Meme kanserlerinde sentinal lenf nodu biopsisi
- Tez No: 156628
- Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ SELÇUK ATAMANALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, sentinal lenf nodu, aksiller diseksiyon, Breast cancer, sentinel lymph node, axillary dissection
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Bu çalışmada meme kanserli hastalarda seminal lenf nodu varlığı ve tutulumu ile aksiller lenf lenf nodu tutulumu arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlandı. Çalışmaya 1 Ocak 2002 ile 31 Aralık 2003 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda erken evre (T1,T2) meme kanseri nedeniyle ameliyat edilen 28 hasta dahil edildi. Ameliyattan 12-18 saat önce 5- 10 MBq teknesyum işaretli insan albumin kolloidi (Tc-99m-HSA) tümör veya biopsi yeri etrafı dokuya enjekte edildi. İşlemden 15, 30, 120 ve 180 dakika sonra lenfosintigrafi yapıldı. Ameliyat esnasında insizyon öncesi 4-6 mi isosulfan mavisi benzer şekilde tümör veya biopsi yeri etrafı dokuya enjekte edildi. Cerrahi işlem devam ederken mavi renkte boyanan sentinal lenf nodu veya nodlan ile aksiller lenf nodları araştırıldı. Aynı araştırma gama prob ile de gerçekleştirildi. Meme için planlanan cerrahi işlemle birlikte aksiller lenf nodu diseksiyonu ve tespit edilen sentinal lenf nodlanmn diseksiyonu gerçekleştirildi. Tüm materyaller histopatolojik olarak incelendi. Sonuçlar Chi-Square testi ile değerlendirildi. Sentinal lenf nodu tespit etme oram lenfosintigrafi ile %79.2, isosulfan mavisi ile % 78.6, gama prob ve hepsinin birlikte kullanıldığı kombine yöntem ile ise % 92.9 olarak bulundu. Histopatolojik sonuçlar karşılaştırıldığında, isosulfan mavisi ile tespit edilenlerde doğruluk oram % 90.9, gama prob ve kombine yöntemde ise % 88.5 idi. Aynı değerlendirmeye göre isosulfan mavisi ile 2, gama prob ve, kombine yöntemler ile 3 hastada yanlış negatiftik tespit edildi. Tümörün özellikleri (T evresi, yerleşim yeri, patolojik tipi, biopsi tekniği) ile sentinal lenf nodu tespit etme ve yanlış negatiflik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Sonuç olarak; meme kanserli hastalarda sentinal lenf nodu biopsisi tekniği aksiller lenf nodu tutulumunu göstermede güvenilir bir yöntemdir ve uygulamada isosulfan mavisi ve Tc-99m-HSA'mn birlikte kullanıldığı kombine yöntem en iyisidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we aimed to investigate the relationship between the existence and involvement of sentinel lymph nodes and axillary lymph node metastasis. A total of 28 patients operated for early breast cancer (Tl, T2) in General Surgery Department of Atatürk University Medical School, between 01 January 2002 and 31 December 2003, were included to the study. Human Albumin Colloid labeled with Technetium (Tc-99m-HSA) in doses of 5-10 MBq was injected to the tissue around the tumor or the biopsy area. Lymphoscintigraphy was performed 15, 30, 120 and 180 minutes after the injection. As same, 4-6 ml Isosulphane Blue was injected to the tissue around the tumor or biopsy area at the operation before the incision was made. Sentinel lymph node or nodes and axillary lymph nodes that colored in blue were explored during the operation. It was also done with the gamma probe. In addition to the surgical procedure that planned for the breast cancer, axillary lymph node dissection and dissection of the determined sentinel lymph nodes were done. All the dissection materials were examined histopathologically. The results were analyzed statistically with the Chi- Square test. The rate of the sentinel lymph node appearance was 79.2 % with lymphoscintigraphy, 78.6 % with isosulphane blue and 92.9 % with gamma probe and the combined method. When histopathological results compared, they revealed 90.9 % property rate in lymph nodes detected with isosulphane blue and 88.5 % with gamma probe and combined method. The same evaluation revealed false negative results in 2 patients with isosulphane blue and in 3 with gamma probe and combined method. There wasn't any statistical correlation between me characteristics of the tumor (T stage, localisation, pathologic type, biopsy technique) and the detection of sentinel nodes, and false negative results. We concluded that sentinel lymph node biopsy technique is a reliable method for detecting axillary lymph node involvement and the best method in the practice is the combined method in which isosulphane blue and Tc-99m-HSA are used together.