Konjenital katarakt nedeniyle limbal yaklaşımlı fakoaspirasyon, arka kapsülotomi, ön vitrektomi ve göz içi lens uygulaması yapılmış hastalarda geç dönemde kistoid maküla ödemi gelişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of occurrance of cystoid macular edema in the late postoperative period in patients who had limbal approach phacoaspiration, posterior capsulotomy, anterior vitrectomy and intraocular lens application due to congenital cataract
- Tez No: 156993
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAVUZ BARDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göz içi lensler, kistoid maküla ödemi, konjenital katarakt, ön vitrektomi 63, Anterior vitrectomy, congenital cataract, cystoid macular edema, intraocular lenses. 64
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Konjenital Katarakt Nedeniyle Limbal Yaklaşımlı Fakoaspirasyon, Arka Kapsülotomi, Ön Vitrektomi Ve Göz İçi Lens Uygulaması Yapılmış Hastalarda Geç Dönemde Kistoid Maküla Ödemi Gelişiminin Değerlendirtilmesi Bu çalışmamızda; limbal yaklaşımlı fakoaspirasyon, arka kapsülotomi, ön vitrektomi ve göz içi lens (GİL) uygulaması sonrasında geç dönemde kistoid maküla ödemi (KMÖ) oluşumunu floresyn fundus anjiografisi (FFA) ile araştırmayı amaçladık. Kliniğimizde daha önceden konjenital katarakt nedeniyle limbal yaklaşımlı fakoaspirasyon, arka kapsülotomi, ön vitrektomi ve göz içi lens uygulaması yapılmış 7 hastanın 12 gözü retrospektif olarak incelendi. Ameliyattan ortalama 10 ay sonraki kontrollerinde tam bir oftalmolojik muayeneleri yapıldı ve FFA ya da +20. 0 D lens ve mavi ışık altında indirekt oftalmoskop ile oral floresyn fundus anjioskopisi ile KMÖ varlığı açısından değerlendirildiler. FFA ya da oral floresyn fundus anjioskopisinde gözlerden hiçbirinde KMÖ saptanmadı. Modern pediatrik katarakt cerrahisi yöntemleri ve de GİL uygulaması ile ameliyat sonrası geç dönemde KMÖ gelişimi izlenmemiştir. Daha önceki çalışmalarda ameliyat sonrası erken dönemde bildirilen bu durum, bizim çalışmamızla ameliyat sonrası geç dönemde de teyit edilmiştir. Kesin insidansın belirlenebilmesi için daha uzun takipli daha geniş serilere gereksinim vardır. Güncel teknik diğer komplikasyonlar yönünden de avantajlı görünmektedir. Sonuç olarak çalışmamız uyguladığımız; fakoaspirasyon, arka kapsülotomi, ön vitrektomi ve GİL uygulaması tekniğinin pediatrik kataraktlarda güvenilir ve etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Occurance of Cystoid Macular Edema in the Late Postoperative Period in Patients Who had Limbal Approach Phacoaspiration, Posterior Capsulotomy, Anterior Vitrectomy and Intraocular Lens Application due to Congenital Cataract. In our study; we aimed to investigate the occurance of cystoid macular edema (CME) in the late postoperative period after limbal approach phacoaspiration, posterior capsulotomy, anterior vitrectomy and intraocular lens (IOL) application by floresyn fundus angiography (FFA). 12 eyes of 7 patients who had limbal approach phacoaspiration, posterior capsulotomy, anterior vitrectomy and intraocular lens (IOL) application in our clinic previously were eveluated retrospectively. In the control examinations mean 10 months postoperatively, full ophthalmolojik examinations were performed and they were evaluated for occurance of CME by either FFA or oral fluorescein angioscopy under blue light with indirect ophthalmoscope and +20. 0 D lens. CME was not detected in any of the eyes by FFA or oral fluorescein fundus angioscopy. With modern pediatric cataract surgical methods and IOL application, in the late postoperative period CME occurance was not observed. This situation which was previously reported for the early post operative period in the earlier studies is confirmed for the late post operative period as well by our study. For concluding on the incidance wider series with longer follow up are necessary. The current technique seems adventageous for other complications as well. Finally we conclude that: our study reveals that our technique of phacoaspiration; posterior capsulotomy; anterior vitrectomy and IOL application is a safe and effective method in the treatment of congenital cataracts.