Alt solunum yolu hastalıklarının sigara ile ilişkisi
The relationship between smoking and lower respiratory tract diseases
- Tez No: 157251
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu hastalığı, Pasif sigara içimi, Sigara, Vaka-kontrol çalışması IV, Case-control study, Lower respiratory tract disease, Passive smoking, Smoking
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Amaç: Alt solunum yolu hastalıklarının (ASYH) sigara ile ilişkisini araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Vaka-kontroî araştırması niteliğindeki bu çalışma 2003 yılında Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesinde yapılmıştır. Göğüs hastalıkları polikliniğine müracaat eden ve kendisinde alt solunum yolu hastalığı olan 261 hasta vaka grubunu, genel dahiliye ve endokrin polikliniklerine başvuran ve alt solunum yolu hastalığı olmayan aynı cins ve yaş grubundan 261 hasta ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Bulgular: Araştırma grubunun % 53. 6' sı erkek, % 46.4'ü kadındır. Vaka grubunda yaş ortalaması 56.8 ± 15.0'dir. Sigara içme oranı vaka grubunda % 52.9, kontrol grubunda % 42.1, erkeklerde sırasıyla; % 83.6 ve %70.7, kadınlarda; %17.4 ve %9.1'dir. Erkeklerde eğitim seviyesi azaldıkça sigara içme oranı artarken, kadınlarda eğitim seviyesi arttıkça sigara içme oram da artmaktadır. Alt solunum yolu hastalığına neden olan faktörlerin lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmesi sonucu erkeklerde; ailesinde akciğer hastalığı olanlarda 3.83 kat (2.05-7.17), ağır düzeyde sigara içenlerde 3.57 kat (1.55-8.23), gelir durumu asgari ücretin altında olanlarda 3.81 kat (1.51-9.60), pasif sigaraya maruz kalanlarda 2.80 kat (1.59-4.91) ve solunum sistemi zararlı maddelerin inhalasyonuna maruz kalanlarda 1.86 kat (1.0Î-3.45) daha fazla alt solunum yolu hastalığı görüldüğü tespit edilmiştir. Kadınlarda; ailesinde akciğer hastalığı olanlarda 3.98 kat (2.25-7.05), oda basma düşen kişi sayısının iki ve üzerinde olduğu evlerde yaşayanlarda 2.58 kat (1.05-6.38) daha fazla ASYH görüldüğü tespit edilmiştir. Sonuç: Astım dışında tüm ASYH' da sigara içme oranı yüksektir. Erkeklerde, ağır düzeyde sigara içenlerde, pasif sigara dumanına maruz kalanlarda daha fazla alt solunum yolu hastalığı görülmektedir. Kadınlarda ise bu tür bir ilişki gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN SMOKING AND LOWER RESPIRATORY TRACT DISEASES ABSTRACT Aim: The purpose of this study was to find out the relationship between smoking and Lower respiratory tract disease (LRTD). Patients and Methods: This case-control study was carried out in 2003 in Erciyes University Gevher Nesibe Hospital. 261 patients with LRTD who applied to pulmonology department and 261 control patients who applied to internal medicine and endocrinology department without LRTD matched age and sex. Results: There were 53.6 % males and 46.4 % females. Mean age of the cases was 56.8±15.0. Of the cases, 52.9 % were smokers, 47.1 % non-smokers and of the controls 42.1 % were smokers, 57.9 % non-smokers. The results show that among males 83.6 % of the cases and 70.7 % of the controls were smokers. In contrast, among females only 17.4 % of the cases and 9.1 % of controls were smokers. Increased adjusted OR for LRTD were associated with heavy smoking (OR=3.57, 95 % CI: 1.55-8.23), exposure to passive smoking (OR=2.80, 95 % CI: 1.59-4.91), family history of lung disease (OR=3.83, 95 % Cl:2.05-7.17), lower income (OR=3,81, 95 % CI: 1.5Î-9.60), exposure in/outdoor air pollution (OR=1.86, 95 % CI: 1.01-3.45) in men and family history of lung disease (OR=3.98, 95 % Cl:2.25-7.05), living in houses where there are two or more than two people in per room (OR=2.58, 95 % CI: 1.05-6.38) in women. No education and living in houses where there are two or more than two people in per room were associated with higher risk for LRTD in men, but after adjustment neither was significant. Conclusion: Smoking at LRTD is higher except asthma. Although heavy smoking and exposure to passive smoking are significantly higher risk for LRTD in men, they aren't significant in women.