Henoch-schönlein purpurasında uteroglobin gen polimorfizmi
Uteroglobin gen polymorphism i̇n henoch-schönlei̇n purpura
- Tez No: 365090
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT BÜYÜKÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Henoch Schönlein purpurası, Polimorfizm, Uteroglobin geni, Henoch-Schönlein Purpura, Polymorphism, Uteroglobin gene
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Uteroglobin (UG), steroidle uyarılabilen multifonksiyonel bir protein olup, fosfolipaz A2'nin inhibisyonu ile araşidonik asit metabolizasyonunu, prostoglandin ve lökotrein sentezini engeller. Bu çalışmada UG gen polimorfizminin, UG'nin inflamasyon mediatörlerinin sentezini baskılayıcı etkisini azaltabileceği, bu yolla da UG'nin antiinflamatuvar etkisini ortadan kaldırmak suretiyle Henoch-Shönlein purpurası (HSP) gibi IgA ilişkili vasküler inflamasyonun ön planda olduğu hastalıkların hem oluşmasına, hem de ilerlemesine katkıda bulunabileceği, ayrıca UG yokluğunun IgA-fibronektin kompleksleri oluşturarak böbrek hasarının başlatılması ve ilerlemesine katkıda bulunabileceği tezinden yola çıkılarak HSP'li hastalarda UG G38A polmorfizminin rolünün araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntemler; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nefroloji polikliniğine başvuran, Henoch-Schönlein purpurası tanısı almış çocuklar (n=72) ile sağlıklı gönüllü çocuklar (n=90) çalışmaya alındı. Hastalar, gen polimorfizminin HSP'nin organ/sistem tutulumları ile ilişkisini araştırmak için de alt gruplara ayrıldı. Henoch-Schönlein purpuralı ve kontrol grubunda yer alan sağlam çocuklardan alınan kan örneklerinde UG G38A polimorfizmini belirlemek için DNA örneği PCR-RFLP yöntemi ile analiz edildi. Bulgular; Uteroglobin geni G38A (G/A) genotip dağılımları, hasta grupta GG 46 (%64), AG 14 (%19) ve AA 12(%17), kontrol grubunda ise GG 39(%43), AG 41(%46) ve AA 10 (%11) bulundu. GG genotipi HSP'li çocuklarda daha fazla görülürken, AG genotipi kontrol grubunda daha fazla görüldü. GG genotipini taşıyan çocuklarda HSP gelişme olasılığının 2,31 kat (p=0,0145, OR= 2.31) arttığı saptandı. Allel dağılımının ise HSP gelişme olasılığına etkisinin olmadığı görüldü. Organ tutulumları açısından ayrı ayrı değerlendirildiğinde genotip ile böbrek tutulumu (p=0,89), karın ağrısı (p=0,623), gaitada gizli kan pozitifliği (p=0,370), eklem tutulumu (p=0,162) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: UG geni G38A polimorfizminin varlığı HSP gelişimi açısından anlamlı risk oluştururken, organ tutulumları açısından ise anlamlı bir ilişki göstermediği bulundu. UG geni G38A polimorfizmi ile HSP arasındaki ilişkinin daha ayrıntılı olarak ortaya konulabilmesi için daha geniş gruplarda ve tüm polimorfizmleri değerlendirecek çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Uteroglobin, (UG) is a multifunctional protein which can be induced by steroid, interfere metabolization of arachidonic acid by inhibition of phospholipase A2 and also synthesis of prostaglandins and leukotriens. In this study, we aim to investigate the role of UG G38A polymorphism in HSP patients based on the thesis that states UG gene polymorphism may reduce the suppressive effects of UG on synthesis of inflammatory mediators and eliminate antiinflammatory effect of UG, thus contributing to formation and progression of IgA-related vascular inflammatory diseases like Henoch-Shönlein purpura (HSP), and furthermore absence of UG may trigger and promote renal damage by formation of IgA fibronectin complexes. Material and Method: Children (n=72) with the diagnosis of Henoch Schönlein purpura in Gaziantep University Hospital Department of Pediatric Nephrology, and healthy voluntary children (n=90) were included in the study. Patients were divided into subgroups to investigate the relation of gene polymorphism and HSP-related organ/system involvement. To detect the UG G38A gene polymorphism, the DNA extracted from blood samples of both children with HSP and the control group, were analyzed with PCR-RFLP method. Results: Genotypic distribution of UG gene G38A (G/A) were detected as GG 46 (64%), AG 14 (19%) and AA 12(17%) in the patient group and GG 39(43%), AG 41(46%) and AA 10 (11%) in the control group. GG genotype was more common among children with HSP while AG genotype among the control group. It was detected that likelihood of HSP occurrence is 2.31 folds increased (p=0,0145, OR= 2.31) among children with GG genotype. It was also observed that allele distribution did not have any influence on likelihood of HSP occurrences. On an organ-based assessment, statistically significant differences were not observed between genotype and renal involvement (p=0,89), abdominal pain (p=0,623), occult blood positivity in stool (p=0,370) or joint involvement (p=0,162). Conclusions: We observed that UG gene G38A polymorphism presence comprises risk factor for HSP development, while a similar relationship could not be established with organ involvement. Further studies need to be conducted with larger patient groups including all polymorphisms in order to clarify the association between UG gene G38A polymorphism and HSP.