Diz osteoartriti tedavisinde farklı frekanslarda tens etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of treatment efficacy of tens with different freguencies in patients with knee osteoarthntis
- Tez No: 157148
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. IŞIK KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, Trans kutan elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), Kronik ağrı, Puis frekansı, Knee osteoarthritis, Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), Chronic pain, Pulse frequency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV ÖZET ZÖĞ, ŞG, Diz Osteoartriti Tedavisinde Farklı Frekanslarda TENS Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2004. Bu çalışmada, diz osteoartritine bağlı ağrı ile başvuran hastalarda, alçak ve yüksek frekanslarda uygulanan transkütan elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) tedavisinin kısa ve uzun dönem etkinliğinin plasebo kontrollü olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Diz ostoartriti olan 73 hasta alçak frekans (4 Hz - 200 \ıspuls süreli), yüksek frekans (100 Hz - 200 \ıs puis süreli) ve plasebo olarak rastgele üç tedavi grubuna ayrılmıştır. Her tedavi grubuna 10 seans 30 dakikalık uygulama yapılmıştır. Değerlendirmede vizüel analog skala(VAS) ve The Western Ontario andMcMaster Universities (WOMAC) osteoartrit indeksleri kullanılmıştır. Hastaların ayrıca ağrısız maksimum yürüme ve sabah tutukluk süreleri sorgulanmıştır. Hastaların tedavi sonrası ve birinci ay kontrol sonuçları tedavi öncesi sonuçlarıyla karşılaştırıldığında her üç grupta da tedavi sonrası ve birinci ay kontrolde anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Tedavi sonrası ve birinci ay kontrolde yapılan değerlendirmeler sonucunda her üç grup arasında anlamlı fark olmasa da, WOMAC osteoartrit indekslerine göre tedavi etkinliği yönünden alçak frekanslı TENS en yüksek etkiye sahip bulunmuştur. VAS'daki iyileşme ise birinci ayda alçak frekans grubunda daha yüksek bulunmuştur. Gruplarda ağrısız yürüme sürelerinde artma saptanmış ancak bu artış gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık: göstermemiştir. Tedavi sonrası ve birinci ayda tutukluk süresinde istatistiksel olarak anlamlı en belirgin iyileşme yüksek frekanslı TENS grubunda, en az iyileşme ise plasebo grubunda gözlenmiştir. Sonuç olarak TENS uygulamalarında tedavi etkinliğinin metotda seçilen stimülasyon frekansı, puis süresi elektrot tipi, yerleşimi, tedavi süresi gibi parametrelerdeki farklılıklara bağlı olabileceği, dolayısıyla TENS'in daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, benzer ağrılı durumlarda daha geniş hasta serilerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ZÖ?, ŞG, Evaluation of Treatment Efficacy of TENS with Different Frequencies in Patients with Knee Osteoarthritis, Kırıkkale University Medical Faculty Physical Medicine and Rehabilitation, Thesis of Specialization, 2004 This study aimed to investigate the short and long term efficacy of low and high frequency transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) treatment in patients with knee pain due to knee osteoarthritis. Seventy three patients were randomized to receive low frequency (4 Hz - 200 us puke duration), high frequency (100 Hz - 200 us pulse duration) and placebo treatment. Each group received 30 minutes of treatment for 10 sessions. Visual analog scales (VAS) and The Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC) index were used in evaluation. Duration of maximum walking without pain and duration of stiffness in the morning were also questioned. Significant improvements were observed in each group after the treatment and at the first month. Efficacy of low frequency TENS was found to be the highest in terms of WOMAC osteoarthritis index, although no statistically significance was detected between the three treatment groups. Improvement in VAS was found to be higher in low frequency group at the first month. Duration of maximum walking without pain increased in all groups though statistically insignificant between groups. Improvement in stiffness was found to be significantly highest in high frequency TENS group, whereas it was the least in the placebo group, after the treatment and at the first month control. To conclude, the efficacy of TENS treatment may depend on various factors that have been chosen in methodology such as frequency of stimulation, pulse duration, type and placement of electrodes and duration of treatment. Thus, it was thought that studies with wide patient series are needed to be performed in similar painful conditions in order to use TENS more effectively.