Jüvenil periodontitisli Türk ailelerinde interlökin-1β (IL-1β) gen polimorfizminin genetik analizi
Genetic analysis of the interleukin-1β (IL-1β) genetic polymorphism in Turkish families with juvenile periodontitis
- Tez No: 157623
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL GÜNHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnterlökin-ip, gen polimorfizmi, jüvenil periodontitis, Interleukin-ip, gene polymorphisms, juvenile periodontitis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
80 ÖZET Jüvenil Periodontitisli Türk Ailelerinde İnterlökin-ip (IL-1J3) Gen Polimorfizminin Genetik Analizi JP'in ailesel geçiş gösterdiğine dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Son zamanlarda EOP'lerin şiddeti ile İL-ip genetik polimorfizmi arasında ilişki olduğu ileri sürülmektedir. İL-1B genindeki fonksiyonel polimorfızmin periodontal hastalık için risk faktörü olabileceği düşünülmektedir. EOP çalışmaları IL-l/?(+3953) bölgesinde bulunan alel“1”polimorfizminin EOP fenotipiyle ilişkili olabileceğini ileri sürmektedirler. Bu çalışmada, 15 hasta birey (15 kadın) ve aileleri (57 birey) ile 5 sağlıklı birey (2 kadın, 3 erkek) ve ailelerinde (15 birey) interlökin-ip genini kodlayan bölgedeki polimorfizm frekansını araştırdık. 15 aile içindeki 57 birey arasından 15'i JP olarak teşhis edildi. JP'li bireylerin yaş ortanca değeri 23, diğer normal bireylerin yaş ortanca değeri 28 olarak tespit edildi. Bu çalışmanın amacı, 57 bireyden oluşan 15 JP'li çekirdek ailede, İnterlökin-ip (İL- ip) genetik polimorfizmini değerlendirmektir. Sitokin genetik polimorfizm analizi için PCR- RFLP kullanıldı. Periferik kandan genomik DNA amplifiye edildi, restriksiyon endonükleaz enzimi ile kesilerek farklı fragman boyutlarındaki aleller jel elektroforezinde koşturuldu. Kontrol grubunda IL-1/? (+3953) açısından alel- 1 oranı % 6,7 olup bu oran JP'li grup için %40,4 olarak belirlendi. JP ve kontrol grupları karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. EL-1/? açısından alel- 1 polimorfizminin 15 çekirdek ailede yüksek oranda bulunması, bu polimorfızmin JP için diagnostik önem taşıyabileceğini gösterebilir.
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY Genetic Analysis of The Interleukin-ip (IL-ip) Genetic Polymorphism in Turkish Families with Juvenile Periodontitis. There was strong evidence of familial aggregation of JP. Genetic polymorphisms at IL-ip was recently suggested to be associated with severity of EOP. A functional polymorphism of the interleukin-lB gene has been proposed to be a risk factor for periodontitis. Studies of EOP found that allele“1”of IL-ip (+3953) was transmitted more frequently with the EOP phenotype. In the present study, we investigated the frequency of polymorphism in the gene encoding interleukin-ip in 15 families (57 individuals) with 15 JP-affected subjects (15 female) and 5 periodontally healthy families (15 individuals) with 5 healthy subjects (2 female, 3 male). Among the 57 individuals in these 15 families, 15 individuals were diagnosed as having JP. The median age for the 15 individuals diagnosed with JP was 23 years and that for the 5 normal individuals was 28 years. The aim of this study was to evaluate the interleukin-ip (IL-ip) genetic polymorphism of 57 individuals from 15 nuclear families with juvenile periodontitis. RFLP-PCR was used to analyze cytokine genetic polymorphisms. Genomic DNA from peripheral blood was amplified, followed by restriction endonuclease digestion and agarose gel electrophoresis to distinguish alleles of different fragment sizes. Allele 1 of IL-ip (+3953) polymorphism was carried by % 6,7 of control group and by % 40,4 of the JP group. A significant difference was found in the EL-ip genotype distribution between JP group compared to control group (x2= 8,717 p=0,013). It was concluded that given the high frequency of the IL-ip allele“1”in the 15 nuclear families, it would appear that knowledge of this + 3953 polymorphism would provide diagnostic or predictive information for JP.