Total kalça cerrahisi operasyonunda noninvaziv PVI (Pleth Variability İndeks) monitörizasyonunun intraoperatif hemodinami üzerine etkileri
Effects of noninvasive PVI (Pleth Variability Index) monitoring on intraoperative hemodynamics in total hip surgeries
  1. Tez No: 358893
  2. Yazar: GÜLTEN ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET DÜGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodinamik stabilite, Monitorizasyon, Standart monitorizasyon, Pleth Variability İndeks Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP), Proje No: T 537, Hemodynamic stability, Monitoring, Standard monitoring, Pleth Variability Index Scientific Research Project Unit of Cumhuriyet University (CÜBAP), Project No : T 537
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Total Kalça Cerrahisi Operasyonunda Noninvaziv PVI (Pleth Variability İndeks) Monitörizasyonunun İntraoperatif Hemodinami Üzerine Etkileri Dr. Gülten Şen, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Sivas, 2013 Kalça artroplastisi ameliyatları gibi yüksek riskli ameliyatlarda intraoperatif hemodinamik stabilitenin sağlanması, hastanın mortalite ve morbiditesinin daha aza indirgenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. İntraoperatif hemodinamik parametrelerin yakın takibi için detaylı bir monitörizasyon şarttır. Standart monitorizasyon için kullandığımız invaziv yöntemlerin önemli komplikasyonları sözkonusudur. Son yıllarda invaziv işlem yapmaksızın yakın hemodinamik takip yapılabilmesi amacıyla yeni arayışlar, noninvaziv bir monitorizasyon yöntemi olan Pleth Variability İndeks (PVI)'e ilgiyi ve bu konudaki çalışmaları artırmıştır. Bu çalışmada; genel anestezi altında yapılan total kalça artroplastisi operasyonlarında, invaziv standart monitörizasyonla takip edilen hastalar ile non invaziv PVI ile takip edilen hastalarda, standart ve PVI monitörizasyon tekniklerinin hemodinamik parametrelerdeki farklılıklar üzerine etkilerini kıyaslamayı amaçladık. Çalışmada, Yerel Etik Kurul onayı alındıktan sonra genel anestezi altında total kalça artroplastisi uygulanan ASA I-II grubu, 30-85 yaş arası, 82 hasta üzerinde PVI ölçümleri ile standart monitörizasyon ölçümlerinin, hastaların hemodinamik parametreleri üzerine etkileri prospektif olarak incelendi. Bu çalışmada; standart monitörizasyon grubu ile PVI monitorizasyon grubu kıyaslandı. Hastaların değişik zamanlarda ölçülen SKB, DKB ve OKB değerleri karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemli bulundu. Standart monitorizasyonda, ölçümler ikişerli olarak karşılaştırıldığında bazal ölçümler ile 30. dk, 60. dk, 90.dk arası ayrıca 1.dk ile 90.dk arası, 10.dk ile 90.dk arası, 30.dk ile 90.dk arası ölçümler arasındaki farklılık önemli bulundu. PVI monitörizasyonunun uygulandığı gruptaki hastaların ölçümleri ikişerli olarak karşılaştırıldığında bazal ölçümler ile 90.dk arası farklılık önemli bulunurken, diğer zamanlar arası farklılık önemsiz bulundu. Her iki gruptaki hastaların SKB, DKB ve OKB ölçümleri karşılaştırıldığında bazal ölçümler yönünden gruplar arası farklılık önemli bulunurken, 1.dk, 10.dk, 30.dk, 60.dk ve 90.dk lardaki SKB, DKB ve OKB ölçümler yönünden gruplar arası farklılık önemsiz bulundu. Her iki gruptaki hastaların değişik zamanlarda ölçülen pulse oksimetri değerleri karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemli bulundu. Her iki gruptaki bireylerin değişik zamanlardaki pulse oksimetri ölçümleri karşılaştırıldığında bazal ölçümler açısından gruplar arası farklılık önemli bulunurken, 1.dk, 10.dk, 30.dk, 60.dk ve 90.dk daki ölçümler açısından gruplar arası farklılık önemsiz bulundu. Çalışma sırasında; değişik zamanlarda ölçülen PVI değerleri karşılaştırıldığında ölçümler arası farklılık önemsiz bulundu. Buna rağmen PVI ölçümleri zaman içerisinde bir düşüş gösterdi. Çalışmaya aldığımız her iki gruptaki hastalarda, giriş ve çıkış Hgb değerleri karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemli bulundu. Her iki gruptaki bireylerin giriş Hgb değerleri karşılaştırıldığında farklılık önemli bulunurken, çıkış Hgb değerleri karşılaştırıldığında farklılık önemsiz bulundu. Her iki gruptaki hastalar verilen toplam mayi, kan ve kan ürünleri yönünden karşılaştırıldı. Kan ve kan ürünleri açısından karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemsiz bulunurken, verilen toplam mayi açısından karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemli bulunup, PVI monitörizasyon grubuna daha az mayi replasmanı yapıldı. Sonuç olarak, genel anestezi altındaki hastalarda noninvaziv PVI monitorizasyonun, standart monitorizasyonla