Okul öncesi eğitime devam eden 4-6 yaş çocukların günlük tutma etkinliklerinin dil gelişimlerine etkisinin incelenmesi
The observation of the effects the keeping diaries activities on the language development with 4-6 aged children i̇n preschool education
- Tez No: 571020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİLE ÖZER AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dil gelişimi, okul öncesi, günlük tutma, Linguistic development, pre-school, keeping diaries
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amacı; okul öncesine eğitimine devam eden 4-6 yaş (48-72 ay) grubu çocukların sözel olarak ses kayıt cihazı ile günlük tutmaları sağlanarak günlük tutmanın dil gelişimlerine bir etkisinin olup olmadığını incelemek olan bu araştırmada deneysel araştırma tekniklerinden birisi olan ön test son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Şanlıurfa ili Bozova ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yaylak Şehit Müslüm Göçer Anaokuluna devam 4-6 yaş (48-72 ay) 40 çocuk oluşturmaktadır. Çalışma grubundaki çocuklar iki gruba ayrılarak 20 tanesi deney 20 tanesi ise kontrol grubuna yerleştirilmiştir. Araştırma kapsamında deney grubunu oluşturan çocuklara ebeveynleri tarafından 30 gün boyunca sözel olarak ses kayıt cihazı ile günlük tutturulmuştur. Kontrol grubunda bulunan çocuklara ise herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Her iki gruba da uygulama öncesinde ön test uygulama sonrasında ise son test uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışma grubundaki çocukların dil gelişim düzeylerini ölçmek için“Peabody Resim-Kelime Testi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde non parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları 4-6 yaş (48-72 ay) grubu çocukların sözel olarak ses kayıt cihazı ile günlük tutmalarının dil gelişimlerinde artış meydana getirdiğini göstermektedir. Sözel olarak günlük tutturulan deney grubu çocukları ile kontrol grubundaki çocukların dil gelişim puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır. Çalışma sözel olarak günlük tutturma etkinliklerinin çocukların dil gelişimleri üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim; in this study aiming to find whether there is an impact of keeping diaries by a tape recorder with 4-6 aged group (48-72 months) children on their linguistic development or not pretest-posttest design that is one of the experimental research technique was used. The sample of the research was formed with forty children aged between 4-6 (48-72 months) studying in Yaylak Şehit Müslüm Göçer Kindergarten which is tied to ministry of education in Bozova Şanlıurfa. The children in the research sample were divided to two groups as twenty students for experimental group and the other twenty ones for control group. In this research, for the students in the experimental group they were made to keep diaries with tape recorders by their families for thirty days. On the other hand, for the children of the control group nothing was made.For two groups, data was collected by implementing pretest before the application and posttest after the application of the study. To test the linguistic developments of the children in the study group, 'Peabody Picture-Word Test' was used. In the analysis of the data non-parametric tests were used. The results of the study show increase in the linguistic developments of the children aged between 4-6 (48-72 months) thanks to the tape recording verbal diaries. Meaningful diffrences were found between the experimental group chidren who kept verbal diaries with a tape recorder and the control gorup children who didn't. This study put the positive impacts of keeping verbal diaries by a tape recorder on the linguistic developments of the children.