İnmeli hastalarda motor fonksiyon değerlendirme sonuçları ile günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
Relation of activities of daily living and quality of life with motor function assessment results in stroke patients
- Tez No: 157173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU RAZAK ÖZDİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Stroke, Motor Function Assessments, Activities Of Daily Living, Quality Of Life 62
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; subakut dönemde inmeli hastaların motor fonksiyon değerlendirme sonuçları ile günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkinin inmeli hastanın prognozunu belirleyen değişkenlerden bağımsız olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamıza Ekim 2003- Haziran 2004 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Edip Aktin İnme Ünitesinde yatarak takip edilen 55 inmeli hasta katılmıştır. Hastalar inme ünitesinden taburcu olma aşamasında değerlendirilmiştir. Öncelikle her hastanın kişisel ve hastalık bilgileri; yaş, cinsiyet, dominant tarafı, lezyon tipi, lezyon lateralizasyonu,, lezyon lokalizasyonu, OCSP (Oxfordshire Community Stroke Project) sınıfı, duyusal bozukluk, yutma bozukluğu, sfinkter bozukluğu, afazi, ihmal bulgusu kaydedilmiştir. Hastaların motor fonksiyon değerlendirmesi için 'Motor Assessment Scale (= Motor Değerlendirme Skalası)' ve 'Motricity indeks', temel günlük yaşam aktiviteleri değerlendirmesi için 'Functional Independence Measure-motor (=FIM- motor)' ve instrumental günlük yaşam aktiviteleri değerlendirmesi için 'Nottingham Extanded Activities Of Daily Living Index', global özürlülük değerlendirmesi için Modifiye Rankin Skalası ve yaşam kalitesi değerlendirmesi için 'Nottingham Health Profile' skalaları kullanılmıştır. FİM motor değerlendirmesi ile MAS arasında anlamlı ilişki bulunmuş (p=0,0005) ve MAS'daki değişmelerin bağımsız olarak FİM motor' u etkilediği görülmüştür (p=0,002). FİM motor ile Motricity indeks arasındaki ilişki de anlamlı bulunmuş (p=0,0005) ve Motricity indeks ve hastanın değerlendirme zamanının bağımsız olarak FİM motor ile bağıntılı olduğu görülmüştür. 59ÖZET Bu çalışmanın amacı; subakut dönemde inmeli hastaların motor fonksiyon değerlendirme sonuçları ile günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkinin inmeli hastanın prognozunu belirleyen değişkenlerden bağımsız olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamıza Ekim 2003- Haziran 2004 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Edip Aktin İnme Ünitesinde yatarak takip edilen 55 inmeli hasta katılmıştır. Hastalar inme ünitesinden taburcu olma aşamasında değerlendirilmiştir. Öncelikle her hastanın kişisel ve hastalık bilgileri; yaş, cinsiyet, dominant tarafı, lezyon tipi, lezyon lateralizasyonu,, lezyon lokalizasyonu, OCSP (Oxfordshire Community Stroke Project) sınıfı, duyusal bozukluk, yutma bozukluğu, sfinkter bozukluğu, afazi, ihmal bulgusu kaydedilmiştir. Hastaların motor fonksiyon değerlendirmesi için 'Motor Assessment Scale (= Motor Değerlendirme Skalası)' ve 'Motricity indeks', temel günlük yaşam aktiviteleri değerlendirmesi için 'Functional Independence Measure-motor (=FIM- motor)' ve instrumental günlük yaşam aktiviteleri değerlendirmesi için 'Nottingham Extanded Activities Of Daily Living Index', global özürlülük değerlendirmesi için Modifiye Rankin Skalası ve yaşam kalitesi değerlendirmesi için 'Nottingham Health Profile' skalaları kullanılmıştır. FİM motor değerlendirmesi ile MAS arasında anlamlı ilişki bulunmuş (p=0,0005) ve MAS'daki değişmelerin bağımsız olarak FİM motor' u etkilediği görülmüştür (p=0,002). FİM motor ile Motricity indeks arasındaki ilişki de anlamlı bulunmuş (p=0,0005) ve Motricity indeks ve hastanın değerlendirme zamanının bağımsız olarak FİM motor ile bağıntılı olduğu görülmüştür. 59
Özet (Çeviri)
RELATION OF ACTIVITIES OF DAILY LIVING AND QUALITY OF LIFE WITH MOTOR FUNCTION ASSESSMENT RESULTS IN STROKE PATIENTS The aim of this study was to examine the relation between motor function, quality of life and activity limitation in daily living in the subacute phase of stroke. Also we examined this relation if it was dependent the other factors that determine the prognosis of stroke. Fifty-five patients who were treated in Istanbul Medical Faculty Edip Aktin Stroke Unit between 2002 October and 2003 June were participated in our study. The patients were evaluated at the time of discharge from stroke unit. Age, sex, dominant hemisphere, type of lesion, lateralization and localization, Oxfordshire Community Stroke Project classification, aphasi, neglect, impairment of sensation, swallow and sphincter were registered for each patient. The standardized scales which were used in this study were Motor Assessment Scale (MAS), Motricity indeks, Functional Independence Measure - motor (FIM- motor), Nottingham Extanded Activities Of Daily Living Index (N.E ADL), Modified Rankin Scale and Nottingham Health Profile (NHP). The relation between FIM-motor and MAS was significant (p=0,0005) and the changes in MAS affected FIM-motor independently (p=0,002). The relation between FIM-motor and Motricity Index was significant (p=0,0005). FIM motor and the time that the patients examined were independently related to Motricity Index. The relation between M. Rankin Scale and MAS was significant (p=0,0005) and it was seen that M.Rankin Scale was only affected from MAS (p=0,003).When we use Motricity Index to examine motor function, impairment of sensation and FIM-motor were found to be in relation with M. Rankin Scale independently. 61MAS and Motricity Index were in relation with N.E. ADL (p=0,0005). Fatigue, physical activity, emotional reactions and social isolation subgroups of N.H.P were significantly related with motor function and activity of daily living scales. Our study was set with stroke patients whose cooparation was let to apply the assessment scales and significant relationship was found between motor function, quality of life and activity limitation in daily living in the subacute phase of stroke. Motor function was independent from other factors that could cause physical activities of daily living and global disability. It is suggested that this relation should be taken into considiration to determine appropriate rehabilitation setting. On the other hand, MAS which predicts functional limitation independently and assess functional tasks rather than patterns of movement can be prefered to Motricity Index.