kıyaslandığında hemodinamik parametrelerin takibinde kullanılmasının, hastanın hemodinamik stabilitesinin sağlanmasında ve mayi rejiminin takibinde, invaziv girişimler gerektiren standart monitorizasyondan daha pratik, komplikasyonsuz ve kullanımının kolay olduğu kanaatindeyiz. Ancak PVI monitorizasyonun, daha fazla araştırılarak sıvı yönetimi dışındaki parametreler üzerindeki etkinliğinin aydınlatılmasına ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Effects of noninvasive PVI (Pleth Variability Index) monitoring on intraoperative hemodynamics in total hip surgeries Dr.Gülten Şen, Anesthesia and Reanimation, Sivas, 2013 Ensuring intraoperative hemodynamic stability has great importance in terms of minimizing patient's morbidity and mortality in high-risk surgeries such as hip arthroplasty. In order to monitor intraoperative hemodynamic parameters a careful and meticulous follow-up is essential. Major health complications of invasive methods used for standard monitoring are concerned. In recent years, in order to carry out close hemodynamic follow-up without applying any invasive procedure process led to the new pursuits and it increased interest in studies about Pleth Variability Index (PVI) which is a non-invasive method of monitoring. In this study, we aimed to compare the effects of standard and PVI monitoring techniques on hemodynamic parameters in the patients who undergo total hip arthroplasty which is performed under general anesthesia and are followed with standard invasive monitoring and with non-invasive PVI, afterwards. In the study, after approval by the local Ethics Committee taken, the effectiveness of PVI measurements and standard monitoring measurements on hemodynamic parameters of a total number of 82 patients, ASA I-II, 30-85 years old, who did undergo total hip arthroplasty under general anesthesia were studied prospectively. In this study, PVI monitoring group compared with the standard set of monitoring group. Patients' SBP, DBP and MBP values measured at different times were compared and there was significant difference between groups. Measurements of standard monitoring were compared to basal measurements at 30th, 60th, 90th minutes, there were significant differences between the measurements taken at 1st and 90th minutes, 10th and 90th minutes, 30th and 90th. The measurements of patients in PVI monitoring group were compared in pairs, there was a significant difference between the basal measurements and measurement of 90th minutes and there was no significant difference between other measurements. When SBP, DBP and MBP measurements of patients in both groups were compared, significant differences were found in aspect of basal measurements; however, there were no significant differences between the groups' SBP, DBP and MBP values of 1st, 10th, 30th, 60th and 90th minutes. Pulse oximetry values measured at different times of the patients in both groups were compared and there was significant difference between the groups. When the pulse oximetry values of individuals in both groups were compared, there was significant difference between the groups; however, there were no significant differences between the values taken at 1st, 10th, 30th, 60th and 90th minutes. During the study, when PVI measurements taken at different times were compared, there were no significant differences between the values. Despite this, PVI measurements showed a decrease in time. The initial and final Hgb values of the patients in both groups included in the study were compared and no significant differences were found. The initial Hgb values of the patients in both groups were compared and significant differences were found; however, there were no significant differences between final Hgb values. The patients in both groups were compared in terms of the total fluid, blood and blood products. There were no significant differences between the groups in terms of blood and blood products but when total fluids given to the patients were compared significant differences found between the groups. Less fluid replacement was given to the PVI monitoring group. In conclusion, we acknowledge that using noninvasive PVI monitoring in following up the hemodynamic parameters and providing the hemodynamic stability of the patients who are under general anesthesia is more practical, easier to use and causing no complications in comparison to standard monitoring. Nevertheless, further investigation on PVI monitoring are needed to illuminate the effectiveness of PVI monitoring on others parameters except for fluid management.