Açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda endometriumda alfa -1 integrin dağılımının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 157319
  2. Yazar: SEVTAP HAMDEMİR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAHİR HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Integrin, infertility, adhesion molecule, estrogen, IVF, implantation, estrogen 72
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
6. ÖZET İntegrinler hücre adhezyon molekülleri ailesinin hücre-hücre ve hücre - hücreler arası madde ilişkilerini sağlayan glikoprotein yapısında hücre yüzey molekülleridir. Bunlar üreme fizyolojisinde implantasyon ve döllenme aşamasında önemli role sahiptirler.aı, a 4, a v> ft integrinler insan endometriumunda menstrual döngüde özgün olarak salınırlar. et\ integrin döngünün 15-28. günleri arasında progesteron salınımıyla eş zamanlı olarak insan endometriumunda gözlenmektedir. Günümüzde infertilite tedavisi önemli gelişmeler kaydetmiş ve bunun sonucu olarak yardımcı üreme tekniklerinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Yardımcı üreme teknikleri infertil hastalara uygulandığında çok sayıda follikül gelişimi sağlanmaktadır. Normal fizyolojik döngülerde tek bir follikül gelişimi olduğu göz önüne alınırsa çok sayıda folikülün fizyolojik düzeylerin çok üzerinde östrojen ve progesteron salmımına neden olduğu anlamına gelmektedir. Bizim bu çalışmadaki amacımız fîzyojik düzeylerin çok üzerinde östrojen ve progesteron ile etkileşmekte olan endometriumun bunu izleyen ilk döngüsünde, a.\ integrin salınımını immünhistokimyasal olarak değerlendirip, normal fizyolojik yapılanmayla olan farklılığını incelemekti. Açıklanamayan infertilite tanısı ile yardımcı üreme teknikleri uygulanan ancak gebelik elde edilemeyen 20 hastanın döngülerinin, menstrual, döngülerinin 9-12 ve 15-25. günler arasında endometrial örnekleme yapıldı. Alınan endometrial dokular immünhistokimyasal yöntemlerle boyandı. Örneklemeler zayıftan kuvvetliye doğru skorlama yapılarak değerlendirildi. Mikroskopik incelemelerde
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Integrin Molecule is a glucoprotein structured cell surface molecule, which is a member of Cell Adhesion Family glucoprotein to maintain cell-cell and cell-cytoplasmic matrix connections. These molecules has an effective role at implantation and fertilization phases. Integrins like a\9 c^, a v, B3 are specifically secreted in human endometrium. Integrin of] can be observed in human endometrium at 15th and 28th days of the cycle, which occurs simulatenously with progesteron secrete. As a result of significant progresses in Medical Science, use of asiste reproductive techniques has spreaded. Asiste reproductive techniques, when applied to infertile patients, increases the number of successful follicules. Since normal phsyologic cycles allow single follicule plantation, asiste reproductive techniques results an excess amount of follicules, which also causes an increase in estrogen and progesteron secrete. This study aims to define and observe interaction of a 1 integrin secrete in the first cycle of the endometrium with increased estrogen and progesteron in a immunohistochemistrial perpestive, and compare the results to the that of normal cycle. During our studies, we have collected endometrial specimens at 9th- 12th and 15-25th days of the cycle from 20 undefined infertility patient who have been applied assistive reproductive techniques and unable to observe pregnancy. Collected specimens are painted with imminohistochemistrial methods and analyzed after scaling them from weak to strong. In microscopic analysis a \ integrin is not observed in proliferative phase, however reactions in secretuvar phase is directly related to presence of this molecule. In addition observations at menstural phase occurs due to the molecule secrete in secretuvar phase. 71Finally although patients treated with assistive reproductive techniques effected by excess amounts of hormons, physological compatibility of a 1 integrin secrete and epitel maturity of glangular and surface has been observed.