İnsan sitomegalovirus (HCMV) suçlarında fosfotransferaz (UL97) ve DNA polimeraz (UL54) kodlayan gen bölgelerindeki mutasyonların bovine herpesvirus-1 ile karşılaştırılmalı analizi
Comparison of mutations in phosphotransferase (UL97) and DNA polymerase 8UL54 9 coding regions of human cytomegalovirus (HCMV) to bovine herpesvirus-1 (BHV-1)
- Tez No: 157523
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: HCMV, antiviral rezistans, UL54, UL97, BHV-1, UL30, HCMV, antiviral resistance, UL54, UL97, BHV-1, UL30
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
64 6. ÖZET Bu araştırmada HCMV viruslarında in vivo, BHV-1 vuruşlarında ise in vitro şartlarda yapılan antiherpetik preparatlara duyarlılık bulguları ışığında HCMV için UL54 (DNA polimeraz) ve UL97 (fosfotransferaz), BHV-1 virusları için ise sadece UL30 (DNA polimeraz) genleri düzeyinde analizler yapıldı. Çalışmaya HCMV infeksiyonu olan 42 olguya ait 62 örnek ve 5 adet BHV-1 virusu dahil edildi. HCMV infeksiyonu olan olgulara ait örnekler UL54 ve UL97 gen bölgelerine ait mutasyon analizlerinin yapılması amacıyla PZR reaksiyonuna tabi tutuldu. Bu örneklerin 41 adedinde UL54 gen bölgesi, 36 adedinde UL97 gen bölgesi amplifiye edilebildi. Her iki gene ait PZR ürünleri UL54 için Taal; UL97 için HaeIII ve Fsel enzimleriyle kesilmek suretiyle RFLP yöntemi ile incelendi. UL54 ve UL97 genlerine ilgili RFLP analizinde 2 'şer farklı kesim kalıbı bulunurken, bunların hiç biri mutasyonlar için daha önce belirtilen kesim kalıplarına uyumlu bulunmadı. Yapılan DNA dizin analizi sonucunda; farklı RFLP kesim kalıpları elde edilen örneklerde değişen sayılarda mutasyonlar elde edildi. Bu mutasyonlardan sadece birer tanesinin UL54 analizi yapılan 51 nolu örnekte ve UL97 analizi yapılan 56 nolu örnekde bilinen aminoasit dizinlerinde değişikliklere neden olduğu tespit edildi. UL54 gen dizisi temelinde yapılan filogenetik değerlendirme neticesinde 40 ve 51 nolu örnek nükleotid dizinlerinin birbirlerinden oldukça farklı oldukları tespit edildi. Araştırmada kullanılan BHV-1 izolatlarının tamamı in vitro foskarnet muamelesi sonucunda enfektivitelerini %100 oranında yitirirken, gansiklovir muamelesi sonrasında sadece 1 adet örnekte (BHV1/ANK4) 2 log düzeyinde bir enfektivite kaybı tespit edildi. Bu viruslarını DNA polimeraz kodlayan gen (UL30) bölgelerine ait analiz neticesinde aminoasit düzeyine ve söz konusu genin fonksiyonel II bölgesine intikal eden önemli mutasyonlar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
65 7. SUMMARY Comparison of Mutations in Phosphotransferase (UL97) and DNA polymerase (UL54) Coding Regions of Human Cytomegalovirus (HCMV) to Bovine Herpesvirus-1 (BHV-1) In this study, genetic analysis of HCMV UL54 and UL97 genes and BHV-1 UL30 were performed on basis their resistance to antihepetic drugs obtained from in vivo and in vitro trials. A total 62 plasma samples obtained from 42 previously confirmed HCMV cases and 5 BHV-1 field isolates were involved the study. Plasma samples from HCMV cases were admitted to RFLP analysis after two rounds of polymerase chain reaction (PCR) using Taal and Haelll-Fsel combination for UL54 and UL97 gene regions, respectively. RFLP analysis revealed two different digestion patterns for both region. Hovewer, none of them were concordant to those of previously reported. Various number of point mutations were detected in samples after DNA sequence analysis performed according to the RFLP data. Deduced animoacid translations revealed that the specimen number 5 1 (UL54) and specimen number 56 (UL97) have single changes on the sequence that might lead to critical fonctional alterations on these gene products. Phylogenetical analysis based on the UL54 nucleotide sequence showed that two individual samples (specimen # 40 and specimen #51) that have different RFLP digestion patterns are quite distinct from each other. BHV-1 isolates used in the study have lost their infectivity after in vitro PFA treatment. On the other hand, in vitro GCV treatment caused 2 log decrease in the infectivity of BHV-1 /ANK4 while the rest of the isolates remained their infectivity unchanged. Based on this data DNA sequencing of UL30 gene revealed numerous mutations which caused to two aninoacid changes within the functual region II of DNA polymerase that might have critical effects on the function of DNA polymerase.