Yüzme egzersizi uygulanan farelerde sigara dumanı inhalasyonunun etkisi
The effects of smoke inhalation on mice trained for swimming exercise
- Tez No: 157433
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPARSLAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sigara, fare, egzersiz, yüzme, Cigarette, mice, exercise, swimming
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
III YÜZME EGZERSİZİ UYGULANAN FARELERDE SİGARA DUMANI İNHALASYONUNUN ETKİSİ ÖZET Kirli hava ve sigara dumanına maruz kalmanın dolaşım, solunum, sinir sistemi üzerine olan olumsuz etkisi bilinmektedir. Bu çalışma sigara dumanının yüzme egzersizi sırasındaki performansa olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 20 adet Balb-c cinsi 5 aylık erkek fare kullanılmıştır. Fareler eşit 2 gruba ayrıldıktan sonra 3m. uzunluğundaki havuzda 10 günlük yüzme çalışmasına alınmıştır 10 günden sonra 5 gün kronometre tutularak yüzdürülmüş ve yüzme süreleri kaydedilmiştir. Kayıtlar alındıktan sonra deney grubu 5 gün süre ile sigara dumanı bulunan bir ortamda tutulmuştur. 5 günün sonunda her 2 grup tekrar yüzdürülerek kronometre ile ölçümleri alınmıştır. Bulgularımız sigara dumanına kısa süre ile maruz kalmanın, farelerde yüzme performansını olumsuz yönde etkilemediğini göstermektedir (p>0.05). Deney gurubuna sigara inhilasyonu yapıldıktan sonra elde edilen ölçümlerle, inhilasyondan önce elde edilen değerler karşılaştırıldığında anlamlı derecede farklılık olmamıştır (p>0.05). Elde edilen değerlerde istatistiksel bir farklılık olmamasına rağmen 4. ve 5. günde değişiklik olmuştur. Bulgulara göre gözlenen rakamsal değişiklikler sigaraya maruz bırakma süresinin uzatılması halinde yüzme performansının azalabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
IV THE EFFECTS OF SMOKE INHALATION ON MICE TRAINED FOR SWIMMING EXERCISE ABSTRACT The adverse effects of being exposed to polluted air and cigarette smoke on the gastrointestinal, respiratuar and nervous system have long been accepted. This study aimed at exploring the effects of cigarette smoking on swimming performance. In this research 20 Balb-c type male mice were used as subjects. After being divided into two groups were subjected for 10 days training programme in a three-metre long pool. After 1 0 days they were swum 5 days by watching cronometrre and their swimming times were recorded. After taking recordes, the control group was kept in a smoky enviroment for five days. After this period the swimming times of both groups were recorded. The findings indicated that being exposed to cigarette smoke for a short time had not an effect on the swimming performance of the mice (p>0.05). When the meausers after control group smoke inhilation and before it are compared there is not an important difference (p>0.05). Despite not being on difference as statistical, there is a change at fourth and fifth days. According to the findings that observed for numerical changes make thought the swimming performance can reduce when the period of exposure to cigarette smoke extended..