Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesinde çalişan sağlık personelinin hastane infeksiyonları konusuna ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması
Evaluation the knowledge level of the medical staff working at Afyon Kocatepe University regarding nosocomial infections
- Tez No: 156318
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZGİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane İnfeksiyonları, Bilgi Düzeyi, Hemşirelik, Nosocomial Infections, Level of knowledge, Nursing
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Sağlık Personelinin Hastane İnfeksiyonları Konusuna İlişkin Bilgi Düzeylerinin Saptanması Hastane infeksiyonları morbidite, hastanede kalış süresinin uzaması, hasta bakım maliyetinin artışı ve yüksek mortalite riski nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Bu önem nedeniyle araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık personelinin hastane infeksiyonları konusuna ilişkin bilgi düzeylerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmak isteyen toplam 100 hemşire ve asistan alınmıştır. Araştırma verileri Ek-F deki anket formu ile toplanmıştır. Anket formunda hemşireleri ve asistanları tanıtıcı sorular ve hastane infeksiyonları konusuna ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirecek sorular yer almıştır. Anket, araştırmacı tarafından ve bir anketör tarafından 25.12.2002-02.01.2003 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, SPSS paket programı kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde Ki-Kare testi, varyans analizi ve t testi kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda hemşirelerin ve asistanların hastane infeksiyonları konusuna ilişkin bilgi puan ortalamalarının düşük (toplam 100 puan üzerinden 63,31 puan) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation the knowledge level of the medical staff working at Afyon Kocatepe University regarding nosocomial infections. Nosocomial infections are considered to be a major problem associated with health services when their high morbidity and mortality rates and the economical aspect due to long treatment process required and extra cost of patient care during this process. As this is a crucial matter, the research was done in a descriptive way to investigate the level of awareness of the medical staff working at Afyon Kocatepe University, Ahmet Necdet Sezer Hospital regarding nosocomial infections. A total number of 100 voluntary nurses and assistant doctors were involved in the research. Study data were collected through the questionnaire of which copy was given in Annex- 1. The questionnaire was made up of items related to the respondents' background and items which aim to reflect their level of knowledge regarding nosocomial reactions. The survey had been made between December 12, 2002 and January 02, 2003 by the researcher and a pollster, an intimate colleague of the researcher. The data collected after the survey was evaluated statistically at SPSS environment. During the statistical analysis of the data, variance analysis, t test and Chi-Square tests were used. Consequently after the evaluation, the respondents' level of knowledge regarding nosocomial infections was found out to be low with an average score of 63.31% obtained