Köpeklerde akupunktur analjezisi üzerine deneysel çalışma: Klinik, biyokimyasal ve hematolojik kan değerleri üzerindeki etkileri
Experimental studies on acupuncture analgesia in dogs: The effects of the acupuncture on clinical, biochemical and haematological values
- Tez No: 70667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akupunktur, analjezi, xylazin, köpek
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ill 1. öz Bu çalışma; akupunkturun analjezik ve anestezik etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla değişik ırk, yaş, canlı ağırlık ve cinsiyetteki 45 sağlıklı köpek üzerinde yapıldı. I. gruptaki 15 köpeğe, akupunktur noktalarındaki iğnelere 100-150 Hz frekansta 3-8 mA'lik akım verilerek elektroakupunktur analjezisi, II. gruptaki 15 köpeğe elektroakupunktur + xylazin (0.1 ml / kg), III. gruptaki 15 köpeğe ise manuel akupunktur + xylazin (0. 1 ml / kg) kombinasyonu uygulandı. Analjezi öncesi, sırası ve 24 saat sonrası nabız, solunum, vücut ısısı gibi rutin klinik ölçümlerin yanısıra ülkemiz Veteriner Hekimliğinde ilk olarak akupunkturun arteriyel oksijenasyon, algometrik ölçümler, biyokimyasal, hematolojik ve kan gaz değerleri üzerindeki etkileri her üç grupta da belirlendi. Köpeklerde analjezi indüksiyonu ve analjezi sırasında meydana gelen reflex ve duyarlılık değişiklikleri kaydedildi. Bunların yanısıra laparotomi, enterektomi, osteotomi gibi farklı operatif girişimlerle ortaya çıkan analjezik ve anestezik etkinin düzeyi değerlendirildi. Bu çalışma ile herhangi bir sedatif ilaç verilmeksizin elektroakupunktur analjezisinin belirli olgularda endikasyon sağladığı, elektroakupunktur + xylazin kombinasyonunun klinik pratikte uygulanabileceği ve manuel akupunktur + xylazinden daha iyi ve uzun süreli bir analjezik etki ortaya çıkardığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IV 2. ABSTRACT The study has been done on 45 dogs with different sex, age, weight to evaluate the analgesic and anaesthetic effects of acupuncture. The first group consisted of 15 dogs was undertaken solely electroacupuncture stimulation. The stimulation frequency was 100-150 Hz and intensity 3-8 mA. Electroacupuncture in combination with xylazine (0.1 ml / kg) was given to the second group of 15 dogs. Needle acupuncture plus xylazine (0.1 ml / kg) was used in the third group of 1 5 dogs. In the domestic veterinary field for the first time, along with arterial pulse rate, respiration and core temperature, the arterial oxygenation saturation, algometric pain measurement, various blood tests were made pre, post and during the application of therapy in three groups. We monitored the sensation and reflex changes during induction and in the time of analgesia. Along with them to asses the level of anaesthesia and analgesia laporotomi, enterectomi and osteotomi was made. This study has indicated that electroacupuncture without giving any sedative agent has analgesic effects in certain dogs, electroacupuncture in combination xylazine may be used in a wide scale in clinical practice and the later method has potent analgesia than manual acupuncture and xylazine combination. Key Words : Acupuncture, analgesia, xylazine, dog.