Kompomer ve kompozit rezine topikal florid uygulamasının yüzey sertliği üzerine etkisi
The effects of topical fluoride application on the surface hardness of a compomer and a resin composite
- Tez No: 157624
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PERİHAN ÖZYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompomer, Kompozit, Yüzey sertliği, Topikal Florid, Compomer, Composite, Surface hardness, Topical Fuloride
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
68 ÖZET Kompomer ve kompozit rezine topikal florid uygulamasının yüzey sertliği üzerine etkisi Bu çalışmanın amacı bir poliasit modifiye kompozit rezin (Freedom) ve bir yüksek doldurucum mikrohibrid kompozit rezin (Miris) üzerine topikal florid (Omnii Gel) uygulamasının yüzey sertliği üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda 5 mm çapında, 2 mm yüksekliğinde plexiglass kalıp içine 120 adet yuvarlak yuvalar hazırlandı. Hazırlanan standart yuvaların içine 60 adet kompomer materyal ve 60 adet kompozit materyal yerleştirildi ve üzeri asetat bantla kaplandı daha sonra cam bir lam ile fazla materyal basınç uygulanarak uzaklaştırıldı. Hilux Expert ışık cihazı (400 mW/cm2) ile her bir restoratif materyalin yarısı geleneksel ışık ucu, diğer yansı turbo tipi ışık ucu kullanılarak üretici firmanın tavsiyeleri doğrultusunda (40 s) polimerize edildi. Işıkla polimerizasyondan hemen sonra asetat bantlar uzaklaştırıldı. Daha sonra örnekler bir hafta boyunca 37 °C distile suda bekletildi. Bir hafta sonra, farklı ışık uçları ile polimerize edilen her bir restoratif materyalin yarısı 36 saat süreyle %0,4 stannous florid jelde, diğer yansı da 36 saat süreyle distile suda bekletildi. Hazırlanan örnekler 36 saatin sonunda bekletildikleri solüsyonlardan alındı, akan su altında yıkandı ve kurutuldu. Daha sonra digital Knoop Sertlik Ölçüm cihazı (500 gr yük altında, 15 s aralıklarla) ile örneklerin yüzey sertlik ölçümleri yapıldı. Her bir örnek için üç ölçüm yapıldı ve her bir örneğe ait tek bir değer elde etmek amacıyla bu üç ölçümün ortalamaları alındı.69 Her test grubunun ortalamaları ve standart sapmaları kaydedildi ve sonuçlar istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi, iki yönlü varyans analizi ve Post-hoc Benferroni testi ile değerlendirildi. Sonuç olarak distile suda bekletilen kompomer ve kompozit rezin örneklerin yüzey sertlik değerlerinin, florid solüsyonunda bekletilen örneklerin yüzey sertlik değerlerinden daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca turbo tip ışık ucu kullanılarak polimerize edilen tüm gruplarda daha yüksek yüzey sertlik değerleri saptandı.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY The Effect of Topical Fluoride Application on the Surface Hardness of A Compomer and a Resin Composite This study investigated the effects of professionally topical applied fluoride gel (Omni Gel) on the surface hardness of a polyacid modified resin composite (Freedom) and a highly filled microhybrid resin composite (Miris). 120 circular molds with radius of 5 mm were prepared on 2 mm high plexiglass. 60 of them were filled with compomer and 60 with resin composite. The restoratives were covered with asetat strip bands and excess material was removed by pressing a glass slide. Half of each group was polymerized using Hilux Expert light-curing unit (400 mW/cm2) and the other half was polymerized with turbo type according to the manufacturers 'recommendations for 40 s. The strip bands were removed immediately after light polymerization, then, the samples were stored in distilled water for 1 week at 37 °C. After one week, half of the samples of each restorative group polymerized with different light tips were stored in 0.4% stannous fluoride gel for 36 hours, the other half was stored in distilled water. After 36 hours, the samples were washed under running tap water and air dried. Then, surface hardness values were calculated with digital Knoop Hardness Machine from 3 different points per sample (500 gr load with a dwell time of 15 seconds). The average values were calculated for each sample. Average values and standart deviations were calculated and the results were evaluated statistically with one-way Analysis of Variance, two-way Analysis of Variance and post-hoc Bonferroni test.71 As a result, we can conclude that the Knoop surface hardness values for both compomer and resin composite samples stored in distilled water were higher than the samples stored in fluoride solution. The Knoop hardness values were greater for the samples polymerized with turbo tip.