Epidural doğum analjezisinde düşük doz fentanil ile kombine edilerek kullanılan düşük doz bupivakain ve düşük doz ropivakainin anne ve fetüs üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the maternal and fetal effects of low dose bupivacaine and low dose ropivacaine combined with low dose fentanyl at epidural labour analgesia
- Tez No: 156727
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Doğum, epidural analjezi, bupivakain, ropivakain, fentanil, Labour, epidural analgesia, bupivacine, ropivacaine, fentanyl
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada vajinal doğum yapması planlanan; ASA I-II grubuna giren ve rejyonel anestezi için kontrendflcasyonu bulunmayan 44 primigravid gebede, fentanil ile kombine edilen bupivakain ve ropivakainin; anne - fetüs - yenidoğan üzerinde etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Etik kurul kararı ve hastaların sözlü yazılı - izni alındıktan sonra; gebeler iki gruba ayrıldı. Aktif doğum eylemi başlamış ve servikal açıklığı 3-4 santimetre (cm) olan her gebeye, epidural kateter yerleştirilerek, standart test dozu yapıldı. I.Gruptaki gebelere (n=22) % 0,1 'lik bupivakain - fentanil solüsyonundan 10 mililitre (mi) bolus verilip, 5 ml/saat hızda infûzyona başlandı. EL Gruptaki gebelere ise % 0,1 'lik ropivakain - fentanil solüsyonundan 10 ml bolus verilerek 5 ml/saat hızda infûzyona başlandı. Gebelerin, ilk 30 dakika boyunca 5'er dakikalık (dk), daha sonra travay boyunca 15 'er dk'hk aralıklarla maternal (m) sistolik-diastolik kan basmcı (SKB- DKB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen satürasyonu (SpCh), fetal kalp hızı (FKH), motor ve sensoryal blok seviyesi, analjezi başlama zamanı, analjezi kalitesi, yan etkiler, doğumun 2. evresinin süresi, doğum şekli, yenidoğanın l.ve 5. dk. Apgar skoru, umblikal arter kan gazı, lokal anestezik miktarı, travay süresi ve maternal memnuniyet değerlendirildi II. Gruptaki annelerde istenmeyen hemodinamik değişiklikler daha az görüldü. Bu grupta, analjezi daha erken başladı ve analjezi kalitesi daha yüksek idi. II. Gruptaki annelerde, yan etki daha az görüldü. El. Gruptaki anneler arasında, uygulamayı“mükemmel”olarak değerlendirenlerin sayısı daha fazla idi ve bu grupta istatistiksel anlamı olmamakla beraber spontan doğum oram daha fazla idi. Sonuç olarak, doğum analjezisinde ropivakain - fentanil kombinasyonunun daha üstün olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The aim of this study was to compare the maternal-fetal-neonatal effects of bupivacaine and ropivacaine combined with fentanyl at 44 nulliparous women that were scheduled to operate under vaginal delivery, for ASA I-II pregnant patients without any contrendication to regional anaesthesia. After taking the Ethical Committee and pregnants permission we divided into two groups. Epidural cathater was located and Standard test dose was injected to every pregnant women who has an active labour and servical dilatation of 3-4 cm. Group I (n=22) taken 10 ml bolus dose of 0.1 % bupivacaine - fentanyl solution, then 5 ml/h infusion was started. Group II (n=22) taken 10 ml bohis dose of 0.1 % ropivacaine - fentanyl solution, then 5 ml/h infusion was started. During the first 30 minutes with 5 minutes intervals after that withl5 minutes intervals, systolic-diastolic blood pressures, maternal heart rates, maternal peripheral O2 saturations, fetal heart rates, motor block levels, sensorial block levels, onset times of analgesia, quality of analgesia, side effects, the duration of the second stage of delivery, duration of labour, mode of delivery, first and fifth minutes Apgar scores of neonate, the blood gases of umbilical arter, amount of local anaesthetics and maternal satisfaction were recorded. The bad hemodynamic changes were seen less in the Groupe II mothers. At this Group, analgesia started early, and quality of analgesia were higher. Side effects were seen less in the group II mothers, the women, who said the application was perfect, were more and at this group, however there is no statistical significance, spontaneus delvery ratio was higher. Finally, it was declared that ropivacaine - fentanyl combination was beter than bupivacaine - fentanyl combination.