Total diz artroplasti operasyonu geçiren hastalarda kuadriseps kasına elektrik stimülasyonun rehabilitasyona etkisi
To assess the use of electrical stimülation to the quadriseps muscle in the rehabilitation of the patients after total knee artroplasty
- Tez No: 157171
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELDA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, Lequesne indeksi, terapötik elektrik stimülasyonu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET TOTAL DİZ ARTROPLASTİ OPERASYONU GEÇİREN HASTALARDA KUADRİSEPS KASINA ELEKTRİK STİMÜLASYONUN REHABİLİTASYONA ETKİSİ Nurhan GÜREL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı:Yrd.Doç. Dr. Selda SARIKAYA EKİM-2004, 51 sayfa. Amaç: Total diz artroplasti operasyonu geçiren hastalarda postoperatif kuadriseps femoris kasına uygulanan elektrik stimülasyonunun erken dönem rehabilitasyon sonuçları üzerine etkisini değerlendirmek. Gereç ve yöntem: Araştırmaya total diz artroplasti operasyonu yapılan 30 kadın hasta dahil edildi. Hastalar 2 gruba ayrıldı. 1. gruba (15 kişi ) postoperatif standart total diz artroplasti rehabilitasyonu, 2. gruba (15 kişi ) ise standart rehabilitasyon programı ile birlikte kuadriseps kasına elektrik stimülasyonu uygulandı. Hastaların manuel kas testi, eklem hareket açıklığı ölçümleri (EHA), çevre ölçümleri, 10 mm Visüel Analog Skala (VAS) ile ağrı değerlendirmesi, Lequesne indeksi ile fonksiyonel değerlendirmeleri preoperatif (0), postoperatif 1. (1), 2. (2) ve 6. (6) hafta sonunda yapıldı.ÖZET (Devam ediyor) Bulgular: Her iki grupta VAS 2.hafta ve 6. hafta sonunda istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldı. Lequesne indeksinde postoperatif 1. 2 ve 6. haftalarda preoperatif değerlere göre 2 grupta da anlamlı düzeyde azalma saptandı. Her iki grupta postoperatif 1.hafta EHA ölçümlerinde preoperatif değerlere göre azalma saptandı. Diz ekstansiyonu 6 hafta sonunda 1. grupta başlangıç değerlerine göre farklılık göstermezken; 2. grupta hem diz ekstansiyonu hem de fleksiyonunda istatistiksel olarak anlamlı düzelme kaydedildi.İki grup karşılaştırıldığında ölçülen parametrelerde sadece diz ekstansiyonunda fark saptandı. Sonuç: Total diz artroplastisi sonrasında rehabilitasyon programına dahil edilen tüm hastalarda ağrıda belirgin azalma, fonksiyonel ölçümlerde düzelme saptansa da elektrik stimülasyonu ile diz ekstansiyonundaki düzelme daha belirgin olmuştur. Operasyon öncesinde kuadriseps kasında zayıflık ve ekstansiyon kısıtlılığı olması nedeniyle total diz artroplasti operasyon sonrası kuadriseps femoris kasına elektrik stimülasyonu uygulanması rehabilitasyon sonuçlarını olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TO ASSESS THE USE OF ELECTRICAL STIMULATION TO THE QUADRISEPS MUSCLE IN THE REHABILITATION OF THE PATIENTS AFTER TOTAL KNEE ARTROPLASTY Nurhan GÜREL Zonguldak Karaelmas Üniversty Institute of Healt Sciences Department of Physical Medicine and Rehabilitation Thesis Advisor: Selda Sankaya, Assistant of Professor October-2004, 51 pages. Purpose : To assess the use of electrical stimulation (ES) to the quadriceps muscle in the rehabilitation of the patients after total knee arthroplasty (TKA). Material and Method : Thirty women patients who have had TKA operation were included this study. The patients were randomly assigned to 1 of 2 groups (15 patients per group). Both groups received standard knee arthroplasty rehabilitation programme. The group 2 also received ES of the quadriceps femoris muscle. The muscle strenght was evaluated with manuel muscle testing and graded 0 to 5. Knee flexion and extension degrees of patients were measured with manuel goniometer. Pain assessment was performed using 0-10 mm Visual Analog Scale (VAS). Functional assessments of patients were performed by Lequesne index. All of the measurements were performed preoperatively (0) and postoperatively first (1), second (2) and sixth (6) weeks.ABSTRACT (Continued) Results : A significant decrease in Lequesne index in both groups were found for all postoperatively weeks. VAS was significantly decreased in both groups at postoperative second and sixth weeks. Measurement of knee flexion and extension of postoperative first week were significantly impaired in both groups. Statistically significant increases in extension and flexion degrees were observed in the group 2 at both 2. week and 6. week. Comparison of the two groups, only knee extension was better in group 1 than group 2. Conclusion: In all the patients that were included in the rehabilitation programme after TKA operation, there was a significant decrease in pain and progress in the functional measurements, although the progress in knee extension was more apparently seen in ES practice. The use of ES to the quadriceps muscle after TKA operation effects the rehabilitation results in a positively, because there were weakness and extansor lag in the quadriceps muscle before the operation. Key Words : Total knee arthroplasty, Lequesne index, Electrical stimulation.