitan municipalities of Ankara, on the Universal Precautions Against Blood/Body Fluid-born infections. It was also aimed to obtain data to demonstrate the potential risks for nurses. 30.27% of the subject nurses were 26-30 years old, 33.33% were graduated from the Nursing Programs of the Healthcare Training Collages, 44.83% were active in nursing for longer than 10 years, and 31.04% were surgical nurses. 82.8% of the subject nurses stated that they were trained on the precautions against blood/body fluid-born infections. 23.37% of the nurses indicated that they had suffered a blood/body fluid-born infection. It was mentioned that 13.41% of nurses have been wounded by cutting and drilling tools at least once within last week. Most of these nurses are working in more than 8 hours relays. Upon evaluation, it was understood that the subject nurses scored a point of knowledge of 18.72 ±2.19 on the full point of 24, representing an average point of 19, for the universal precautions against blood/body fluid-born infections. The subject nurses stated that it was usually necessary to wear gloves in the course of nursing care. Few nurses expressed the need of wearing protective glasses in the operations carrying high risk of blood/body fluid splashes.