Kilis keçilerinde amoksisilinin farmakokinetiği
Pharmacokinetics of amoxicillin in Kilis goats
- Tez No: 157538
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZAİ KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kilis goats, amoxicillin, pharmacokinetic
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
32 02ET Kilis Keçileride Amoksisilin Farmakokinetiği Bu çalışmanın amacı, keçilerde geniş kullanım alanı bulan ilaçlardan birisi olan ve Kilis Keçilerdeki farmakokinetiğine ilişkin bilgi bulunmayan amoksisilin sodyum ve trihidrat incelenmesidir. Çalışmada amoksisilin trihidrat 10 mg/kg dozda Dİ (vena jugularis), amoksisilin sodyum (Alfoxil 2,5g flk) 10 mg/kg dozda Kİ (musculus semitendinosus), uzun etkili amoksisilin trihidrat (Clamoxyl-LA Süsp.) 10 mg/kg ve 15 mg/kg dozlarda Kİ, amoksisilin trihidrat (Alfoxil Forte Süsp.) 10 mg/kg dozda ağızdan verilerek çeşitli farmakokinetik değişkenlerle, birbirleri ile karşılaştırma yapılarak uygun sağaltım uygulamasını belirlenmeye çalışılmıştır. Böylece, amoksisilinin farmakokinetik değişkenlerden hareketle, klinik yararlılıkları hakkında değerlendirmeye vanfacaktır. Çalışmada 31 adet Kilis Keçisi kullanıldı. Her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 grup (Grup 1, Grup 2, Grup 3, Grup 4) ile 3 hayvan olacak şekilde 1 grup (Grup 5) hayvan ayrıldı. Ağırlıkları tespit edilerek numaralandırıldı. Grup 1 kontrol grubunu oluşturdu ve amoksisilin trihidrat Di 10 mg/kg; Grup 2'deki hayvanlara amoksisilin sodyum (Alfoxil 2,5 g flk) Kİ 10 mg/kg; Grup 3'deki hayvanlara uzun etkili amoksisilin trihidrat (Clamoxy!-LA Süsp.) Kİ10 mg/kg; Grup 4'deki hayvanlara amoksisilin trihidrat (Alfoxil Forte Süsp.) ağız yoluyla 10 mg/kg; Grup 5'deki hayvanlara uzun etkili amoksisilin trihidrat (Clamoxyl-LA Süsp.) Ki 15 mg/kg dozda verildi. Damar içi, kas içi ve ağızdan uygulamaları takiben gruplardaki hayvanların sol boyun venasından (vena jugularis) kan örnekleri alındı ve CaEDTA'lı tüplere aktanldı, Santrifüj yardımıyla plazmaları ayrıldı ve disk difüzyon yöntemiyle plazmalardaki amoksisilin miktarları belirlendi. Plazma ilaç yoğunluğu - zaman eğrilerinin incelenmesi sonucu ilacın vücuttaki hareketinin 2- bölmeli dışarıya açık modele uyduğu belirlendi ve hesaplamalar buna göre yapıldı. Eğrinin altındaki alan (EAA), amoksisilin trihidratın Di verilmesinde 36,20 ± 1,75 ng.saat/ml, amoksisilin sodyumun (Alfoxil 2,5g flk) Ki uygulamada 33,03 ± 1,66 ng.saat/ml, uzun etkili amoksisilin trihidratın (Clamoxyl-LA Süsp.) 10 mg/kg ve 15 mg/kg dozda Ki uygulamasında33 sırasıyla 31,37 ± 2,21 pg.saat/ml ve 44,54 ± 1,22 (ig.saat/ml, amoksisilin trihidratın (Alfoxii Forte Süsp.) ağızdan verilmesinde 12,46 ±1,54 pg.saat/ml olarak bulundu. Doruk plazma yoğunluğu (Cd0njk). amoksisilin trihidratın Dİ verilmesinde 7,76 ng/ml, amoksisilin sodyumun (Alfoxii 2,5g flk) Ki uygulamada 5,09 ng/ml, uzun etkili amoksisilin trihidratın (Clamoxyl-LA Süsp.) 10 mg/kg ve 15 mg/kg dozda Kİ uygulamasında plazma ilaç yoğunluğu zaman eğrisi iki defa doruk yoğunluğa ulaşarak sırasıyla 3,68 p.g/ml ile 2,18 p.g/ml ve 5,57 jj.g/mi ile 3,02 ıag/ml, amoksisilin trihidratın (Alfoxii Forte Süsp.) ağızdan verilmesinde 1,48 jxg/ml olarak bulundu. Doruk yoğunluğa ulaşma süresi (TdoruıO, amoksisilin sodyumun (Alfoxii 2,5g flk) Kİ uygulamada 45. dakika, uzun etkili amoksisilin trihidratın (Clamoxyl-LA Süspansiyon) 10 mg/kg ile 15 mg/kg dozda Kİ uygulamasında 90. dakika ve 8. saat, amoksisilin trihidratın (Alfoxii Fort Süspansiyon) ağızdan verilmesinde 2. saat olarak bulundu. Sonuç olarak, amoksisilin sodyum (Alfoxii 2,5 g flk) 10 mg/kg dozda Ki uygulanması durumunda diğerlerine göre farmakokinetik değişkenler yönünden daha uygun olduğu, ancak uzun etkili amoksisilin trihidratın (Clamoxyl-l_A Süsp.) 10 mg/kg ve 15 mg/kg dozlarda Kİ uygulanması durumunda sırasıyla 24 ve 36 saat süreyle plazma ilaç yoğunluğu ile antibakteriyel etkinliğin kesintisiz olarak sağlandığı, bundan dolayı da her iki ilacın gerek klinikte gerekse sahada etkili şekilde kullanılabileceği anlaşılmıştır. Keza, amoksisilin trihidrat (Alfoxii Forte Süsp.) 10 mg/kg dozda ağızdan verildiğinde diğerlerine göre farmakokinetik değişkenler yönünden gerek klinikte gerekse sahada etkili şekilde kullanılamayacağı anlaşılmıştır. Anahtar Sözcükler : Kilis Keçisi, amoksisilin, farmakokinetik.
