Dental yapıştırma simanlarının dişeti üzerine sitotoksik etkilerinin üç farklı test yöntem ile in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the cytotoxic effects of dental luting agents on gingiva with three different test methods
- Tez No: 157622
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: agar overlay, dental simanlar, ekstraksiyon, milipor filtre, sitotoksisite, agar overlay, cytotoxicity, dental cements, extraction, milipore filter
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Dental Yapıştırma Sunanlarının Dişeti Üzerine Sitotoksik Etkilerinin Üç Farklı Test Yöntemi ile İnvitro Değerlendirilmesi Dental materyallerin biyouyumluluk kontrolleri, sistemik ve lokal toksisite, allerji, mutajenite ve karsinojenite incelemeleri ile yapılmaktadır. Yapıştırma simanlarının primer hedef dokuları dişeti ve pulpa olduğu için, bu materyallerle ilgili araştırmalar onların lokal toksik etkileri üzerine yoğunlaşmaktadır. Literatüre bakıldığında, bu konudaki çalışmaların sıklıkla pulpa üzerine olan akut etkilerini araştırdıkları görülmektedir. Ancak materyallerin dişeti epiteli üzerine olan akut ve subakut etkilerinin incelendiği çalışma sayısı yeterli değildir. Bu amaçla, çalışmamızda, günümüzde en çok kullanılan altı farklı daimi yapıştırma simanın epitel hücreleri üzerine olabilecek akut ve subakut sitotoksisiteleri üç farklı hücre kültürü test yöntemi ile in vitro olarak incelenmiştir. Her bir simandan 5 mm x 2 mm kalınlığında diskler şeklinde 54 adet olmak üzere, toplam 324 örnek hazırlanmıştır. Örnekler 6., 12., 24., 48., 72. ve 120. saat zaman periyodlan ve agar overlay, milipor filtre ile ekstraksiyon gibi üç farklı in vitro test yönteminde kullanılmak üzere, 18 'erlik gruplara bölünmüştür. Afrika yeşil maymunu böbrek epitel hücre dizisi VERO kültürlerinde gerçekleştirdiğimiz deneylerimiz sonunda mikroskobik incelemeleri yapılan sonuçlar ISO 7405:1997 ve ISO 10993- 5:1999 standartlarına göre de makroskobik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçların Kruskal-Wallis varyans analizi, Mann- Whitney U testi ve İki yönlü varyans analizi ile istatistiksel hesaplamaları yapılmıştır. Mikroskobik düzeyde farklı test yöntemleri arasında belirgin farklar gözlenmemiştir. Test edilen altı simanda, zamanla birlikte artan sitotoksik etki gözlenirken, simanlar arasında en düşük toksisiteyi her üç test yöntem ve tüm zaman parametrelerinde, ekstraksiyon testinde 24. saatten sonraki parametreler dışında, kompozit rezin siman göstermiştir. Bundan başka, yine ekstarksiyon testinde 24. saatten sonraki parametreler dışında, her bir test yönteminde de simanlar genel olarak paralel sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
94 SUMMARY In vitro Evaluation of the Cytotoxic Effects of Dental Luting Agents on Gingiva with Three Different Test Methods The evaluation of the biocompatibility of dental materials are being performed by systemic and local toxicity, allergenity, mutagenity and carcinogenety examinations. Because dental luting agents' primer target tissues are the pulp and tooth surrounding tissues, the investigations of these materials are focused on their local toxic effects. However, when dental literature is searched, it can be seen that the researches are mainly being carried out about the acute toxic effects of luting cements on pulp and there is a limited number of studies evaluaiting their toxic effecets on gingiva. With this point of view, in our study, it was planned to investigate the possible acute and subacute toxic effects of frequently used six different dental luting cements on tooth surrounding tissues with three different types of cell culture test methods. 54 samples from each cement, 5 mm in diameter-2 mm in thickness, totally 324 sample was prepared. These samples were divided by 18 for being tested with agar overlay, milipore filter and extraction test methods at 6., 12., 24., 48., 72., 120. hour time periods. At the end of the test periods, which were performed by using African green monkey kidney epithelial cell VERO, the microscobic evaluations were done and the macroscobic evaluations were carried out according to ISO 7405; 1997 and ISO 10993-5: 1999. The results were analysed with Kruskal-Wallis varyans analyse, Mann- Whitney U test and two way varyans analyses. No significal difference by means of microscobically between different test methods was observed. All tested cements showed cytotoxic effects increasing with time. In all test methods and at all time periods, except for periods after 24th hour of extraction test, composite resin cement was the least toxic cement among all cements tested. And three test methods has showed paralel results for each cement, except for the periods of extraction test after 24th hour.