8 haftalık antremanın 14-16 yaş grubu voleybolcuların reaksiyon düzeylerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effects of the weeks trainning on reaction levels of 14-16 years of aged volleyball players
- Tez No: 157489
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, reaksiyon süresi. iv, Volleyball, reaction time
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; 8 Haftalık Antrenmanın 14-16 Yaş Grubu Voleybolcuların Reaksiyon Düzeylerine Etkisinin İncelenmesidir. Deney grubu Seka Spor Kulübü Voleybol Takımından 9 kız; kontrol grubu Karamürsel Spor Kulübü Voleybol Takımından 9 kız ile oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 7.5 paket programıyla tanımlayıcı istatistik, Mann- Whitney U testleriyle analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda; sağ el görsel reaksiyon süresi deney-kontrol post test arasında, on metre sprint değişkeni kontrol pre-kontrol post test arasında 0.01 düzeyinde; sağ el işitsel reaksiyon süreleri post testleri arasında, sağ el görsel reaksiyon süreleri deney grubunun pre ve post testler arasında, deney- kontrol grupları sol el işitsel reaksiyon süreleri post testleri arasında 0.05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to investigete the effect of eight weeks training on the reaction time at the ages of 14-16 volleyball player. The experiment group has been formed by 9 girls from SSK volleyball team and the control group has been formed by 9 girls SSK volleyball team. The collected data analyez using definitive statistics, Mann- Whitney U with SPSS 7.5 packet program. Statistically significant difference was found between experiment and control group post tests in rigth hand visual reaction time and control pre and control post tests in 10 meter sprint variableat level of 0.01. Statistically significant difference was found between experiment and control groups' rigth hand auditory reaction times' post tests, experiment groups' rigth hand visual reaction times' pre-post tests, experiment and control groups' left hand auditory reaction times' post tests at level of 0.05.