Rejyonel intravenöz anestezi'de prilokain ve prilokain -deksmedetomidin kullanımı
- Tez No: 156691
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN GÜNEŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, prilokain, RİVA rv
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Rejyonel intravenöz anestezi (RİVA) el ve ön kol cerrahisi olgularında kullanılabilen güvenli ve etkin bir anestezi tekniğidir. Rejyonel intravenöz anestezide anestezinin etkinliğini artırmak amacıyla kullanılan lokal anestezik solüsyonlara opioidler tramadol, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler, ketamin ve ct2 agonistler ilave edildiği bildirilmektedir. ct2 agonistlerin periferik analjezik etkisinin olduğu ve lokal anesteziklerle birlikte kullanıldığında lokal anesteziklerin analjezi süresini uzattığı bildirilmektedir. Çalışmamızda Rejyonel intravenöz anestezide prilokain ile prilokain-deksmedetomidin kombinasyonunun hemodinamik değişiklikler, motor blok, toplam analjezi süresi, ek analjezik gereksinimi, turnike toleransı, sedasyon seviyesi üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurul onayı alındıktan sonra ön kol cerrahisi geçirmesi planlanan ASA I-II, 60 olgu çalışmaya dahil edildi. Grup Fde % 2 prilokain (300 mg), Grup n'de % 2 prilokain (300 mg) + Deksmedetomidin (1 ug/kg) 40 ml.lik volüm içerisinde uygulandı. Enjeksiyon sonrasında l.,5.,10.,15.,20.,25.,30., 35. dk.'larda ve postoperatif 1 saat boyunca hemodinamik parametreler, analjezi düzeyi, VAS, sedasyon düzeyi ve motor blok değerlendirildi. Enjeksiyon esnasında olgularda oluşabilecek yan etkilerin takibi yapıldı. Turnike ağrısı duyan ve VAS değeri 5 ve üzerinde olanlara intraoperatif iv fentanil(l [ig/kg) uygulaması planlandı. Grupların demografik verileri birbirine benzerdi. Hemodinamik değişiklikler, operasyon süresi, analjezi düzeyi ve toplam analjezi süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel açıdan fark bulunamadı. Grup II' de postoperatif sedasyon düzeyi Grup I' deki olgulardan daha yüksek olarak belirlendi. Yan etkiler ve ek analjezik ihtiyacı açısından iki grup arasında bir fark saptanmadı. Rejyonel intravenöz anestezide tek başına prilokain ile prilokain-deksmedetomidin kombinasyonunda hemodinamik etkilerin, analjezi düzeyinin, toplam analjezi süresinin, yan etkilerin benzer olduğu, ancak postoperatif sedasyona yol açtığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Intravenous regional anesthesia (IVRA) is a confident and efficient anesthesia technique that can be used for hand and forehand surgeries. Opioids, nonsteroid antiinflaraatuary drugs, neuromuscular blocking agents, ketamine and 0C2 agonists are reported to be added for local anesthetic solutions to increase IVRA efficiency. a-2 agonists have peripheral analgesic effect and prolong the local anesthesics' analgesic time when they are used with local anesthesics. In our study we compared prilocaine and prilocaine-dexmedetomidine combination on hemodynamic effects, motor blockages, total analgesia times, additional analgesic requirements, tournique tolerances, sedation levels and side effects. After obtaining approval from the Ethics Committee of Çukurova University, Faculty of Medicine, the study included ASA I-TT 60 patients who were planned to have forehand surgery. For Group I prilocaine 2 % (300mg) and for Group II prilocaine 2 % (300mg) + dexmedetomidine lug/kg were administered in 40ml volume. Hemodynamic parameters, analgesia levels, VAS, sedation levels and motor blockages were assessed 1st, 5th, 10th, 20th, 25th, 30th minute after injection and along 1 hour postoperatively. Adverse effects that could be seen during the injection were noted. We administered fentanyl (l(ig/kg, iv) for the patients having tournique pain and whose VAS revealed > 5 cm. Demographic values were similar in groups. We couldn't find any statistically different results on hemodynamic changes, tournique times, operation times, analgesia levels and total analgesia times between groups. Postoperative sedation levels were determined to be higher in Group II than Group I. There were no difference on side effects and additional analgesic requirements. We consider that prilocaine-dexmedetomidine combination is similar with prilocaine alone on hemodynamic effects, analgesia levels and total analgesia times. However, it is thought to perform postoperative sedation. Keyword: Dexmedetomidine, IVRA, prilocaine