Kronik periodontitisli tip 2 diabetes mellitus hastalarında dişeti dokusunda süperoksit dismutaz enzim aktivite düzeylerinin değerlendirilmesi
Superoxide dismutasa enzyme activity levels in gingiva from chronic periodontitis patients with type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 157605
  2. Yazar: EDA IŞIKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV AKALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontitis, diabetes mellitus, dişeti, oksidatif stress, reaktif oksijen türleri, antioksidan mekanizma, süperoksit dismutaz Destekleyen Kurumlar HÜAF 02 01 201 001, Periodontitis, diabetes meiiitus, gingiva, oxidative stress, reactive oxygen species, antioxidant mechanism, superoxide dismutase
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Işıksal,E. Tip 2 Diabetes Mellitus hastalarında dişeti dokusunda süperoksit dismutaz enzim aktivite düzeylerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Araştırmamızda süperoksit dismutaz (SOD) enziminin diabetes mellitus (DM) hastalarında izlenen periodontitis patogenezindeki olası rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 17 kronik periodontitis hastası (KP), 17 kronik periodontitisii DM hastası (DMKP) ve 17 kontrol (K) olmak üzere toplam 51 birey dahil edilmiştir. Medikal ve periodontal anamnezlerin ardından klinik ölçümler gerçekleştirilmiş, kan glukoz ve serum lipid düzeyleri saptanmıştır. Dişeti dokusu örnekleri alınıp biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde KP grubunda SOD enzim aktivite düzeyi K grubundan önemli derece düşük bulunurken, DMKP ile K grupları arasındaki farkın önemsiz olduğu gözlenmiştir. Hastalık grupları karşılaştırıldığında ise, SOD enzim aktivite düzeyi DMKP grubunda KP grubundan yüksek bulunmuş ancak farkın istatistiksel olarak önemsiz olduğu görülmüştür. Klinik parametreler ile dişeti SOD enzim aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiler tüm bireylerde incelendiğinde dişeti SOD enzimi aktivitesi ile cep derinliği (CD), klinik ataçman düzeyi (KAD) ve kanama indeksi (DKZÎ) arasında, istatistiksel olarak önemli, negative yönde ve zayıf bir ilişki saptanmıştır. Dişeti SOD enzimi aktivite düzeyi ile kan değerlerinin hiçbirisi arasında önemli bir ilişkiye rastlanmamıştır. Dişeti SOD enzimi spesifik aktivite düzeyi ile patolojik indeks değerleri arasında negative yönde önemsiz bir ilişki saptanmıştır. Çalışmamızda tüm bireyler birarada incelendiğinde CD ile HbA1c ve açlık kan şekeri arasında, KAD ve plak indeksi ile HbA1c arasında, açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri arasında pozitif yönde kuvvetli ve önemli korelasyonlar gözlenmiştir. Ayrıca, gingival indeks ile HbA1c, açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri arasında istatistiksel olarak önemli kuvvetli pozitif korelasyonlar saptanmıştır. DKZi ile de HbA1 c arasında pozitif bir ilişki gözlenmiştir. Çalışmamızda tüm bireyler değerlendirildiğinde CD ile kolesterol ve trigliserid düzeyleri arasında ve KAD ile LDL, kolesterol ve trigliserid düzeyleri arasında istatistiksel olarak önemli pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Ayrıca, gingival indeks ile kolesterol, trigliserid ve VLDL arasında, DKZİ ile de trigliserid ve VLDL arasında pozitif korelasyonlar olduğu görülmüştür. DKZİ ile HDL düzeyi arasında ise negatif bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Işıksal E., Superoxide dismufase enzyme activity levels in gingiva from patients with Type ii Diabetes Meiiitus, Hacettepe University Heaith Sciences institute PhD Thesis in Periodontology, Ankara, 2004. In this study, analysis of the potential correlation of superoxide dismutase (SOD), a major component of antioxidant mechanism that acts as a protector against the oxidative stress, with the increased incidence of periodontitis in diabetes meiiitus (DM) patients is aimed. The study group included 51 subjects; 17 systemically healthy patients with chronic periodontitis (CP), 17 DM patients with chronic periodontitis (DMCP) and 17 systemically and periodontally healthy patients(H). After medical and periodontal histories of the subjects were obtained, clinical parameters were recorded and blood glucose and serum lipid levels were determined. Gingival samples were obtained from the subjects and examined biochemically and histopathologically. When the findings were statistically evaluated, SOD enzyme activity level of group CP was found to be significantly lower than group H, but the difference between groups DMCP and H was not found to be statistically significant. When the groups CP and DMCP were evaluated, SOD enzyme activity level of group CP was lower than group DMCP but the difference was not significantly important. When the correlations between clinical parameters and gingival SOD activity levels of ail subjects were evaluated, a negative correlation was detected between SOD activity levels and probing depth (PD), clinical attachment levels (CAL) and gingival bleeding time index (GBTI) levels. When the correlation between blood parameters and gingival SOD activity levels of all subjects were evaluated, no significant correlation was noticed. Also no significant correlation was found between gingival SOD activity and histopathological index levels. When all subjects were evaluated, a positive significant relation was detected between PD and HbA1c, fasting blood glucose and postprandial blood glucose levels. Also a significantly positive correlation was noticed between gingival index and HbA1c, fasting blood glucose and postprandial blood glucose. A positive significant correlation was determined between GBTI and HbA1c. In our study, when all the subjects were evaluated significantly positive relations were detected between PD and cholesterol and trigliserid levels and between CAL and LDL, cholesterol and trigliserid levels. Also a positive significant correlation was observed between gingival index and cholesterol, trigliseride and VLDL levels. A significant negative correlation was found between GBTI and HDL levels.