Özet (Çeviri)
34 SUMMARY Pharmacokinetics of Amoxicillin in Kilis Goats The purpose of this study is to invetigate amoxicillin sodium and trihydrate which is one of the drugs widely used on goats and not having enough information about pharmacokinetics in Kilis goats. In this study, differrent pharmacokinetics variables will be determined in case of using the drugs with doses stated below; amoxicillin sodium (Alfoxil 2,5g flk)10 mg/kg i.m., long action amoxicillin trihydrate (Clamoxyl-LA susp.) 10 mg/kg and 15 mg/kg i.m., amoxicillin trihydrate (Alfoxil Forte susp.) 10 mg/kg oral administration. Using these drugs with doses stated above they were compared with each other and the specialty which has the best treatment practice will be tried to be investigated. Therefore, using the pharmacokinetics variables of the drug specialities, a conclusion is tried to be obtained about their clinical availabilities. A total of 31 Kilis Goat were used in this study. The goats were divided into 5 groups with 7 animals in each group (Group 1, Group 2, Group 3, Group 4) and a 5th group with 3 goats. They determined as control group and amoxicillin trihydrate was given to the anima! by i.v. (venae Jugularis) at the dose level of 10 mg/kg with 10 mg/kg amoxicillin sodium (Alfoxil 2,5 g flk) i.m. (musculus semitendinosus) was given to the goats in Group 2. 10 mg/kg long effectual amoxicillin trihydrate (Clamoxyl-LA susp.) i.m. was given to Group 3. 10 mg/kg amoxicillin trihydrate (Alfoxil Forte susp.)was given by oral administration to Group 4. 15 mg/kg long action amoxicillin trihydrate (Clamoxyl-LA susp.) i.m. was given to Group 5. Following i.v., i.m. and oral administration blood samples were taken from left venaus (vena jugularis) of each goat in groups and collected CaEDTA through a cannula plasma was seperated by centrituatin and analysed by microbiological agar gel diffusion method and amoxicillin amounts in plasma were determined. The area under the curve (EAA) was calculated as 36,20 ± 1,75 \xg. hour/ml after amoxicillin trihydrate was administered i.v., 33,03 ± 1,66 (ig.hour/ml after amoxicillin sodium was administrered, 31,37 ± 2,20 jj.g.hour/ml and 44,54 ± 1,22 ug.hour/ml after long action amoxicillin trihydrate after 10 mg/kg and 15 mg/kg doses were administered i.m., 12,46 ± 1,54 ug.hour/ml after amoxicillin trihydrate oral administration was administered.35 The maximum plasma concentration ( Cmax), was found as 7,76 pg/ml via administring amoxicillin trihydrate i.v., amoxicillin sodium (Alfoxil 2,5 g flk) i.m., 5,09 ng/ml, long action amoxicillin trihydrate (Clamoxyl-La susp.) were administered on 10 mg/kg and 15 mg/kg doses. Via administration of them plasma drug cancentrotion of the specialities reached to C max two times. So C max was found as 3,93 ng/ml and 2,18 p.g/ml, 5,57ng/ml and 3,02 |ag/ml, after administration of amoxicillin trihydrate (Alfoxil Forte susp.)1,48 i^g/ml after oral administration. Time to reach maximum plasma drug concentrationCTdonjk). was found at 45 th minutes after amoxicillin sodium (Alfoxil 2,5 g flk) was administered via i.m., at 90 th minutes and 8 th hours after long effectual amoxicillin trihydrate (Clamoxyl-La susp.) 10 mg/kg and 15 mg/kg doses i.m. administration and at 2nd hours after administration of amoxicillin trihydrate (Alfoxil Forte susp.) after oral administration. In conclusion, this study proved that amoxicillin sodium (Alfoxil 2,5 g flk) after 10 mg/kg doses i.m. administration is more effective than the other in terms of pharmacokinetics of specialities. Howewer long action amoxicillin trihydrate (Clamoxyl-La susp.) i.m. administration of 10 mg/kg and 15 mg/kg doses was found to be effective in maintaining continuous antibacterial activity and drug concentration in plasma and tissues after administration from 24 hours to 36 hours of i.m. for 10 mg/kg and 15 mg/kg and as a result it is undertood that both of the drugs can be used both in clinics and in pratical life treatments after all these studies. Thus, It is proved that amoxicillin trihydrate (Alfoxil Forte susp.) 10 mg/k9 doses oral administration can not be used effectively in clinics or pratical fife after pharmacokinetics variebies were determined differently when it is compared with others.