Gençlikte riskli davranışlar araştırma formunun, uyarlama çalışması
The adaptation study of the youth risk behaviour survey form
  1. Tez No: 157518
  2. Yazar: SERAP KAPTANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BİRGÜL PİYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, gençlik, riskli davranış. 74, health, youth, risky behaviour. 76
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Gençlikte Riskli Davranışlar Araştırma Formunun Uyarlama Çalışması Bu araştırmanın amacı, çalışma grubunda gençlikte riskli davranışların düzeyini, cinsler arasındaki farklılığı saptamak, sonuçlara göre uygun sağlık eğitimi müdahaleleri geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Araştırma evrenini; Ankara ili, Mamak ilçe merkezindeki dört farklı nitelikteki lisenin 2. sınıfında öğrenim gören 696 öğrenci oluşturmaktadır.örneklem grubu, sınıf listelerinin 1/2 sayısına ulaşıncaya dek sistematik örnekleme yöntemiyle bir atlanarak seçilmiş ve 355 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada kullanılan Youth Risk Behaviour Survey formunun Türkçe'ye uyarlanması çalışması, Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim ve Eğitim Bilimleri fakültelerinde 12 öğretim üyesiyle yapılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından 21 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında öğrencilere gözlem altında anket uygulanarak toplanmış ve geçerli anket sayısı 352 olarak belirlenmiştir. Araştırma grubunun % 81.2'sinin 16-17 yaşında olduğu ve % 52'sini kız, % 46.3 'ünü erkek öğrencilerin oluşturduğu saptanmıştır. % 1.7' si cinsiyetini belirtmemiştir. Araştırma grubunun büyük bir kısmının okula ait alanda hiç tehdit edilmediği ve yaralanmadığı, % 27.3 'ünün son fiziksel kavgayı kız-erkek arkadaş / flörtüyle yaptığı saptanmıştır. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre intihan daha fazla düşündüğü ve intihar planı yaptığı, araştırma grubunun büyük bir kısmının gerçekten intihara hiç kalkışmadığı saptanmıştır. 73Erkek öğrencilerin % 58'inin cinsel ilişkide bulunduğu, cinsel ilişki öncesi alkol / uyuşturucu kullanımının kız öğrencilerde daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırma grubunun yarısının hiç alkol kullanmadığı, % 63.2'sinin sigara içmeyi denediği, erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha küçük yaşta alkol denediği ve düzenli sigara içmeye başladığı, araştırma grubunun büyük bir kısmının hiç bağımlılık yapıcı madde / reçetesiz ilaç kullanmadığı saptanmıştır. Araştırma grubunu yansına yakınının hiç egzersiz yapmadığı ve % 56.9'unun günde bir-dört saat TV izlediği saptanmıştır. Bu doğrultuda ülke ölçeğinde ;. Gençlerin riskli davranış durumlarının düzenli aralıklarla değerlendirilmesi, izleme ve kontrol programlan geliştirilmesi,. Gençlerin gereksinim duydukları konularda onlarında katılımı sağlanarak eğitim programlan hazırlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Adaptation Study of the Youth Risk Behaviour Survey Form The aim of this study is to determine the risky behaviours of the study group and the main influencing factors. In the light of the findings to propose appropriate health education interventions and preventive measures. Survey population consisted of 696 10th grade students who attend to four different high schools in the Mamak sub-province of capital Ankara. 355 students were chosen to the sample group with selection being made by drawing lots from class lists until reaching the 14 of the students. The Turkish adaptation of the Youth Risk Behaviour Survey form was done with the review of 12 academic staff who work at Ankara University Health Education Faculty and Education Faculty. Data were collected by the researcher between 21 May-3 June and 352 of the forms were appropriate for the statistical evaluation. SPSS used for statistical analysis. It was found that, 81.2 % of the students in the study group were between 16- 17 years of age; 52 % were female; 46.3 % were male; % 1.7 % did not give information about their gender. It was determined that; the majority of the study group had not ever been threated or injured at the school ground; 27.3 % of the students had last physical fight with their boy/girl friend. It was found that, female students think of committing suicide or plan committing suicide more than males but the majority of the group have never attempted to commit suicide. 75It was stated that, 58 % of the male students had sexual relationship with somebody and the number of girls that reported that they use drags or alcoholic drinks before sexual intercourse were higher than the boys. Findings indicate that half of the students in the study group had never used alcoholic drink, 62.3 % had tried smoking, male students tried alcohol and began to smoke regularly earlier than females; the majority of the students had never taken medicine without prescription or used substances making them dependent. It was determined that, about half of the students in the study group do not make physical exercise at least 25 minutes a day and 56.9 % watch TV about 1-4 hours a day. Depending on the findings of research it is recommended that; nationwide risky behaviour conditions of the young should be determined regularly; also observation and control programmes should be improved and education programmes should be prepared according to the needs of the young with their participation.