Çocuklarda helikobakter pilori enfeksiyonunda mide dokusunda alfa defensin ekspresyonu
Alpha defensin expression in gastric tissue in childhood helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 193460
  2. Yazar: ÖZLEM BEKEM SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YEŞİM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Gastroenterology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, defensin, gastrit, Helikobakter pilori, inflamasyon, doğuştan bağışıklık sistemi, Children, defensin, gastritis, Helicobacter pylori, inflammation, innateimmune system
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETÇocuklarda Helikobakter Pilori enfeksiyonunda mide dokusunda α-defensinekspresyonuDr. Özlem Bekem SoyluAmaç: Çocukluk yaş grubunda kronik gastritin önde gelen nedeni olan Helikobakterpilori (H. pilori) enfeksiyonunda, doğal antibiyotiklerden α-defensinin gastrikmukozadaki ekspresyon durumunun ve bu ekspresyonun H. pilori yoğunluğu, kronikinflamasyon ve nötrofil infiltrasyonu gibi diğer histopatolojik bulgularla ilişkisininaraştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Dispeptik yakınmalar nedeniyle etyolojiye yönelik olarak üstgastrointestinal sistem endoskopisi uygulanan çocuklardan H. pilori ile enfekte olduğubelirlenen 20 tanesi çalışma grubu, H. pilori negatif olanlardan benzer yaş ve cinsiyetözelliği gösteren 25 çocuk da kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Olgularınhastane kayıtları incelenerek, başvuru yakınmaları, antropometrik ölçümleri,hemoglobin değerleri, endoskopik ve histopatolojik bulguları kaydedildi. Endoskopikve histopatolojik bulgular Sydney Sistemine göre değerlendirildi. Mide mukozasındaα-defensin ekspresyonu immunhistokimyasal yöntemle çalışıldı. Hastalar ayrıca α-defensin boyanma durumuna göre, α-defensin pozitif ve negatif olarak dagruplandırıldı. Daha sonra hem H. pilori pozitif ve negatif, hem α-defensin pozitif venegatif gruplar çalışılan değişkenler bakımından karşılaştırıldı.Bulgular: Olgularda en sık başvuru nedeni karın ağrısı idi. H. pilori pozitif ve negatifgruplar arasında malnütrisyon ve anemi varlığı açısından fark saptanmadı. En sıkendoskopik tanı eritematöz/eksudatif gastrit idi. Antral nodülarite hemen sadece H.pilori pozitif grupta belirlendi. Hastaların hiçbirinde intestinal metaplazi veya glandüleratrofi saptanmazken kronik inflamasyon, nötrofil yoğunluğu ve α-defensin yoğunluğuH. pilori pozitif grupta negatif gruba göre yüksek bulundu. H. pilori yoğunluğu ilenötrofil infiltrasyonu arasında pozitif ilişki saptandı. α-defensin pozitif olgularda nötrofilinfitrasyonu ve kronik inflamasyon skoru daha yüksek idi.Sonuç: Erişkinlerde olduğu gibi, çocukluk yaş grubunda da H. pilori enfeksiyonundaα-defensin ekspresyonu artmaktadır. Çocuklarda gastrointestinal sistemde H. pilorienfeksiyonuna cevap olarak görülen doğuştan bağışıklık yanıtının en azından α-defensinler bakımından erişkinden farklı olmadığı görülmektedir. Bu bulguyadayanarak, çocuklarda H. pilori enfeksiyonun daha sık ve daha kolay görülmesininmide dokusundaki α-defensin ekspresyon durumu ile açıklanamayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYα-defensin expression in gastric tissue in childhood Helicobacter pyloriinfectionDr. Özlem Bekem SoyluAim: We aimed to investigate the expression of α-defensin, a natural antibiotic, ingastric mucosa and the relation of its expression with histopathological findings likebacterial density, chronic inflammation and neutrophil infiltration in Helicobacter pylori(H. pylori) infection, which is a leading cause of chronic gastritis in childhood.Materials and methods: From children with dyspepsia, to whom uppergastrointestinal endoscopy was performed to search for the etiology, 20 withdemonstrated H. pylori infection and 25 H. pylori negative children with similar ageand sex ratio were included in the study as the study and the control grouprespectively. Hospital records were examined and presenting symptoms,anthropometrical measurements, hemoglobin levels, endoscopic andhistopathological findings were noted. Endoscopic and histopathological findingswere evaluated according to the Sydney System. Immunhistochemical staining wasperformed in order to demonstrate α-defensin expression in gastric mucosa. H. pyloripositive and negative, α-defensin positive and negative groups were compared withregard to these variables.Results: The most common presenting symptom was abdominal pain. H. pyloripositive and negative groups were not different in malnutrition or anemia rate. Themost common endoscopic diagnosis was erythematous/exudative gastritis. Antralnodularity was defined almost only in H. pylori positive group. Chronic inflammation,neutrophil and α-defensin density was significantly higher in H. pylori positive group,while intestinal metaplasia or glandular atrophy was not found in any of the patients.A positive relation was found between H. pylori density and neutrophil infiltration.Neutrophil infiltration and chronic inflammation score was higher in α-defensinpositive cases.Conclusion: Similar to adults, α-defensin expression increases in H. pylori infectionin childhood. It is concerned that innate immune answer seen in response to H. pyloriinfection in childhood gastrointestinal system is not different from adults, at least forα-defensins. This finding indicates that the more frequent and easy occurrence of thisinfection in children compared to adults could not be explained by the tissue α-defensin expression status.