2001 yılı büyük erkekler dünya güreş şampiyonasına katılan Türk ve yabancı güreşçilerin performanslarının teknik ve taktik analizleri
The technical and tactical analysis of Turkish and other national team wrestlers performance participating the senior wrestling world championship in 2001
  1. Tez No: 157465
  2. Yazar: RESUL ÇEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKİF ZİYAGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Wrestling, Technics, Tactics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
IV ÖZET 2001 YILI BÜYÜK ERKEKLER DÜNYA GÜREŞ ŞAMPİYONASINA KATILAN TÜRK VE YABANCI GÜREŞÇİLERİN PERFORMANSLARININ TEKNİK VE TAKTİK ANALİZLERİ Resul ÇEKİN, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Mart 2004 Bu çalışmada, 2001 Yılı Büyük Erkekler Dünya Serbest Güreş Şampiyonasına katılan Türk ve yabancı milli takım güreşçilerin maçlarının teknik ve taktik analizlerinin yapılması amaçlandı. 47 ülkeden toplam 222 sporcunun gerçekleştirdiği 295 müsabakadan elde edilen veriler, araştırmanın örneklemini oluşturdu. Verilerin toplanmasında gözlem yöntemi kullanıldı. Araştırmaların hipotezlerini değerlendirmede Pearson Korelasyon Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanıldı. Varyans analizi sonucunda hangi grubun farklı olduğunu belirlemek için Post Hoc testlerden LSD testi kullanıldı. Bununla beraber çeşitli tanımlayıcı istatistikler de yapıldı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre müsabakalarda en etkili olarak tek dalma ve çırpma tekniklerinin kullanıldığı belirlendi. Puan alınan teknik uygulamalar, daha çok 1.-2. dakika arasındaki zaman periyodunda gerçekleştiği tespit edildi. İlk elemelerden final müsabakalarına kadar sağdan ve soldan yapılan tekniklerin oranlan birbirine yakınken final turlarında puan getiren oyunların daha çok sol taraftan uygulandığı belirlendi. Sıklet, tur, devre ve ülke faktörlerine göre, bağımsız değişkenler arasında yapılan istatistikler sonucunda elde edilen verilerin ortalamalarında inişli çıkışlı eğilimler olduğu görüldü. Türkiye'nin teknik ve taktik standartları ilk üçe giren ülkelerden daha düşük olduğu belirlendi. Bu araştırmada istatistikler sonucunda elde edilen ortalama dağılımlardan elde edilen veriler Beden Eğitimi ve Spor bilimcileri, Beden Eğitimi öğretmenleri, güreşçiler ve güreş antrenörleri için; güreşçi seçiminde, antrenmanlarda, müsabakalara yönelik teknik ve taktik anlayışların belirlenip geliştirilmesinde norm değerler olarak kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Güreş, Teknik, Taktik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TECHNICAL AND TACTICAL ANALYSIS OF TURKISH AND OTHER NATIONAL TEAM WRESTLERS PERFORMANCE PARTICIPATING THE SENIOR WRESTLING WORLD CHAMPIONSHIP IN 2001 Resul ÇEKİN, Doctoral Dissertation University of Ondokuz Mayıs, Samsun, March 2004 In this study it was purposed to analyze techniques and tactics of matches of Turkish and others Nationals teams in the Seniors World Free Style Wrestling Championship in 2001. The competition data obtained from totally 295 matches of 222 athletes from 47 countries were the sample of this research. Observation methods were used to collect the research data. Pearson Correlation and One-way ANOVA were used to evaluate research hypothesis. LSD test from the Post Hoc tests was used to determine the differences among the groups according to the one-way ANOVA results. Descriptive statistics were used besides this research.. According to the results of this study, single leg tackle and gut wrench techniques were determined as more effective techniques, which were used in competition. Technical practices, which gain points, were observed between the 1 st and 2nd minutes period. It was determined that from first elimination to final tours technical execution ratio from left side and right side were almost equal to each other where as in the final tour technical execution which gains the wrestler points from left side was more effective than right side. According to the weight category, tour, period and country factors, in the mean values obtained from the results of statistical data used among independent variables it was seen that there were increasing and decreasing tendencies. It was determined that technical capacity of Turkish wrestlers was lower than the others countries that took the first three places. In this research the statistical results of mean values could be used as a norm by physical education and sports scientists, physical education teachers, wrestling trainers and wrestlers to select wrestlers, in training, to determine and develop technical and tactical behavior of wrestlers in competition.