Ratlarda gebeliğin değişik dönemlerinde trofoblastların özellikleri üzerinde histokimyasal ve immunohistokimyasal çalışmalar
Histochemical and immunohistochemical investigation on trophoblasts characteristic in different stages of pregnancy in rats
  1. Tez No: 157330
  2. Yazar: İSMAİL ŞAH HAREM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA ALABAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, Trofoblast, Plasenta, Histokimya, İmmunohistokimya, Rat, Trophoblast, Placenta, Histochemistry, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
58 ÖZET Ratlarda Gebeliğin Değişik Dönemlerinde Trofoblastların Özellikleri Üzerinde Histokimyasal ve İmmunohistokimyasal Çalışmalar Bu araştırmada ratlarda gebeliğin değişik dönemlerinde plasentada bulunan trofoblastlar ve plasentaya ait diğer yapıların histokimyasal ve immunohistokimyasal olarak incelenmesi amaçlandı. Materyal olarak gebeliğin değişik dönemlerinde bulunan, erişkin ve sağlıklı 20 adet rat kullanıldı. Histokimyasal olarak yapılan incelemeler sonucunda, gebeliğin ilk yarımında sitotrofoblastlar ve dev hücrelerinde kuvvetli PAS (+), sinsisyotrofoblastlarda ise kuvvetli AB (+) reaksiyon gözlendi. Gebeliğin ikinci yarımında görülen glikojen hücrelerinde mor renkli granüller halinde PAS/AB (+) boyanma gözlenirken, küçük bazofilik hücreler gittikçe artan miktarda AB (+) reaksiyon gösterdiler. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde vakuollü yapı gösteren desidua hücrelerinde de artan miktarda PAS (+) reaksiyon saptandı. İmmunohistokimyasal incelemelerde, trofoblast ve dev hücrelerinde implantasyonun olmasından gebeliğin sonuna kadar, hormonal aktivite oldukça fazla görüldü. Her iki hormona ait reseptörler hücrelerin sitoplazma ve çekirdeklerinde yoğun olarak bulunuyordu. Sadece gebeliğin sonuna doğru progesteron reseptörlerinde azalmanın olduğu, fakat her iki hormona ait reseptörlerde, reaksiyon şiddetinin her dönemde fazla olduğu dikkati çekti.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY Histochemical and Immunohistochemical Investigation on Trophoblasts Characteristic in Different Stages of Pregnancy in Rats In this study, it's aimed to examine trophoblast cells and other placental structures histochemically and immunohistochemically in various periods of gestation in rats. Twenty adult, healty and pregnant rats were used as materials. It was observed that there were significant AB (+) reactions in syncytiotrophoblasts, PAS (+) in giant cells and cytotrophoblasts in the first half of gestation in histochemical examinations. In the second half of gestation, glycogen cells stained PAS/AB (+) coloured in purple granules and small basophilic cells showed gradually increasing AB (+) reactions. In the advanced state of gestations, decidual cells having vacuoles had PAS (+) reactions increasingly. In immunohistochemical examinations, hormonal activities increased significantly in trophoblasts and giant cells during the period staining from the implantation to the end of gestation. Oestrogen and progesterone receptors were found in high density in the cytoplasm and nucleus of the cells. Progesterone receptors decreased slightly towards the end of pregnancy, however, reactions were high in receptors belonging to both hormones.