Çocukluk çağı üriner sistem taş hastalığında metabolik değerlendirme ve extracorporeal shockwave lithotripsy (ESWL) etkinliği
The efficacy of metabolic evaluation and exracorporeal shockwave lithotripsi (ESWL) in pediatric urinary stone disease
  1. Tez No: 157458
  2. Yazar: CELAL ECEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUT ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, taş hastalığı, ESWL, komplikasyon, metabolizma, Children, urolithiasis, ESWL, complication, metabolism. 41
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
G- ÖZET: ÇOCUKLUK ÇAĞI ÜRÎNER SİSTEM TAŞ HASTALIĞINDA METABOLİK DEĞERLENDİRME VE“EXTRACORPOREAL SHOCKWAVE LİTHOTRİPSY”(ESWL) ETKİNLİĞİ. AMAÇ: Bu çalışmada çocukluk çağı taş hastalığında ESWL kullanımının etkinliği, komplikasyonları, taş hastalığı olan çocuklarda metabolik değerlendirme ve medikal tedavinin etkinliği araştırılmıştır. HASTALAR VE YÖNTEMLER: Bu çalışmaya Ocak 1994 ve Şubat 2004 tarihleri arasında böbrek ve üreter taşlarının tedavisi için Domier MPL 9000 X ve PCK V-5 Stonelith Lithotriptor cihazları kullanılarak ESWL uygulanmış, metabolik değerlendirme ve taş analizleri yapılmış 135 çocuk hasta (59 kız ve 76 erkek) alınmıştır. Hastaların bilgileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Ortalama hasta yaşı 7.8 ( 10 aylık- 16 yaş) olarak hesaplanmıştır. Her ESWL seansı için ortalama 1540 (600-2000 ) şok dalgası uygulanmıştır. 1 aylık periyod içinde 3mm veya daha küçük rezidüel taş parçalarının kalması halinde ESWL başarılı olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: 135 hastada büyüklükleri 4-28 mm (ort. 8.7) arasında değişen toplam 179 adet taşa 281 seans ESWL yapılmıştır. Toplamda ESWL başarı oranı % 86.7 (1 17/135 hasta) olarak bulunmuştur. Metabolik değerlendirme sonuçlarına ulaşılan 112 hastanın 35'inde (%31,3) hiperkalsiüri (idiopatik), 30'unda (% 26,8) hipositratiüri, 14'ünde (%12,5) hiperürikozüri, 20'sinde (%17,9) hiperokzalüri saptanmıştır. Minör komplikasyonlar olarak 81 hastada (%60) hematüri, 60 hastada (%44,4) deri ekimozları görülmüştür. Hastaların uzun dönem takiplerinde, ortalama 72 ay (3-120 ay), hiçbirisinde hipertansiyon, proteinüri veya kalıcı renal hasar gibi major komplikasyon saptanmamıştır. 38Ek girişim olarak 135 hastadan sadece 1 hastaya double-j kateteri konulmuş ve sadece 3 hastaya üreterorenoskopi yapılmıştır. SONUÇ: Çocukluk çağı taş hastalığında ESWL taşın lokalizasyon ve boyutundan bağımsız olarak, yüksek etkinliği, güvenilirliği ve komplikasyonlarının azlığıyla tedavi seçenekleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Taş hastalığı olan bütün çocuklar, altta yatan metabolik bozuklukların yüksek oranda olmasından dolayı metabolik açıdan dikkatlice değerlendirilmelidirler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: THE EFFİCACY OF METABOLIC EVALUATION AND EXTRACORPOREAL SHOCKWAVE LITHOTRIPSY (ESWL) IN PEDIATRIC URINARY STONE DISEASE. PURPOSE: In this study the efficacy and complications of ESWL and efficacy of medical treatment and metabolic evaluation in pediatric urinary stone disease were evaluated. PATIENTS AND METHODS: 135 children (59 girl and 76 boy), whose metabolic evaluation and stone analysis were performed, underwent ESWL for treatment of kidney and ureter stones using Domier MPL 9000 X and PCK V-5 Stonelith Lithotriptor between January 1994 and February 2004 are included in this study. The records of all children were retrospectively reviewed. The mean age of children is 7.8 years (10 months- 16 years). The impulse rate per treatment varied from 600 to 2000 (mean 1540). ESWL was considered to be successful if there were residual fragments less or equal to 3 mm in largest diameter in one month period after treatment. RESULTS: A total of 281 ESWL sessions were performed for 179 stones between 4-28 mm (mean 8.7 mm) diameter in 135 patients. The overall success rate of ESWL is found to be % 86.7 (1 17 of 135 patients). Metabolic evaluation data were available in 112 patients; in 35 (%31,3) hypercalciuria (idiopathic), in 30 (% 26,8) hypocitraturia, in 14 (%12,5) hyperuricosuria and in 20 (%17,9) hyperoxaluria were found. In 81 patients (%60) hematuria, in 60 patients (%44,4) skin ecchymoses were seen as minor complications. In long term, No major complication such as hypertension, proteinuria or permanent renal damage was seen in any of our patients during long term follow-up, mean 72 months (3-120 months). 40Only 1 patient required double-j stent as an auxiliary procedure and 3 patients underwent ureterorenoscopy for stone manipulation. CONCLUSIONS'. ESWL is the first step treatment option with high efficacy, safety and low complication rate in pediatric urinary stone disease regardless of location and size of stone. All children with urinary stone should have metabolic evaluation with great care because of high metabolic abnormality rate as an underlying cause of pediatric stone disease.