Henoch-schönlein purpurasında epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar bulguların böbrek tutulumu ve relaps üzerine etkileri
  1. Tez No: 156389
  2. Yazar: HÜSAMETTİN YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL İŞLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Henoch-Schönlein purpura, Lökositoklastik vaskülit VI, Henoch-Schönlein purpura, Leucocytoclastic vasculitis VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Henoch-Schönlein purpurası (HSP) sıklıkla deri, eklem, gastrointestinal sistem ve böbreklerin etkilendiği çocukluk çağının sık rastlanan sistemik bir vaskülitidir. Etiyolojide enfeksiyonlardan ilaçlara, aşılardan çeşitli besinlere kadar pek çok ajan suçlanmaktadır. Patogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Hastalığın bir immünkompleks hastalığı olduğunu düşündürmektedir. Henoch-Schönlein Purpuralı hastalarda böbrek tutulumu ve hastalığın tekrarı ile ilgili risk faktörleri çok az bilinmektedir. Böbrek tutulumu ile ilgili yayınlarda böbrek tutulum oranlarında ve son dönem böbrek yetmezliğine gidişte çok farklı bilgiler göze çarpmaktadır. Biz bölgemizdeki HSP'lı hastaların epidemiyolojik verilerinin, klinik özelliklerinin ve başlangıçtaki laboratuvar bulgularının hastalığın sistem tutulumlarına, özellikle böbrek tutulumuna ve dolayısıyla prognoza olan etkisini incelemeyi amaçladık. Çalışmada HSP tanısı almış, 160'ı erkek 104'ü kız, yaşlan ortalama 9,2±3,3yaş arasında değişmekte olan 264 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların %70,8'inde eklem tutulumu, %68,4'ünde gastrointestinal tutulum, %30,7'sinde böbrek tutulumu, %5,0'inde skrotal tutulum, %3,0'ünde merkezi sinir sistemi tutulumu saptandı. Hastalarda cinsiyet, persistan purpura, lökositoz, IgA, C3, C4, CRP düzeyi ile sistem tutulumu ve relaps sıklığı açısından bir fark bulunamazken; yaş arttıkça relapsm ve böbrek tutulumu sıklığının arttığı saptandı. Trombositozu olan hastaların GİS ve böbrek tutulumu açısından istatistiksel olarak anlamlı risk taşıdıkları saptandı. Ağır GÎS tutulumu olan hastalarda ve birden fazla sistem tutulumu olan hastalarda böbrek tutulumunun daha sık olduğu saptandı. Tedavi alan ve almayan gruplar arasında bulguların iyileşme süreleri açısından bir fark bulunmadı. HSP'lı hastalarda Ailevi Akdeniz Ateşi sıklığının arttığı saptandı. Sonuç olarak; adölesan çocuklarda, trombositozu olan hastalarda ve ağır GİS tutulumu olan hastalarda böbrek tutulumunun sık olması ve nedeniyle bu hastaların yakınmaları olmasa da daha dikkatli ve uzun süreli takibi gereklidir. Kliniğin iyi seyrettiği hastalar tedavi verilmeden izlenebilir. HSP'lı hastalar Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı için sorgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Henoch-Schönlein purpura (HSP) is a systemic vasculitis of childhood involving the skin, joints, gastrointestinal tract, and kidneys. Drugs, infections, food allery, insect bite and vaccination have been accused for the etiology of HSP. The pathogenetic mechanism underlying HSP is not definitely understood but it is clear that IgA plays a critical role in the immunopathogenesis of HSP. Although the clinical course of HSP was well understood there has been still difficulties in treatment and prognosis as the etiopathogenesis is unclear. The risk factors for renal involvement and recurrence of the disease have not been definite yet. The reported incidence of renal involvement and progression to end- stage renal disease (ESRD) in HSP varies in different studies. The aim of this study is to evaluate the epidemiological and clinical features of the patients with HSP in Black Sea region, the relationship between the laboratory data on admission and the systemic and especially the renal involvement of the disease and their effect on prognosis. In this study 264 children (160 boys, 104 girls) with the clinical diagnosis of HSP were evaluated retrospectively. The mean age was 9,2 ±3,3 years. There was no significant difference in gender, persistent purpura, leucocytosis, serum IgA, C^ C4, CRP levels, systemic involvement and relapse frequency. There was a positive correlation between renal involvement and increasing age. It was determined that the patients with trombocytosis had a significant risk of gastrointestinal and renal involvement. Renal disease was more frequently demonstrated in patients with severe gastrointestinal or multisystemic involvement. There was no significant difference of recovery periods between the groups treated and not treated. The patients with HSP had increased incidence of Familial Mediterranean Fever (FMF). In conclusion, as the renal involvement is more frequent in adolescence, patients with trombocytosis and severe gastrointestinal involvement, more attention has to be payed and a long term follow up is needed in these patients even if they have no complaint. Patients with only skin involvement and relatively a good clinical course can be followed up without any treatment. Familial Mediterranean Fever should be carefully questioned in patients with HSP.