Unilateral vestibüler yetmezlikte modifiye cawthorne-cooksey egzersizleri ile genel vestibüler rehabilitasyonun etkinliği
The effectiveness of modified cawthorne-cooksey exercises and general vestibüler rehabilitation in patients with unilateral vestibuler insufficiency
  1. Tez No: 156800
  2. Yazar: NURAY KAYAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ İDİMAN, Y.DOÇ.DR. NURAY YOZBATIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Unilateral Vestibüler Yetmezlik, Vestibüler Rehabilitasyon, Modifiye Cawthorne-Cooksey Egzersizi, Fonksiyonel Performans, Dizabilite, Unilateral Vestibular Insuffiency, Vestibular Rehabilitation, Modified Cawthorne-Cooksey Exercises, Functional Performance, Disability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET UNILATERAL VESTİBÜLER YETMEZLİKTE MODİFİYE CAWTHORNE-COOKSEY EGZERSİZLERİ İLE GENEL VESTİBÜLER REHABİLİTASYONUN ETKİNLİĞİ Fzt. Nnray KAYAK Amaç: Çalışmamız, unilateral periferik vestibüler yetmezliği olan hastaların fonksiyonel düzeylerini çok yönlü değerlendirerek, modifiye Cawthorne-Cooksey egzersizleri ile genel vestibüler rehabilitasyon programının etkinliğini karşılaştırmak ve belirli bir süre içersinde (6 hafta) her iki yöntemin semptomları azaltmadaki etkilerini belirlemek amacıyla planlandı. Gereç-Yöntem: Çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörosensoryal Polikliniğine başvuran ve unilateral periferik vestibüler yetmezlik tanısı konan, yaşlan 21-60 yıl arasında olan toplam 40 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar rasgele örneklem yöntemiyle iki gruba ayrılarak deney grubuna modifiye Cawthorne-Cooksey egzersizleri, kontrol grubuna ise genel vestibüler rehabilitasyon programı 6 hafta süre ile haftada 3 gün fizyoterapist gözetiminde, diğer günler ev programı şeklinde, günde 3 kez uygulanmıştır. Tedavi programı öncesi ve sonrası hastalar denge, fonksiyonel performans, dizabilite düzeyi ve bulgu-belirti şiddeti bakımından değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan çalışmanın sonunda unilateral vestibüler bozukluğun tedavisinde, Modifiye Cawthorne-Cooksey egzersizleri ve genel vestibüler rehabilitasyon programı, vestibüler hastalığın bulgu ve belirti şiddetini ve yetersizlik düzeyini azaltmak, fonksiyonel performans ve dengeyi geliştirmek bakımından etkili bulunmuştur (pO.05). Tedavi programlarının birbirine üstünlüğü bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç: Vestibüler rehabilitasyon, unilateral vestibüler bozukluğun tedavisinde etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTIVENESS OF MODIFIED CAWTHORNE-COOKSEY EXERCISES AND GENERAL VESTIBULAR REHABILITATION IN THE PATIENTS WITH UMLATERAL VESTD3ULAR INSUFFICIENCY Nuray KAYAK, PT Objective: The purpose of this study was to compare the effectiveness of modified Cawthome-Cooksey exercises and general vestibular rehabilitation program in the patients with unilateral vestibular insufficiency by measuring their functional levels in many respects and to determine influences of these methods in decreasing the vestibular symptoms in 6 weeks. Subjects and Methods: Fourty patients with unilateral vestibular insufficiency were randomly recruited into two groups as modified Cawthome-Cooksey or general vestibular rehabilitation group. The programme were conducted under a supervision of a physiotherapist three times a week and home programs were applied three times every day for 6 weeks. Before and after the exercise program balance and functional performance tests were performed, level of disability and severity of vestibular signs and symptoms were evaluated. Resalts: After completition of the treatment in both of groups significant reduction in severity of vestibular symptoms and signs and level of patient's disability and improvement of functional performance and balance were obtained (p0.05). Conclusions: Vestibular rehabilitation is effective for early relief from unilateral vestibular disease.