Atlarda klinik besleme
Equine clinical nutrition
- Tez No: 157539
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN ŞEHU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: klinik besleme, korse, clinical nutrition
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
41 ÖZET Atların verimi olan hızın ortaya konmasında genetik yapının yanı sıra bakım ve besleme koşullan oldukça fazla önem teşkil eden konulardır. Özellikle performans atlarında rasyonların enerjisinin artırılması amacıyla aşın karbonhidrat ağırlıklı rasyonların verilmesi hayvanları atsidozise sürüklemektedir. Egzersiz sırasında oluşan laktik asit asidozise yol açarken hızlı solunuma bağlı olarak kan CO2 seviyesinin düşmesi solunum alkolozuna meyil oluşturur. Ayrıca egzersiz sırasında da, atlarda terlerinin hipertonik yapıda olması nedeniyle yüksek oranda elektrolit kaybı şekillenmektedir. Belirtilen sebeplerle asidozis olgusuna karşı duyarlı olan atların rasyonlarına yağ ve alkali ilavesi yapan metabolik bozuklukları ve laminitisi önlemede koruyucu olmaktadır. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları da sık karşılaşılan durumlardır. Böbrek hastalıklarında kısa zincirli amino asitlerce zengin, düşük protein kapsayan diyetler verilmelidir. Diyetteki mineral maddelerin seviyesi de iyi ayarlanmalıdır. Karaciğer rahatsızlıklarında uygulanacak beslemenin püf noktası ise; ata karaciğer metabolizmasına bağlı olmayan enerji ve protein kaynaklarının sağlanmasıdır. Hasta hayvanlarda beslenmeyle ilgili değişikler yapılırken vakanın şiddetine bağlı olarak sıvı tedavileri yapılmaktadır. Hasta atların uygun gıdalar ile dengeli beslenmeleri iyileşme sürecini kısaltacak, komplikasyonları önleyecektir. Bu nedenle optimum iyileşme için sıvı tedavilerinin ve ilaçların etkinliğinin ortaya çıkması uygulanan rasyonlara bağlıdır.
Özet (Çeviri)
42 SUMMARY EQUINE CLINICAL NUTRITION The nutrient requirement for a horse depends on the activity or function which is expected to perform. Using so much grains to provide extra energy to performance horses, can cause acidosis. Exercises are also associated with changes in acid- base status. Exercising horses show a tendency to both metabolic acidosis, due to the accumulation of lactate, and respiratory alkolosis, as a consequence of hyperventilation. For these reasons, fat supplementation has been doing provide the energy requirements of performance horses and giving alkali fluids for to prevent large electrolyte loses. Liver diseases and renal disease have seen very freuquently. At renal disease, low protein but containing high levels of branch -chain amino acids is required. The key in feeding a horse with liver disease is to provide energy and protein in a form that does not rely on liver metabolism For optimum recovery suitable balanced diets should be preferred.