Rozasea hastalarında serum visfatin düzeyinin belirlenmesi ve inflamatuar belirteçler ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of serum visfatin levels in patients with rosacea and its relationship with inflammatory markers
- Tez No: 910737
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: rozasea, visfatin, inflamasyon, rosacea, visfatin, inflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Rozasea; persitan veya epizodik yüz eritemi, papül, püstül, telenjiektazi, ağrı ve ödem ile karakterize, sıklıkla yüzün santral kısmını tutan kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Hastalığın etiyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış olup birçok faktör suçlanmıştır. Visfatin adipokin ailesinin bir üyesidir. İnsan keratinositlerinde ve sebositlerinde de visfatin ekspresyonu gerçekleştiği aynı zamanda fibrosit ve keratinositlerin de visfatin ile uyarılabildiği gösterilmiştir. Psöriasis, Behçet sendromu, akne vulgaris gibi inflamatuar dermatozlarda da serum visfatin seviyelerinin yükseldiği gösterilmiştir. Çalışmamızda sistemik inflamatuar bir dermatoz olan rozasea hastalarında serum visfatin seviyelerini incelemeyi ve inflamatuar parametreler ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İkincil amacımız ise bu parametrelerin hastalık şiddeti, rozaseaya özgü dermatolojik yaşam kalite indeksi ve klinik tipi ile ilişkisini araştırmak; ayrıca eşlik eden komorbiteler ve metabolik sendrom ile ilişkisini saptamaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran, klinik olarak rozasea tanısı almış, araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 63 hasta ile cinsiyet ve yaş olarak uyumlu, sistemik ve dermatolojik hastalığı olmayan 61 kontrol dahil edildi. Tüm katılımcıların yaş, cinsiyet, meslek, özgeçmiş, soy geçmiş, kilo, boy, BMI, bel çevresi, kan basıncı, sigara ve alkol kullanımları ile anamnez alınırken mevcut şikayetleri, hastalığın başlangıç yaşı, hastalığın süresi, başlangıç şikayetleri, aile öyküsü, daha önce ve başvuru sırasında rozasea tedavisi için aldığı ilaçlar, tetikleyici faktörler sorgulandı. Hastaların fitzpatrick deri tipi, rozasea alt tipi, rozasea yerleşim yeri ve lezyonları belirlendi. Hastalarda rozasea klinik skorlaması ve Rozasea'ya Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (RosaQol) yapıldı. Serum visfatin değerleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELİSA) yöntemiyle çalışıldı. Tüm katılımcılarda glukoz, hemogram, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit, CRP, sedimentasyon hızı ölçüldü. Nötrofil/lenfosit, platelet/lenfosit, RDW, Sİİ değerleri hemogram parametrelerine bakılarak hesaplandı. Bulgular: Rozasea hastalarında ortalama serum visfatin düzeyi 0,25±0,20 ng/ml, kontrol grubunda ise 0,87±0,20 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Kontrollerle kıyaslandığında, rozasea hastalarında serum visfatin düzeyi anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0.000). Metabolik sendrom varlığı hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu (p=0.004). Sistolik ve diyastolik kan basınçları hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu (p=0.000). Total kolesterol ve TG hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0,027, p=0.028). CRP ve ESH hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı (sırasıyla p=0.003, p=0.019). Serum visfatin değeri ile rozasea alt tipi ve hastalık şiddeti arasında ilişki saptanmadı. Hastalık şiddeti arttıkça RosaQol skorlarının anlamlı yükseldiği saptandı (p=0.000). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları serum visfatin değerinin rozaseanın tahmin edilmesinde bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca hasta grubunda artmış MetS varlığı, kan basıncı yüksekliği, total kolesterol ve çeşitli inflamasyon göstergelerinin (CRP ve ESH) yüksek saptanması ile rozaseanın sistemik bir hastalık olduğu ve ona eşlik eden sistemik komorbiteler nedeniyle hastaların takiplerinde deri lezyonları dışında sistemik komorbiteleri açısından da değerlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Rosacea is a chronic inflammatory skin disease characterized by persistent or episodic facial erythema, papules, pustules, telangiectasia, pain, and edema, predominantly affecting the central face. While the etiopathogenesis of the disease remains unclear, multiple factors have been implicated. Visfatin is a member of the adipokine family. It has been shown that visfatin is expressed in human keratinocytes and sebocytes and can stimulate fibroblasts and keratinocytes. Elevated serum visfatin levels have been reported in other inflammatory dermatoses, such as psoriasis, Behçet's syndrome, and acne vulgaris. This study aims to evaluate serum visfatin levels in patients with rosacea, a systemic inflammatory dermatosis, and to investigate their relationship with inflammatory parameters. The secondary objective is to explore the association of these parameters with disease severity, the rosacea-specific dermatology quality of life index, clinical subtypes, and the presence of comorbidities, including metabolic syndrome. Materials and Methods: The study included 63 patients diagnosed with rosacea at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital's Dermatology Outpatient Clinic, who met the inclusion criteria and agreed to participate, along with 61 age- and sex-matched healthy controls with no systemic or dermatological diseases. Data on demographics (age, gender, occupation), medical history, BMI, waist circumference, blood pressure, and smoking/alcohol use were recorded for all participants. Disease-specific data such as age of onset, duration, initial symptoms, family history, previous and ongoing treatments for rosacea, and triggering factors were also collected. Patients' Fitzpatrick skin types, rosacea subtypes, lesion distribution, and severity were documented. Clinical scoring of rosacea and the Rosacea-Specific Quality of Life Scale (RosaQoL) were applied. Serum visfatin levels were measured using the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Additionally, glucose, complete blood count (CBC), total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides, C-reactive protein (CRP), and erythrocyte sedimentation rate (ESR) levels were analyzed. Ratios such as neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), red cell distribution width (RDW), and systemic inflammatory index (SII) were calculated based on CBC parameters. Results: The mean serum visfatin level was significantly lower in patients with rosacea (0.25±0.20 ng/ml) compared to the control group (0.87±0.20 ng/ml) (p=0.000). The prevalence of metabolic syndrome was significantly higher in the patient group compared to the controls (p=0.004). Systolic and diastolic blood pressures were also significantly elevated in the patient group (p=0.000). Total cholesterol and triglyceride levels were higher in the patient group compared to controls (p=0.027 and p=0.028, respectively). Inflammatory markers such as CRP and ESR were significantly increased in rosacea patients (p=0.003 and p=0.019, respectively). There was no significant association between serum visfatin levels and rosacea subtypes or disease severity. However, RosaQoL scores were significantly elevated with increasing disease severity (p=0.000). Conclusion: The results of this study suggest that serum visfatin levels may serve as a potential biomarker for predicting rosacea. Additionally, the findings indicate that rosacea is a systemic disease with significant comorbidities, including increased prevalence of metabolic syndrome, elevated blood pressure, higher total cholesterol levels, and inflammatory markers (CRP and ESR). Therefore, beyond managing skin lesions, clinicians should also evaluate patients for systemic comorbidities during follow-up.