Anestezi sonrası titremenin önlenmesinde deksmedetomidin, meperidin ve plasebonun karşılaştırılması
A comparison of dexmedetomine, meperidine and placebo in preventing postanesthetic shivering
  1. Tez No: 156743
  2. Yazar: CİHANGİR BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİYE ESMAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, meperidin, anestezi sonrası titreme, önleyici, Dexmedetomidine, meperidine, postanesthetic shivering, preventing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Deksmedetomidmin anestezi sonrası titreme üzerine etkisini araştırmak ve bu konuda etkinliği bilinen ve klinikte kullanılan meperidin ile karşılaştırmaktır. Hastalar ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurul onayı alındıktan sonra, çalışmaya 18-50 yaş arası, ASA sınıflamasına göre I ve II olarak değerlendirilen, genel anestezi altında abdominal veya ortopedik cerrahî uygulanacak, operasyon sûreleri 30 dakika ile 3 saat arasında değişen, her iki cinsten toplam 120 hasta alındı. Anestezi indüksîyonu 5 mg/kg tiopental, L5 ug/kg fentanil ve 0.5 mg/kg alrakuryum ile yapıldı. Anestezi idamesi %66 N2O ve %33 O2 karışımı içerisinde sevofluran (%2.0 ± %0.5 end-tidal konsantrasyon) île sürdürüldü. Operasyon sonunda, cerrahi yara kapatılırken, randomize seçilen hastalardan Deksmedetomidin Grubu'na 0.05). Tablo 1. Gruplarda belirlenen anestezi sonrası titreme skorları O.dak. S.dak. lO.dak. 1 S.dak. 20.dak. 25.dak. 30.dak. 40.dak. SO.dak. 60.dak. Veriler median (min-max) olarak verilmiştir. + p< 0.05 Deksmedetomidin Grubu ile Plasebo Grubu karşılaştırıldığında $ p< 0.05 Meperidin Grubu ile Plasebo Grubu karşjlaştınldığmda Sonuç: Operasyon sonunda uygulanan 1 ug/kg dozunda ÎV deksmedetomidin, anestezi sonrası titremeyi önlemede, 0.5 mg/kg ÎV meperidin kadar etkili bulunmuştur. Deksmedetomidin anestezi sonrası titremeyi önlemede meperidine alternatif olarak kuüanılabîlir.
Özet (Çeviri)
Aim: This placebo-controlled study was performed to evaluate the efficacy of dexmedetomidine compared with meperidine and placebo in preventing postanesthetic shivering. Patients and methods: After obtaining approval from Erciyes University Medical Faculty ethics committee and informed consent, we studied 120 patients (ASA I-II) scheduled for elective abdominal or orthopedic surgery of about 30 min.- 3 h duration. General anesthesia was induced with thiopental (5 mg/kg) and fentanyl (1.5 ug/kg). Atracurium (0.5 mg/kg) was given to facilitate orotracheal intubation and general anesthesia was maintained with 66% nitrous oxide in oxygen and sevoflurane (2.0% ± 0.5% end-tidal concentration). At the time of wound closure patients were randomly assigned to one of three groups (each group n=40): Group Dexmedetomidine received I ug/kg dexmedetomidine IV; Group Meperidine received 0.5 mg/kg meperidine IV and Group Placebo received dextroz 5% IV as placebo. During preoperative, intraoperative and postoperative periods, mean arterial pressure, heart rate, oxygen saturation and central body temperatures of the patients were measured. Postanesthetic shivering, pain, recovery and sedation scores were evaluated and recorded during recovery. Results: Postanesthetic shivering was seen as: 22 patients in Placebo Group (55%), 4 patients in Meperidine Group (10%) and 6 patients in Dexmedetomidine Group (15%). Dexmedetomidine and meperidine significantly reduced the incidence of shivering in comparison with placebo (p0.05). Table 1. Postanesthetic shivering scores of groups Data are presented as Mediae (min-max) +p< 0.05 Dexmedetomidine versus Placebo p< 0.05 Meperidine versus Placebo Conclusion: The IV administration of both dexmedetomidine (1 ug/kg) and meperidine (0.5 mg/kg) was effective in the prevention of postanesthetic shivering in our setting. Dexmedetomidine may be an alternative to meperidine for preventing postanesthetic shivering.