Seprafilm ve ıcodextrin'in intraabdominal yapışıklıklar üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Icodextrin and seprafilm comparison of the effects of intraperitoneal adhesions
- Tez No: 351205
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ HOŞCOŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İntraabdominal yapışıklık, Icodextrin, Seprafilm®, Intraabdominal adhesions, Icodextrin, Seprafilm®
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
İntraabdominal yapışıklıklar sıklıkla geçirilen abdominal ameliyatlar sonrası oluşan, karın içi organları birbirine ve/veya karın duvarına bağlayan fibröz bantlardır. İyileşmenin major bir komplikasyonudur. Karın içi yapışıklıklar intestinal obsrüksiyon, kronik pelvik ağrılar ve infertilite nedeniyle ciddi morbidite ve mortalite oluştururlar. Yapışıklıklar için gerçekleştirilen reoperasyonlar adezyolizis sırasında batın içi organ yaralanması, lümenli organların perforasyonu gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilirler. Her operasyonun riski bir öncekinden daha fazladır. Karın içi yapışıklık oluşumunu engellemek amacıyla bugüne kadar çok sayıda yapışıklık önleyici materyal araştırılmış ve araştırılmaya devam edilmektedir. Bugün hiçbir materyalin yapışıklık önlemede kesin ve tam etkili olduğu kanıtlanamamıştır. Bu çalışmadaki amaç; karın içi yapışıklıkları önlemede güvenle kullanılan bir ajan olan icodextrinin postoperatif yapışıklıkların önlenmesinde ne kadar etkili olduğunu araştırmak ve halen bariyer etkisi nedeniyle klinikte kullanımı olan karboksimetilselüloz membran (Seprafilm®) ile karşılaştırarak hangisinin daha etkili olduğunu bulmak ve ikisinin birlikte kullanımının nasıl bir etki oluşturacağını araştırmaktır. Bu çalışma Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun onayı alındıktan sonra yapılmıştır. Sekizerli 4 grup halinde toplam 32 adet erişkin Sprague Dawley cinsi sıçandan ağırlıkları birbirine yakın olanlar aynı grupta olacak şekilde 4 grup kullanılmış, tüm ratlarda klempleme ve serozal abrazyon modeli ile yapışıklık oluşturulmaya çalışılmıştır. Her grupta oluşan yapışıklıklar Mazuji ve arkadaşlarının kullandığı, yapışıklıkları 0 ile 4 arası skorlanan makroskopik yapışıklık skorlama yöntemiyle, histopatolojik incelemede Hooker ve arkadaşlarının kullandığı, 0 ile 3 arası skorlanan fibrozis değerlendirme skorlamasıyla değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; icodextrin ve Seprafilm® tek başına ve birlikte kullanıldıklarında yapışıklık oluşumunu azaltmaktadırlar. Ancak yapışıklık oluşumunu icodextrin grubunun Seprafilm® grubundan daha fazla azalttığı ve ikisinin birlikte kullanıldığında yapışıklığı azalttığı ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Buna rağmen Seprafilmin® yapılan diğer çalışmalarda olduğu gibi barsakların kendi aralarında ve diğer organlarla olan yapışıklıkları tam olarak engellemediği bu çalışmada da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intraabdominal adhesions are the fibrous bands which attach the abdominal organs to each other and/ or to abdominal wall, are usually seen in patients who had several abdominal surgical operations. It is a major complication of surgical wound healing. Intraabdominal adhesions increase morbidity and mortality by causing infertility, intestinal obstruction and chronic pelvic pain. Surgical operations, such as adhesiolysis, which are performed to treat adhesions also cause serious complications like solid organ injury, hollow organ perforation. In order to avoid abdominal adhesions many materials are searched and continuing to be searched. However none of these materials is proven to be completely effective Main aim in this work is to investigate how effective“icodextrin”is to prevent post op abdominal adhesions and to compare icodextrin with carboksimethylcellulose membrane (Seprafilm®) in order to find out which one is more effective. This research is done after Trakya Universitesi Faculty of Medicine ethics assembly's approval. 4 groups, each of which consists of 8, of adult rats whose breed is Sprague Dawley are arranged according to rats' weights. Serosal abrasion and clamping is used in all rats in order to create adhesions. In all of the groups adhesions are scored by using Mazuji classification which gives scores between 0 to 4, is a macroscopic adhesion classification method. Histopathologic study is done by using Hooker's classification which gives scores between 0 to 3. In conclusion icodextrin and Seprafilm® decrease adhesion however, icodextrin decreases adhesion more in comparison to Seprafilm®. When both of them are used together, it decreases the adhesion but there is no statistically meaningful difference. Just like the the previous works in this study it is also shown that Seprafilm® doesn't avoid adhesions between intestines completely.