Efficiencyin Turkish agriculture: A farm household level analysis
Türk tarımda verimlilik: Çiftçi hane halkı düzeyinde bir analiz
- Tez No: 157220
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknik verimlilik, Türk tarımı, Stokastik Sınır Analizi, Technical Efficiency, Turkish Agriculture, Stochastic Frontier Analysis IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZ TÜRK TARIMINDA VERİMLİLİK: ÇİFTÇİ HANE HALKI DÜZEYİNDE BİR ANALİZ Dudu, Hasan Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Çakmak Ocak 2005, 143 sayfa Bu tez çeşitli stokastik sınır analizi modelleri kullanarak Türk tarımının verimlilik yapışım köy hane halkı düzeyinde incelemektir. Analizde 2002 ve 2004 yıllan için hane halkı düzeyinde yapılmış bir ankete kullanılmıştır. Öncelikle panel veri modelleri kullanılarak verimli bir üretim sınırı kestirimi yapılmışta. Bu kestirimler kullanılarak üretim faktörlerinin görece önemleri ve hane halklarına özel çeşitli faktörlerle etkileşimleri incelenmiştir. Üretim sınırının parametreleri tarımsal üretimin önemli ölçüde toprağa bağımlı olarak yapıldığım ve Türk tarımında fazla işgücü istihdamı olduğunu göstermektedir. İkinci olarak, çiftçi hane halkı seviyesinde verimlilik oranları hesaplanmıştır. Sonuçlar, NUTS-II bölgesel sınıflandırmasına _ ve hane halkına özel bir çok değişkene göre sunulmaktadır. Batı bölgelerinin göreceli olarak daha verimli olduğu bulunmuş ve değişik bölgelerin ortalama verimlilikleri arasında yüksek oranda bir sapma bulunmuştur. Bölgelere göre verimlilikte 2002'den 2004'e bir artış vardır. Ayrıca üretim deseni, çiftlik büyüklüğü, hane halkı reisinin eğitim seviyesi ve sulamanın verimlilik üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFICIENCY IN TURKISH AGRICULTURE: A FARM HOUSEHOLD LEVEL ANALYSIS Dudu, Hasan M.Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Çakmak January 2005, 145 pages This thesis analyzes the efficiency structure of Turkish agriculture in farm household level by using various models of stochastic frontier analysis. A household level survey conducted in 2002 and 2004 is used in the analysis. Firstly, an efficient production frontier is estimated by a panel data models. By using these estimates, relative importance of production factors and their interaction with various farm specific factors are inspected. The parameters of production frontier show that agricultural production is crucially dependant on land and there is an excessive employment of labor in Turkish agriculture. Secondly, the efficiency scores are estimated at farm household level. The results are reported according to NUTS-II regional classification and many other farm specific characteristics. The western parts of the country are found to be relatively more efficient and there is a high deviation in mean efficiencies of different regions. There is an increase in mean efficiencies of all regions from 2002 to 2004. Besides, crop patterns, farm size, education level of household chief and irrigation are found to be effective on efficiency.