Gebelikte cinsel davranışların belirlenmesi
Determine the sexual behaviour in the pregnancy
- Tez No: 156347
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KAFİYE EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gebelik, cinsel yaşam, cinsel davranış
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET Balcı Yangın, H., Gebelikte Cinsel Davranışların Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004, Araştırma; gebelikte cinsel davranışları belirlemek amacıyla fenomenolojik metod kullanılarak yapılmış niteliksel bir çalışmadır. Çalışma Antalya 17 Nolu Dt. H. Selahattin Topçu Sağlık Ocağı hizmet bölgesinde yaşayan ve 37. gebelik haftasından büyük sağlıklı 26 gebe kadın ile yapılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bireysel derinlemesine görüşme yapılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında 11 kadın teyp kullanılmasına izin vermiş, 15 kadın ise teyp kullanılmasına izin vermediği için raportör aracılığıyla veriler kayıt edilmiştir. Daha sonra verilerin ham dökümleri yapılmış, Microsoft Word programında bilgisayar ortamına aktarılmış ve içerik analizi yapılmıştır. İçerik analizi sonucu, gebelikte öncesi-gebelik sırasında cinsel davranışlar olmak üzere iki ana temadan oluşmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; gebeler cinselliği cinsel ilişki olarak algılamaktadırlar. Gebeler tarafından gebelikten önce cinsel ilişkinin karşılıklı istek ve kadınlık görevi olduğu belirtilmiştir. Kadınlık görevi olduğunu düşünen gebelerin tamamı ve karşılıklı istek olması gerektiğini belirten gebelerin dörtte biri eşlerinin kendileri istemeden cinsel ilişkiye girdikleri diğer bir değişle evlilik içi tecavüz yaşadıkları belirlenmiştir. Gebelerin büyük çoğunluğunun gebelik ayı ilerledikçe cinsel ilişkiyi bıraktıkları saptanmıştır. Cinsel ilişkiyi bırakma nedenleri arasında sırasıyla; bebeğin fiziksel olarak zarar görebileceği düşüncesi, gebenin fiziksel olarak cinsel ilişkiden rahatsız olması, günah olduğu düşüncesi, bebeğin kirleneceği inancı ve sağlık personelinin önerisinin yer aldığı belirlenmiştir. Dini-kültürel inanç ve fikirler cinsel yaşamı gebelikten önce ve gebelikte etkilemekte olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda; gebelerin gebelikte cinsel davranışlar konusunda yanlış ve eksik bilgileri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle; gebelikte cinsel yaşama yönelik doğru bilgiler için örgün eğitimden başlayarak, toplumun herkesimine kademeli olarak cinsel eğitimin verilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Balcı Yangın, H., Determine The Sexual Behavior In The Pregnancy, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Maternity and Gynaecology Nursing Programme, Doctorate Theses, Ankara, 2004, In this research, Aim of this study was determine sexual behavior in gestational period. This is a qualitative study with phenomenologic method. This study was performed with pregnant women in Antalya at 17.Dt. Selahattin Topçu Primary Care Unit. Study group are 26 pregnant women and they have to gestational week bigger than 37 and don't have any medical problem which restricts sexual activity. Data was recorded with individual negotiation and deeply interview by semi structured form. Tape records were used with 11 women that give permission; other records of 15 women were made with a reporter. Not processed data was written in the Microsoft Word and analyzed. Before and during the gestation period, sexual behavior was determined with paired data processing in Microsoft Word. Results of the study showed that sexuality perceived as sexuality. Sexual intercouse defined as mutual, and this is duty of a women. All of the women who think of sexual intercourse were duty of women and V* of women who think this is mutual mentioned that this is molest. Majority of pregnant women were leaved sexual intercourse in the advanced period of gestation. Etiology of the leaved sexual intercourse appositely; were physical injury to the baby, discomfort of pregnant women, feeling of sin, to get dirty of baby and proposal of health persons. These results showed that religious, cultural beliefs and opinions affect sexual behavior before and during the pregnancy. According to this, we can say that pregnant women have wrong and incomplete knowledge for sexual behavior. Because that; sexual education must be given to society in the educational period. Keywords; Pregnancy, sexual life, sexual behavior VI