Gastrointestinal malignitelerde sarkopeninin cerrahi sonuçlara etkisi
Effect of sarcopheny on surgical results in gastrointestinal malignancies
- Tez No: 487031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Gastrointestinal Malignite, Sarkopeni, Computerized tomography, Gastrointestinal malignancy, Sarcopenia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sarkopeni ilerleyici ve yaygın olarak kas gücü ve kuvvetinin kaybı ile karakterize olan fiziksel bağımlılık, düşmeler, kötü yaşam kalitesi ve mortalite gibi olumsuz sonuçlara neden olabilen bir sendromdur. Sarkopeni tanısı için kas miktarı ve fonksiyonelli-ğine bakılmalıdır. Kas kitlesinin tespitinde yaygın olarak Manyetik rezonans (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (BT), Dual-X-Ray Absorbsiyometri (DEXA)], Biyoelektrik-Empedans Analizi (BIA) kullanilabilmektedir. Gastrointestinal maligniteler özelikle ileri yaş grubunda, günümüzde artan sıklıkla karşımıza çıkmakta ve bunlara yönelik cerrahi girişimler genel cerrahi pratiğinde geniş yer kaplamaktadır. Hastalarda basit tedavilerle giderilebilen komplikasyonlardan mortaliteye yada hayat kalitesini ciddi oranda bozabilen morbiditelere yol açan komplikasyonlara kadar değişen bir yelpaze-de postoperatif komplikasyonlar görülebilmektedir. Birçok faktör postoperatif kompli-kasyonlara yol açabilmekte olup, sarkopeni de özellikle yaşlı hastalarda bir çok cer-rahi komplikasyona,morbiditeye ve mortaliteye neden olduğı ortaya koyulmuştur. Çalışmamızda, Ocak 2013-Mart 2017 tarihleri arasında mide, pankreas ve kolorektal karsinom nedeniyle küratif cerrahi yapılan 123 hasta retrospektif olarak araştırılmış; radyolog tarafından preoperative 30 gün içerisindeki abdomen BT sonuçlarıyla psoas kas kitle ve dansite ölçümlerine göre hesaplanan TPİ ve HÜOH değerlerine göre en alt yüzde yirmi beş seviyede bulunan hastalar sarkopenik olarak değerlendirilmiştir. Has-taların postoperatif komplikasyonları Modifiye Clavien Dindo Sınıflamasına göre ka-tegorize edilmiş ve mortaliteleri belirlenmiştir. Hastalarda yaş, son 6 ayda kilo kaybı yüzdesi, ASA skoru, ECOG performans derecesi ve Modifie Clavien Dindo sınıflama-sına göre grade 4 ve 5 komplikasyonlarla sarkopeni arasında istatistiksel olarak anlam-lı ilişki tespit eldilmiştir. Hastalarda cerrahi komplikasyon ve sağ kalım kriterlerinin belirlenmesinde sarkopeni önemli bir kriter olamaya aday görünmektedir. Bu tip has-talara cerrahi endikasyonu koyarken risk düzeyleri belirlenebilir ve yüksek riskli has-talar beslenme ve fiziksel egzersiz ile neoadjuvan tedavi seçenekleri ile kombine edile-rek elektif operasyona hazırlanabilir.
Özet (Çeviri)
Sarcopenia is a syndrome characterised by progressive and generalised loss of skeletal muscle mass and strength with a risk of adverse outcomes such as physical disability, falls, poor quality of life and death. Muscle mass and functioning should be considered for the diagnosis of sarcopenia. Magnetic resonance (MRI), computerized tomography (BT), dual-X-ray absorptiometry (DEXA), and bioelectrical impedance analysis (BIA) are commonly used to detect muscle mass. Gastrointestinal malignancies, especially in the older age group, are confronted with increasing frequency nowadays and surgical procedures for these are taking large place in general surgery practice. Postoperative complications that can range from complications that can be resolved with simple treatments to complications that lead to mortalities or morbidities that can seriously disrupt the quality of life could be seen. Many factors can lead to postoperative complications and sarcopenia has been shown to cause many surgical complications, morbidity and mortality, especially in elderly patients. In our study, 123 patients who underwent curative surgery for gastric, pancreatic and colorectal carcinoma between January 2013 and March 2017 were retrospectively studied; patients with at least twenty-five percentile levels of TPI and HUAC according to psoas muscle mass and densitometry measured by abdominal CT findings within 30 days preoperative by the radiologist were evaluated as sarcopenic. Postoperative complications of the patients were categorized according to Modified Clavien Dindo Classification and mortalities were determined. Patients were found to have a statistically significant association between sarcopenia and age, severity of weight loss in the last 6 months, ASA score, ECOG performance grade and grade 4 and 5 complications according to Modified Clavien Dindo classification. Sarcopenia seems to be an important criterion in determining the surgical complication and survival criteria in patients. Risk levels can be determined when this type of patients are indicated for surgery and high-risk patients can be prepared for elective surgery combined with nutritional and physical exercise and neoadjuvant treatment options.