Klasik dekolman cerrahisinden sonra korneal topografi, korneal kalınlık, ön kamara derinliği ve aksiyel uzunlukta görülen değişiklikler
The changes in corneal topography, corneal thickness, anterior chamber depth and axial length after scleral buckling surgery
- Tez No: 156956
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. OSMAN SAATCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retina dekolmanı, skleral çökertme, korneal topografi, Ön kamara derinliği, aksiyel uzunluk 1
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Klasik dekolman cerrahisinden sonra korneal topografı, korneal kalınlık, ön kamara derinliği ve aksiyel uzunlukta görülen değişiklikler Ebru N. Çetin, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları AD, İnciraltı, İzmir 35340 Amaç: Klasik dekolman cerrahisinden sonra korneal topografi, korneal kalınlık, ön kamara derinliği ve aksiyel uzunlukta görülen değişikliklerin incelenmesi. Yöntem: Regmatojen retina dekolmanı nedeniyle klasik dekolman cerrahisi uygulanan 32 hastanın 32 gözü çalışmaya dahil edildi. Prospektif olarak planlanan çalışmada diğer gözler kontrol grubu olarak kabul edildi. Tüm hastalara çevresel ve sirkumferensiyal segmental çökertme uygulandı. Korneal topografi, korneal kalınlık ve ön kamara derinliğindeki değişiklikler Orbscan II topografi sistemi, aksiyel uzunluktaki değişiklikler ise A-mod ultrasonografi ile değerlendirildi. Kontrol ölçümleri postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda yapıldı. Daha önce oküler cerrahi geçiren, vitreoretinal cerrahi gerektiren, takiplerde devamsızlık gösteren ve tek gözü bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında preoperatif korneal kalınlık ve ön kamara derinliğinde bir fark saptanmazken, preoperatif korneal astigmatizmanın çalışma grubunda anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü ve bunun retina dekolmanına sekonder hipotoniye bağlı olabileceği düşünüldü. Ortalama postoperatif santral astigmatizma 1. haftada 4.3±2.0D, 1. ayda 3.3±1.6D, 3. ayda ise 3.1±1.0 idi. Birinci hafta ile 3. ay arasında astigmatizmada görülen değişim istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Ön kamara derinliğinde, postoperatif 1. haftada daha belirgin olmak üzere, 1. ay ve 3. ayda preoperatif değerlere göre anlamlı bir daralma saptandı. Korneal kalınlıkta postoperatif 1. haftada anlamlı bir artış görüldü. Postoperatif 1. haftadan sonra ise korneal kalınlıkta progresif azalma izlendi ve postoperatif 3. ay değerleri preoperatif değerlerin altında saptandı. Korneal kalınlıkla ön kamara derinliği arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Aksiyel uzunlukta postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda, preoperatif değerlere göre anlamlı bir artış görüldü. Sonuç: Klasik dekolman cerrahisinden sonra görülen korneal astigmatizma, geçici özellik göstermekte ve yaklaşık 3 ay içerisinde preoperatif değerlere yaklaşmaktadır. Bununla birlikte aksiyel uzunlukta ve ön kamara derinliğinde görülen değişiklikler, göreceli olarak kalıcı nitelikte olup, postoperatif 3. ayda da sebat etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The changes in corneal topography, corneal thickness, anterior chamber depth and axial length after scleral buckling surgery. Ebru N. Çetin, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları AD, İnciraltı, İzmir 35340 Purpose: To evaluate the changes in corneal topography, corneal thickness, anterior chamber depth and axial length following scleral buckling surgery for retinal detachment. Methods: Thirty-two eyes of 32 patients with rhegmatogenous retinal detachment were included in this prospective study and the fellow eyes comprised the control group. All patients underwent encircling buckling with additional circumferential buckling. Changes in corneal topography, corneal thickness and the anterior chamber depth were determined by Orbscan II topography system whereas the changes in axial length were measured by A-scan ultrasonography before surgery and one week, one month and three months after surgery. Patients having a history of previous ocular surgery or necessitating further vitreoretinal procedures, patients lost to follow-up and those with the only eye were excluded. Results: No significant difference existed with regard to preoperative corneal thickness and anterior chamber depth values between the study eyes and control eyes while the preoperative astigmatism was significantly higher in the study group, probably due to hypotony as a result of retinal detachment. Mean postoperative astigmatism levels at the first week, first month and third month were 4.3±2.0 D, 3.3±1.6D, 3.1±1.0D respectively in the central region. The decrease in astigmatism between the first week and the 3rd month was statistically significant. The decrease in the anterior chamber depth which was more obvious at the first week remained also statistically significant at the first and third postoperative months. There was a significant increase in the central corneal thickness at the first postoperative week from when it started to decrease and became slightly lower than the preoperative values at the third postoperative month. The effect of corneal thickness on anterior chamber depth was also evaluated but no significant correlation between the two parameters could be detected. The increase in axial length at the the first week, first month and third month with respect to the preoperative values was statistically significant. Conclusion: The changes in corneal astigmatism due to scleral buckling surgery were mild and temporary and almost returned to preoperative levels within three months. However, the changes in the anterior chamber depth and in the axial length were relatively constant in time and did not return to preoperative values even at the third postoperative month.