Hipertansiyonun retina sinir lifi tabakasının tarayıcı laser polarimetre ile ölçümü üzerine etkisi
Measurement of retinal nerve fiber layer thickness in hypertension patients by nerve fiber analyzer
- Tez No: 156994
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Sistemik tansiyon arteriel, NFA, RNFL, Hypertension, systemic tension arteriel, NFA, RNFL
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET DEMİRBAŞ E., Hipertansiyonun retina sinir lifi tabakasının tarayıcı laser polarimetre ile ölçümü üzerine etkileri, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2004 Tarayıcı laser polarimetre kullanılarak yeni tanı hipertansiyonu (HT) olanların tedavi öncesi ve sonrası retina sinir lif kalınlıklarının birbiriyle ve HT'si olmayan olgularla karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya HT'si olan 37 katılımcının 74 gözü HT'si olmayan 39 olgunun 78 gözü dahil edildi. Tüm bireylerin konfokal tarayıcı laser oftalmoskop olan Sinir Lifi Analizörü (Nerve Fiber Analyser, NFAII, GDx VCC version ) ile RSLT kalınlıkları ölçüldü. Her hastanın iki gözünden üçer imaj elde edilip en iyi olan imaj değerlendirmeye alındı. Hastaların sistemik tansiyon arteriel değerleri benzer monoterapi ile kontrol altına alınıp yaklaşık 1 ay sonra ölçümler tekrarlandı. Çalışmada Wilcoxon işaret ve t-test kullanıldı. Çalışmada yeni tam hipertansiyonlu hastaların, tedavi öncesi RSLK değerlerinin; tedavi sonrası değerleri ve sağlıklı kontrol bireyleriyle karşılaştırılması amaçlandı.Değerlendirmede kullanılan 14 parametre içinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı farka rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Demirbaş.E., Measurement of Retinal Nevre Fiber Layer Thickness in Hypertension Patients by Nerve Fiber Analyzer University of Kırıkkale, Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology «Speciality Thesis Kırıkkale, 2004. Nerve fiber layer thickness was measured by Nerve Fiber Analiyser (NFA) in 152 eyes (37 new diagnosed hypertensive patients and 39 nonhypertensive patients). We aimed to compare between retina nerve fiber layer thickness in hypertensive patients before treatment after treatment and nonhypertensive group. Retina- nerve fiber layer thickness was measured by NFA II, (GDx VCC). We took three images both eyes of every patients and used one of them which was perfect. Retook images after 1 month hypertensive patients' systemic arteriel blood pressure was reguled by similar monoteraphy and diet. Wilcoxon signed ranks test and t-test for statistical analysis of the study. We used 14 parameters compare groups. We didn't find any significant statstical difference between groups.