Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen renkli tiftik keçilerinde kan proteinleri polimorfizmi ile bazı verim özellikleri arasındaki ilişkiler
Relationships in blood proteins polimorphism and some production traits in coloured mohair goats of breeding in East Anatolia region
  1. Tez No: 157586
  2. Yazar: BAHATTİN ÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜRSEL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Goat, Transferrin, Haemoglobin, Elektrophoretic variations, polymorphism, Milk yield, Body weight, Mohair traits. 79
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Çak B, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen Renkli Tiftik keçilerinde kan proteinleri polimorfkmi ile bazı yerim özellikleri arasındaki ilişkiler. Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2004 Bu araştırmada Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen Renkli Tiftik Keçilerinde Transferrin ve Hemoglobin polimorfizmi ile önemli verim özellikleri (süt verimi, tiftik özellikleri ve oğlaklarda canlı ağırlık artışı) arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Kan proteinleri yatay nişasta jel elektroforezinde analiz edilmiş ve ele alınan populasyonda transferlin sistemi polimorf, hemoglobin sistemi ise monomorf olarak saptanmıştır. Transferlin lokusunda belirlenen Tf4 ve Tf8 allellerinin frekansları sırayla 0.95 ve 0.05 olarak bulunmuştur. Doğum ağırlığı TfAA tiplerinde 2,382 kg, TfAB tiplerinde ise 2,266 kg doksanıncı gün canlı ağırlık ise TfAA da 11.640 kg, TfAB'de ise 12.233 kg, olmuştur. TfAA tiplerinde ortalama günlük canlı ağırlık artışı 129 g, TfAB de ise 135 g olarak bulunmuştur. Doksanıncı günde süt verimi TfAATarda 561 g iken TfAB iken 763.3 g olmuştur. Tiftik özelliklerine ait ortalama değerler (TfA-TfB) sırasıyla, Elyaf Uzunluğu 10.29-8.2 cm., Mukavemet 16.16-13.74 g, Elastikiyet 34.86-35.65, İncelik 50.05-44-32 u,, % Kemp 54.6-5.95, % Medulla 33.58-12.39 ve Kirli Tiftik verimi ise 0.949-0.406 kg olarak bulunmuştur. Ele alman özellikler ile kan proteinleri arasında ilişki düzeyi incelendiğinde, sadece kirli tiftik verimi (PO.01) ve elyaf uzunluğuyla (PO.05) Tf genotipleri arasındaki ilişki istatistiki anlamda önemli bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Keçi, Transferrin, Hemoglobin, Elektroforetik varyasyon, süt verimi, Canlı ağırlık, Tiftik Özellikleri. 78
Özet (Çeviri)
SUMMARY Çak B, Relationships in blood proteins polimorphism and some production traits in Coloured Mohair Goats of breeding in East Anatolia Region. University of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Zootecni, Van, 2004. The aim of this study was to determine effect of polimorphic sytems (heamoglobin, Transferrin) of coloured mohair goats on some production traits (milk yield, mohair traits and raised body weight ). It was analyzed blood proteins in horizantal starch gel electrophoresis. It was to find out polymorphic in Transferrin types and monomorphic in hemoglobin. Transferrin gene frequencies (Tf* and Tf3) were determined as 0.925 and 0.075. It was obtained birth weith as 2.382 kg in TfAA types and 2.266 kg in TfAB types. It was obtained 90th live weith as TfAA 1 1.640 kg and TfAB 12.233 kg. It was to find out mean daily raised weight as TfAA 129 g and TfAB 135 g. It was obserwed 90th daily milk yield as TfAA 561 g and TfAB 763.3 g. Mean values of mohair traits were determined as fiber lenght (cm) 10.29-8.2, breaking strenght (g) 16.16-13.74, Fiber elasticiet (%) 34.86-35.65, Fiber diameter (u) 50.05-44.32, kemp 54.6-5.95 %, Medulla 33.58-12.39 % and Greays fleece weight (kg) 0.949-0.406 Consequently, at the investigation between blood proteins and some production traits, It was only significantly determined relationship among greays fleece weight ( P < 0.01), fiber lenght (P < 0.05) and Transferrin Types.