Ankara il merkezindeki üniversite ve özel hastanelerde kullanılan elektronik hastane bilgi sistemlerinin niteliksel analizi
  1. Tez No: 157490
  2. Yazar: AYSEL KÖKSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Bilgi Sistemi, Sağlık Bilgi Sistemi, Bilgisayarlı Tıbbi Kayıtlar, Tıbbi Enformasyon Sistemi, Hastane Yönetim Bilgi Sistemi, Hospital Information System, Health Information systems, Medical Information System, Computerized Medical Record, Hospital Management Information System
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
125 ÖZET Ankara İlindeki Üniversite ve Özel Hastanelerde Kullanılan Elektronik Hastane Bilgi Sistemlerinin Niteliksel Analizi Bu araştırmada, Ankara il merkezinde bulunan üniversite ve özel hastanelerin hastane bilgi sistemlerinin özellikleri ve kullandıkları programlar incelenmiş, bilgi sistemlerinin kullanımları ve uygulamaları hakkında bilgi toplanmış, hastanelerdeki uygulamaların literatürde önerilen çerçeveye ne derece uyduğu değerlendirilerek bu bulgularla tanımlayıcı bir durum saptaması yapılmıştır. Araştırma, evren olarak belirlenen Ankara il merkezinde faaliyet gösteren 5 üniversite ve 20 özel hastanede yapılmıştır. Araştırma verileri, üniversite ve özel hastanelerde çalışan hastane bilgi işlem müdürleri veya sorumlularından araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket aracılığıyla yüzyüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırma verileri yüzde ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda hastanelerin kullandıklarını belirttikleri hastane bilgi sistemi modüllerinden bazılarının hiç kullanılmadığı; üniversite hastanelerinin tamamının özel hastanelerin ise %75' inin bilgi işlem faaliyetlerini kendileri tarafından yürütüldüğü saptanmıştır. Araştırma sonucunda, hasta kayıt/ kabul danışma bilgi sistemi, fatura tahakkuk bilgi sistemi, poliklinik hizmetleri bilgi sistemi, laboratuvar bilgi sistemi, radyoloji bilgi sistemi, kan bankası bilgi sistemi, eczane bilgi sistemi, stok kayıt/ kontrol bilgi sistemi üniversite hastanelerinin tamamında kullanıldığı, özel hastanelerde126 ise hasta kayıt/ kabul ve danışma modülü hastanelerin tamamında kullanıldığı belirlenmiştir. Fatura tahakkuk bilgi sistemi, stok kayıt/kontrol bilgi sisteminin, özel hastanelerin %95'inde (19 hastane), istatistik bilgi sistemi ise özel hastanelerin %90'ında kullanıldığı belirlenmiştir Bilgi işlem faaliyetlerinin daha başarılı olabilmesi için üniversite hastanelerinin %40'ı (2 hastane), fiyat performans analizlerinin doğru olarak yapılmasını, özel hastanelerin ise %53'ü (8 hastane) uygulama ile ilgili amaçların doğru olarak belirlenmesi gerektiğini birinci öncelik olarak belirtmişlerdir. Bu çalışmanın tüm hastanelere hem hastanelerin kullandıkları hastane bilgi sistemlerinin nitelikleri hakkında bilgilendirici olacağı, hem de hastane bilgi sistemlerini seçerken yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
127 SUMMARY The Qualitative Analysis of Electronically Hospital Information Systems of University and Primary Hospitals in Ankara. This study is about hospital computer automation system using in city of Ankara and private hospital qualificational analysis. In this study the quality of hospital information system using program in the center of Ankara and private hospitals was study was gotten data about use and practice of information system. The practice in the hospitals was eveluated according to the literature recommending. This study was done in 5 university hospitals and 20 private hospitals activating in the center of Ankara. The data of study was provided by the manager and personnel of the information system. And these datas were prepared with helping guestionnaire. As a result of this research, it was understood that some of the methods were not used. And also, all university hospital and 75 percentage of private hospital run all information system process theirselves. As a result of this research, all university hospital used Financial Information Systems, Clinical Information Systems, Radiology Information Systems, and Pharmacy Information Systems, of private hospital patient record information systems. All hospitals in the this research was study according to distribution of their priority 40 percentage of university hospitals (2 hospital) determined to need doing price performance analysis correctly, 53 percentage of private hospitals (8 hospitals) explained to need determining the aim of practice correctly.128 The findings which is thought to contribute in the process of choice. This study is thought to help all hospitals using the present information system.