Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemisinde survivin mRNA ekspresyonu
The expression of mRNA of survivin in childhood acute lymphoblastic leukemia
- Tez No: 156555
- Danışmanlar: PROF.DR. YURDANUR KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ALL, apoptozis, survivin vra, ALL, apoptosis, survivin rx
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemisinde survivin mRNA ekspresyonu Apoptozis çeşitli fizyolojik ve patolojik uyaranlara bağlı olarak gelişen ve morfogenezis, dokuların homeostazının sağlanması ve zararlı hücrelerin ortadan kaldırılması olaylarında etkili olan aktif ölüm yanıtıdır. Apoptozis mekanizmasındaki bozukluklar otoimmün hastalıklar, nörodejeneratif hastalıklar ve kanser oluşumuna yol açar. Survivin yakın dönemde tanımlanmış olan ve apopitozis inhibitor protein ailesinin bir üyesidir. Kemoterapötik ajanlar, Fas ve kaspazlar tarafından indüklenen apoptozisi inhibe eder. İnsanlardaki birçok kanserde ekspresyonizmin arttığı gösterilmiştir. Bu çalışmaya 2 ile 14 yaşlan arası ve yaş ortalamaları 7,7 yıl olan 25 ALL'li hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 8,4 yıl olan 13 çocuktan oluşan kontrol grubunun yaş dağılımı 1- 19 yıl arasındaydı. Tam anında kemik iliğinden alman örneklerde Survivin mRNA ekspresyonu düzeyleri ortalama 652.2 mRNA kopya sayısı/104 hücre olarak saptandı. ALL'li hastalarda tam sırasında kemik iliği örneklerindeki survivin mRNA ekspresyonu ile kontrol grubu kemik iliği örneklerindeki survivin mRNA ekspresyonu arasında anlamlı bir fark mevcuttu (p=0.013). Survivin mRNA ekspresyonu survivalı tahmin etmede anlamlı olarak bulundu (p=0.029). Sonuç olarak, survivin ALL'li çocuklarda prognostik bir marker olarak bulundu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The expression of mRNA of survivin in childhood acute lymphoblastic leukemia Apoptosis, an active suicidal response to different physiological or pathological stimuli, plays an important role in a variety of biological events, including morphogenesis, homeostatic maintenance of diffferent tissues and removal of harmful cells. Aberrations in the mechanism of apoptosis lead to autoimmune diseases, neurodegenerative disorders and carcinogenesis. Survivin is a recently described member of the family of inhibition of apoptosis protein. It inhibits apoptosis induced by chemotherapeutic agents, Fas, and caspases. It is shown that it is overexpressed in the most common human cancers. In this study, 25 cases with ALL at the ages of 2-14 years are included, the average age was 7,7 years in the patients. The age distribition of the control group varied 1-19 years, the average age was 8,4 years consisted of 13 children. Diagnostic aspiration material from bone marrow samples of the patients the average of survivin mRNA expression was 652,2 copy/104 cells. The statistical comparison of the average values of the ALL patients and control group have shown important difference statistically (p=0,013). Survivin mRNA expression value was found to be important for the expected survival time. As a result, survivin is thought to be an important prognostic parameter in hildren with ALL.