Hemşirelerin intravenöz sıvı tedavisine ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması
Evaluation of knowledge on intravenous fluid therapy of the nurses
- Tez No: 156319
 - Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN GÖKÇE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: İntravenöz Sıvı Tedavisi, Hemşire, Bilgi Düzeyi, Hasta, Hastane, Intravenous Fluid Therapy, Nurse, Knowledge, Patient, Hospital
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Afyon İl Merkezi Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin İntravenöz Sıvı Tedavisine İlişkin Bilgi Düzeylerinin Saptanması Araştırma, Afyon il merkezi hastanelerinde çalışan hemşirelerin intravenöz sıvı tedavisine ilişkin bilgi düzeylerini saptamak amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. AKÜ ANS (Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer) Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) Hastanesi, Afyon Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Afyon Zübeyde Hanım Doğumevi ve Çocuk Hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmak isteyen toplam 1 97 hemşire, araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri, Ek- 1 'deki hemşireler için geliştirilen anket formuyla toplanmıştır. Anket formunda, hemşireleri tanıtıcı sorular ve hemşirelerin intravenöz sıvı tedavisine ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirecek sorular yer almıştır.Anket soruları 25 Eylül-15 Ekim 2003 tarihleri arasında araştırmacı ve bir anketör tarafından uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS programına aktarılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Değerlendirmede Varyans Analizi, T- Testi ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda intravenöz sıvı tedavisi ile ilgili olarak hemşirelerin bilgi puan ortalamalarının yeterli olduğu saptanmıştır. Tedavi sürecinde hemşirelerin uyguladığı intravenöz sıvı tedavisi, hastaların sağlığına kavuşması için son derece önemlidir, intravenöz sıvı tedavisinde, hemşirelerin ilaçlan doğru ve etkin kullanmalarını sağlamak amacıyla yapılan araştırma sonuçlarında, bulgular değerlendirilmiş ve gerekli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of knowledge on intravenous fluid therapy of the nurses working in the Hospitals of Afyon Provincial Centre This study was performed as a supplementary study in order to determine the knowledge on intravenous fluid therapy of the nurses working in AKÜ ANS Uygulama ve Araştırma Hospital, Afyon SSK Hospital, Afyon Göğüs Hastalıkları Hospital, Afyon Zübeyde Hanım Doğumevi ve Çocuk Hospital were included in the study. Study data were collected using the questionnaire form given in Annex- 1 that was specially developed for nurses There were questions in questionnaire to evalute the level of knowledge of the nurses about intravenous fluid therapy as well as questions about the identities of nurses. An investigator and an interviewer performed the interviews between the dates 25 September- 15 October 2003. Data of the investigation were entered to SPSS program and the results were evaluated. Variance Analyse, T-Test and Chi-Square tests were used in the evaluation. At the end of the evaluation, it was stabilized that the knowledge score of the nurses about intravenous fluid was sufficient. During the treatment, the intravenous fluid therapy, which was appilied by the nurses was extremely important for the patients to get over. The data from the results of investigations to provide nurses to use medicines in intravenous therapy properly and effectively was evaluated and the necessary suggestions were presented.